Regeringen hyllar sin budgetförlust och vill tömma lador

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Det är ett år efter den så kallade decemberöverenskommelsen en intressant bild vi får kring hur den svenska ekonomin har utvecklats. Finansministern som började sitt mandat med att avfärda den svenska ekonomin som ”tomma lador” beskriver den nu, efter ett ytterligare år med fortsatt borgerlig budgetpolitik, som att den ”går som på räls” och närmast kan liknas vid en Tesla. Det torde vara unikt i svensk politisk historia att en finansminister har beskrivit oppositionens ekonomiska politik i så euforiska ordalag.

 

Det är inte första gången regeringen har berömt konsekvenserna av den budget som beslutades i strid med regeringens vilja. Stefan Löfven har flera gånger påpekat den sjunkande arbetslöshet och stigande sysselsättning som är en fortsättning från alliansårens stigande sysselsättning. Sverige hade 2014 uppnått Europas högsta sysselsättning efter ett antal år med mycket stor ökning av antalet jobb, näst störst i Europa, bara efter Tyskland som med låglönejobb har en öppnare arbetsmarknad.

 

Denna utveckling av svensk ekonomi ska ställas mot Konjunkturinstitutets bedömning att de av regeringen föreslagna skattehöjningarna i den budget som förlorade hösten 2014 hade lett till färre jobb och en högre arbetslöshet. Det är också de skattehöjningarna som nu ett år senare har beslutats och gradvis träder i kraft. Risken är att Teslan får slut på el, eller att spåren tar slut, för att tala med Magdalena Andersson.

 

Men än mer ska denna utveckling ställas mot det lite längre perspektiv som bland annat regeringens eget Finanspolitiska råd tecknar. Motviljan mot att reformera arbetsmarknad och löneförutsättningar riskerar att ge än högre arbetslöshet, den mycket omfattande invandring som regeringen under våren och sommaren tappade kontrollen över utsätter Sverige för betydande anspänningar både vad gäller flyktingmottagande och kostnader för detta men också vad gäller social utveckling.

 

Regeringens planer på att överge principen om krona för krona kommer nu i en period av hög tillväxt skapa stora problem när ekonomin vänder neråt, till följd av sämre tider, kostnadsutvecklingen och den ekonomiska politik som regeringen nu till sist har fått igenom.

 

Regeringen gör helt enkelt tvärtom mot vad som bör göras. Man bryter md den ekonomiska politik som man hyllar för dess konsekvenser, man ökar utgifter och underskott när finanspolitiken bör vara stramare, man avvisar strukturreformer som krävs för ökad integration och man höjer skatter på jobb i strid med vad bland annat KI säger. Det är tur för Sverige att regeringen förlorade budgetomröstningen 2015 och det är illa att dess politik nu kommer att slå igenom. Just nu är finansministern fullt upptagen med att tömma lador istället för att ladda Teslan.

 

Det faktum att vi har en regering som även i övrigt verkar ha förlorat kontrollen både över utvecklingen och över sig själv och därför hamnar i ständiga paniklösningar riskerar att underminera förtroendet inte bara för sig själv, det har den redan gjort i stor omfattning, utan även för Sverige och för regeringsmakten som sådan.

 

 

 

 

Kategorier: Blogg

6 kommentarer

Elliot · 22 december 2015 kl. 8:07

Flyktingkrisen har ju dock moderaterna lite ansvar för, innan förra regeringen avgick så gav ju Reinfeldt ut ett löfte om att alla Syriska flyktingar skulle garanteras permanent uppehållstillstånd och det gjorde ju Sverige mer attraktivt att söka sig till varpå alla flyktingar har börjat vallfärda sig hit.

Sen så var ju inte situationen så mycket ljusare innan, känns som att dem sista åren att alliansen sköt upp problemen till morgondagen och bara lämnade allt efter valet till Röd-Gröna att sköta. Vilket dem nu uppenbarligen inte har kompetens till att fixa, och knappt ens kan hantera och hålla i balans heller.

Inget överraskande dock, tog ju inte ens en månad efter valet förrns dem hade börjat leta fram andra samhälles ”problem” att åtgärda än dem som diskuterades under val kampanjen. Och skatter som skulle höjas, för sakens skull.

Putte · 22 december 2015 kl. 10:20

Inte bra att ekonomin går som en ”Tesla” , Tesla har ett mycket stort problem och det är att drivlinan havererar på 7 av 10 bilar innan 10 000 mil.
Troligen kommer även detta att hända med S politiken också

Göran Lundquist · 22 december 2015 kl. 12:15

Det finns utveckling man inte kan ingripa i, det är bara att se på och hoppas att skadorna blir minimala. Den som reder upp haveriet får otacksam uppgift och försenas i ambitionen att vidta åtgärder för att i de flesta avseenden stärka nationen.

Jonas Björk · 23 december 2015 kl. 18:02

Föreslår att ni fäller regeringen om ni är missnöjda med den. Det finns majoritet i riksdagen för det.

Peter Böök · 27 december 2015 kl. 11:11

Det var alliansen som under sina åtta år drev en förödande politik som tömde ladorna och skapade en strukturell ojämlikhet i Sverige som bl.a. innebär att idag 12 % av alla barn växer upp i fattigdom och som splittrat landet och bidragit till framväxten av fascism och främlingsfientlighet. Det var Alliansen som sänkte skatteintäkter genom de så kallade jobbskatteavdragen. För inte så många år sidan var det moderaterna som kämpade mot kvinnlig rösträtt och det partiet representerar du.

Magdalena Andersson hyllar borgerlig finanspolitik | Politikdelen · 22 december 2015 kl. 10:45

[…] Hökmark beskriver detta mycket väl i sin blogg när han […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.