Rubrik

Publicerat av Gunnar Hökmark den

I debatten om bordningen av skeppen till Gaza försvinner alltför lätt den tragedi som det innebär att nio människor mist livet. Det faktum att det har hänt på internationellt vatten lägger ansvaret extra tungt på den israeliska regeringen.

Det kan inte ursäktas med att de som befann sig ombord på åtminstone en av båtarna gjorde mer än civilt motstånd. Ser man till de videobilder som nu finns på nätet ser man hur de israeliska soldaterna möttes med grovt motstånd vilket i den situationen drev fram ytterligare våld. Det förefaller uppenbart och säger något om expeditionens syfte och inriktning.

Men det ursäktar inte varför man gjorde bordningen på internationellt vatten eller att man satte sig i en situation som ledde till dödsfall och till en tragedi som bara spelar hatets krafter i handen. Bordningen genomfördes under former som ledde till ett okontrollerat våld och det resultat som i dag präglar debatten om Israel och Gaza. Det borde man ha förutsätt. Ansvaret för detta ligger på den israeliska regeringen.

Det är den som har att företräda det israeliska folket och bidra till att man möts av respekt och förtroende och att det faktum att man är regionens enda demokrati också präglar handling och ansvarsutkrävande. Nu har man istället bidragit till en situation som gör Israels värsta fiender till vinnare, som underminerar relationer med andra länder och som lett till fördömanden världen över.

Det är som Svenska Dagbladet skriver i dag, att i valet mellan två olika alternativ valde man ett tredje och sämre. Den israeliska regeringen har ett ansvar för detta gentemot omvärlden och gentemot sin egen befolkning.

Det är viktigt att klargöra detta, inte minst eftersom vi nu ser hur de som hatar Israel eller vill demonisera Israel och landets existens inte vill göra denna skillnad mellan regering och land utan istället vill koppla en regerings agerande till Israels existentiella rätt.

Det var en situation som skapades av dem som vill demonisera Israel och en framgång de nu har uppnått är ett ansvar som faller tungt på den israeliska regeringen, utöver att man på internationellt vatten genomfört en bordning som lett till dödsfall.

De som nu vill demonisera Israel och ifrågasätta landets rätt till existens är de samma som ville samma sak tidigare. De har inte förändrat sig utan utnyttjar bara en tragedi som de har medverkat till att driva fram för sina egna syften.

Det faktum att Israels regering har spelat dem i händerna ger dem inte mer rätt i sitt grundläggande hat mot Israel. Snarare förstärker de bilden av att de fick den provokation de sökte men med en tragedi som drabbar både de människor som drabbats och fredsprocessen. Det borde även för deras del leda till eftertanke om vart hatet leder istället för ökat hat.


22 kommentarer

Daniel · 01 juni 2010 kl. 14:15

Fast vadå. Om militärer skulle komma och borda mitt fartyg, klart jag skulle göra motstånd mot dem. Att stå med mössan i handen kan fegisarna ägna sig åt.

Celsius · 01 juni 2010 kl. 14:23

Man kan undra vem som planerade den ointelligenta kommandoräden. Paintballgevär? I vilket syfte? Som vapen mot aktivister som gör motstånd är det otillräckligt, vilket bevisats med eftertryck. Gör dom inget motstånd är det bara onödigt. Kommandosoldater, bland världens bästa enligt sägnerna, som hamnar i underläge och inledningsvis får smörj i handgemäng med aktivisterna så att dom måste skjuta sig fria. Och eftersom det nu blivit kaos och närstrid finns ingen chans att skjuta med urskillning längre och propagandakatastrofen är ett faktum. Av alla alternativa scenarier var detta det för Israel sämsta.

Det enda jag således beklagar är de civila dödsoffren och lidandet!

Om Gardell och Manga sätts i Israeliskt fängelse blir dom en mycket värdefull symbol för motståndet. Israel kommer att få det hett om öronen. Fattas bara att dom sätter den där fredspristagaren från Irland i finkan också, det vore pricken över i det! Det skulle i sin egen absurditet sätta fokus på hela situationens absurditet och bli ännu en prestigeförlust för Israel.

De kommande bekymren har Israel förtjänat med råge. Först måste man rida ut denna mara. Sedan kommer fortsättningen. Här är min prediktion. Israels motståndare har vunnit en delseger i och med detta. Nu vet man vilken metod som fungerar för att bringa Israel ur fattningen. Det kommer således fler båtar och det hela trappas upp tills dess Israels position blir ohållbar. Ska vi se om jag får rätt? 🙂

Hate Sweden · 01 juni 2010 kl. 15:23

fucking Swedish kommunist who wanna make media ship to gaza haha ur just funny people hate Sweden! i hope they not dead the Swedish one, but why u crying now?? Cant u defence urself?? not! A boat full of knifes to stab the military and then call it a act of peace?? A peacemaker dont do that fucking Socialist Sweden!

Hate Swede fuck Muslims · 01 juni 2010 kl. 15:27

A boat full of knifes to stab the military and then call it a act of peace?? A peacemaker dont do that fucking Socialist Sweden! When jihad the muslim spiritual war goes on in EU u gonna cry and ask some help frm Israel and USA, ur people are short minden! Muslims are nazis they hate non belivers they hate christians and they hate what evere israels do because jews people are smart so fuck Swedish ship to Gaza fuck Turey!

nixpix · 01 juni 2010 kl. 15:34

Det går inte att kommentera på Aftonbladets censorerade sidor så Hökmarks blogg får duga. Israel – Palestina konflikten är skapad av Europa, men de blonda bestarna på denna kontinent har inte rätt att stå och fördöma judarna. De vill att judarna skall uppföra sig bättre än tyskarna som inte var utsatta för hot om utrotning.

Världen är stor. Arabvärlden är stor. Med linjal skulle gränserna kunna justeras så att palestinier och israeler hade fått lite mer livsutrymme utan att det skulle märkas i den övriga arabvärlden.

David · 01 juni 2010 kl. 18:24

Gunnar Hökmark och andra islamhatare missar tydligen den viktigaste poängen i frågan: Hur kan det vara Ship to Gazas fel att de attackeras på internationellt vatten? Islamhatarna säger att Ship to Gaza borde ha åkt till en hamn kontrollerad av Israel, och att de faktiskt blev hotade av Israel och därför får skylla sig själva…

Hmm. Så om t ex Moderaterna hotar att sätta alla som inte röstar på dom i fängelse, så är det okej eftersom dom sa till först? Är det så Gunnar Hökmark ser på demokrati? Det är tydligen så Israel ser på ”demokrati”. Undantagstillstånd har varit det som gällt i Israel sen -67, och det är långt ifrån demokrati.

Tobias · 01 juni 2010 kl. 19:31

Mycket bra skrivet. Jag kommer att fortsätta personrösta på dig i EU-valen. Tyvärr gjorde Bildts ensidiga anti-israeliska uttalande att Moderaterna förlorade min röst i det kommande valet. Finns det någon politiker i Sverige som tycker som du eller står du ensam?
TACK för att du har kurage nog att stå upp för rätt och sanning i en värld av galenskap.

Israel hate sweden · 01 juni 2010 kl. 19:51

Our soldiers board the ship and they were attacked immediately by those animal ”peace activists”.
If they really were peace activist they wouldn’t have weapons on board…. these are not peace activists they act like fucking animals throwing chairs and stabbing our soldiers.
Peace activist don’t have knifes and they don’t stab soldiers.
They shot at our soldier our soldiers had to protect themselves so they had to shot back.
If they really wanted peace why did they attack our soldiers before they even opened their mouthes and talked?
Wouldn’t you all do the same if you had guns pointed at you?
Sweden is a fucking Socialist country I never imagined that…..
Don’t you see what is happening to you? The muslims are taking over your fucking stupid asshole socialist country……
I hope you dickhead country will die!!!!!
Like ”hate sweden said” A peacemaker don’t do that fucking Socialist Sweden!”

Mattias · 01 juni 2010 kl. 20:12

David: Har du ens läst Hökmarks inlägg? Han skriver ju att ansvaret för tragedin ligger hos den israeliska regeringen.
”Det faktum att det har hänt på internationellt vatten lägger ansvaret extra tungt på den israeliska regeringen.”
Läs blogginlägget innan du skriver kommentarer.

Mattias · 01 juni 2010 kl. 20:13

Det var för övrigt ett väldigt bra inlägg…

Thomas · 01 juni 2010 kl. 20:52

”Det kan inte ursäktas med att de som befann sig ombord på åtminstone en av båtarna gjorde mer än civilt motstånd. Ser man till de videobilder som nu finns på nätet ser man hur de israeliska soldaterna möttes med grovt motstånd vilket i den situationen drev fram ytterligare våld. Det förefaller uppenbart och säger något om expeditionens syfte och inriktning.”

Jag hade kunnat köpa den invändningen om du var övertygad ickevåldsförespråkare så till den grad att du aldrig ens skulle använda våld för att försvara dig själv. Men det vet vi ju att du liksom de flesta av denna jordens invånare inte är och enligt min uppfattning inte skall behöva vara. Istället är det en logisk kullerbytta du utför när du anklagar de angripna för angreppet. Israel som du mycket riktigt påpekar har ingen som helst rätt att borda fartyget med militär och vapen. Det är ett angrepp mot vilket försvar givetvis är rättfärdigt. Klokt? nja knappast, men en person som försvarar sitt hus mot två stora rejäla inbrottstjuvar med skjutvapen och blir mördad har nog inte heller agerat klokt. Att därifrån dra slutsatsen att det var husets ägare och försvarares fel att han blev mördad, det är bara absurt.

Nästa logiska fallgrop: Du ifrågasätter utifrån våldet expeditionens syfte. Se på bilderna. Tillhyggen, en liten fickkniv. Knappast planerat våldsamt angrepp. Pekar istället på att de som var ombord på båten tog de som fanns tillhands när de stod i begrepp att bli bordade.

”Det är viktigt att klargöra detta, inte minst eftersom vi nu ser hur de som hatar Israel eller vill demonisera Israel och landets existens inte vill göra denna skillnad mellan regering och land utan istället vill koppla en regerings agerande till Israels existentiella rätt.”

Bra logik, kan du nu vara så snäll att tillämpa den på båda sidor av konflikten men framförallt där den är mest intressant. Skilj mellan folk och land. Följ sedan denna logik. Israel har burat in 1.5 miljoner människor i ett område på 365 km2 (för prepsketiv sätt i relation till öland 1350 km2). Straffar ett helt folk för Hamas aktioner. För straff är precis vad det är. Som den Israeliska militära taleskvinnan svarade på frågorna på tv 4 nyheterna idag om varför t.ex. kryddor som koriander salvia står på listan över blockerade varor, skjuter dom raketer får dom inga kakor, kollektiv bestraffning. 80 % av befolkningen på Gaza lever under fattigdomsgränsen. Så gör nu istället som Nelson Mandela mfl, kräv att den totalt olagliga blockaden hävs.

”demonisera” -eller helt enkelt kritisera en ockupationsmakt. Israel ockuperar Palestina. Därom råder inget tvivel, det har konstaterats av ICJ och är inte föremål för debatt. På EU nivå benämns områdena som ”the occupied territories”. relativt glasklart. 500 000 Israeler har flyttat in i bosättningar på dessa områden. Alltså finns inget som helst tvivel om att det görs i rent och skärt erövringssyfte. Att kritisera detta är inte att demonisera. Hitler demoniserade judar, han demoniserade socialister och zigenare. När omvärlden sa att han ockuperade Tjeckoslovakien demoniserade inte omvärlden Hitler, de kritiserade honom.

Sedan är det hög tid att någon som du som har en god möjlighet att påverka aktivt tar ton och kräver att politisk kontakt med Hamas inleds. Hamas angrepp på civila är rakt igenom fel. När man runt årskiftet 2008-2009 sköt raketer som dödade 3 civila begick dom ett svårt brott. När Israel under samma period sköt sina raketer och dödade runt 900 civila så begick Israel ett svårt brott. Jag tycker att man skall föra dialog med Israel trots det. Jag tycker att man skall föra dialog med Hamas trots det. Varför? jo, för att använda Gerald Kaufmans ord, you make peace by talking to your enemies. Grunden för den konfliktlösning som Sverige i modern tid alltid förespråkat och som jag tror att du också förespråkar är dialog och förhandlingar. Speciellt som Hamas dessutom vann palestinska parlamentsvalen.

(Ser dessutom att Israels civila propagandamaskin är i full gång. hittar dom i varje tråd man läser nästan. Syftar på inläggen i tråden från en kille som inte kan svenska men antar att även Gunnar Hökmark är mot Israel, lite komiskt faktiskt 🙂 )

Hate Swede fuck Muslims · 01 juni 2010 kl. 21:40

Islam is a raper they are raping Sweden slowly… a peace activist dont have knife and weapons so are these activist peacemaker?? haha no way! Israel is smart they know what Ship To Gaza was doing and like a other times they have the children as shield!! Activist from Sweden was in that boat ismalic and fucking communist!! Sweden is a socialist country do u know that??

Caroline · 01 juni 2010 kl. 22:17

Detta är nog det mest balanserade utspelet jag någonsin läst från Hökmark. Men trots detta alltigenom folkrättsvidriga övergrepp hänvisas återigen till att Israel är den enda demokratin i regionen – men inte någonstans ifrågasätts våldets och barbariets moder: ockupationen.

Eller undantagstillstånden sedan -67. Eller de konstanta territoriella erövringarna och fördrivningarna under årens lopp. Bosättningspolitiken. Raseringarna av palestinska hus. Den s k ”säkerhetsbarriären”. Gazablockaden (trots att Israel formellt lämnat Gaza i augusti 2005). Den kollektiva bestraffningen. Listan kan göras nästan hur lång som helst.

Thomas kommentar ovan var som balsam för själen att läsa. Äntligen.

Ibbe · 02 juni 2010 kl. 4:36

Israel en judisk stat kan inte vara en demokrati, kan man som Caroline skriver inte erkänna att Israel är en ockupationsmakt med olika rättigheter även för sina egna medborgare. Min åsikt är rätt enkel, Europa och USA har gett sitt fulla stöd för Israel under alla år sedan staten bildades, varför – Ingen vill ha en judisk stat som granne då var det bättre att den bildades i mellan östern. Man måste kunna vara Israel kritisk utan att bli kallad anti-semit, det mest missbrukade ordet då även många judar som är kritiska blir kallade Anti-semiter.

Det är bra när även de inbitna Israelvännerna är kritiska men så länge man inte fördömmer det förtryck som sker i ockupationsmaktens spår faller trovärdigheten. Att sådana människor sitter och styr vår framtid bidrar inte till något positivt.

Angry Israeli · 02 juni 2010 kl. 5:23

The Israeli soldiers did what they had to do they got attacked by those Activists so it was self defense.
It’s sad to know that people died but if they really were peace makers they would not attack our soldiers and throw them down.
I am sure your soldiers would do the same if they were in our soldiers situation….
yes it is sad that people died and Benjamin Netanyahu have talked about that we are SORRY but our soldiers were in danger! but i know you don’t care about the soldiers lives….
If our soldiers would get killed you would probably say ”yay the jews go killed”.
I am very disappointed about what the Swedish media shows! It is not the truth!
It’s all a lie! Our government have proof that those ships weren’t there for peace.
And this was a set-up against Israel, these people knew what would happen the begged to get killed and got what they wanted and made the world hate Israel more…..
Their mission have obviously succeed….

Jonas · 02 juni 2010 kl. 6:51

Hur i hela friden är man funtad om man väljer att misstänkliggöra offret till en våldshandling?

Kommandostyrkor bordade ett civilt fartyg på internationellt vatten och tyvärr försvarade sig några i besättningen med köksknivar (vilka sedan stolt visats upp av angriparen med pressbilder och allt). Därför kan vi ana expeditionens ”egentliga syfte”(!).

Att reflexmässigt använda sig av en internationell tragedi, och något som kommer att försena fredsprocessen i mellanöstern ytterligare, för att smutskasta sina politiska motståndare är lågt. Mycket lågt. Jag hoppades att svenska politiker hade större omdöme än så.

Anders · 02 juni 2010 kl. 13:10

Gunnar Hökmark är en av våra bästa politiker. Han är klarsynt och har koll på helheten. Det borde finnas fler av hans kaliber. Fredsbåtarna hade endast som syfte att skada Israel och ingeting annat. Att Mankell får uppmärksamhet är obegripligt han har tagit ställning för att utplåna Israel.

Gunnar orka kämpa!!!!

Det svenska folket är hjärntvättade idioter! · 02 juni 2010 kl. 15:34

Anders jag håller med dig 110%!!!!!!!
Det var inga freds båtar här inte!!!!
De skickade dessa båtar bara för att detta skulle hända!
De fick vad de bad om! att bli dödade så att världen dömer Eretz Yisrael!!!
Skulle inte Sverige gjort samma sak om vi skulle vara i deras plats????
Jo det tror jag vi skulle jag tror att vi skulle reagera som Israel om några galna aktivister attackerade våra soldater!
Freds båtarna var inga freds båtar utan de var terrorist båtar!!!
Mankell brukade vara min favo men nu….. nej! Jag avskyr honom och allt han ljuger om!

Länge leve israel, länge leve det judiska folket!!!
AM YISRAEL CHAI!!

Jaget · 02 juni 2010 kl. 16:58

mm Har du inte frågat dig vart resten av bandet är kanske? Kom ihåg att det är israelsk millitär som har släppt viseon. Jag har sett andra delar som inte visats av våra fantastiska nyhetstidningar.

http://www.youtube.com/user/TheYoungTurks#p/u/23/Hx-pSkee9J0
bara kolla ca 06.24 in i videon. Mediakritik någon? Thomas THOMAS vart e du……

De skickade dessa båtar bara för att detta skulle hända!Är du helt från sinnes fulla bruk!
Ja de ville naturligtvis slåss med tillhugen mot automatvapen verkligen? Tror du på det själv.
Ja de bad och provocerade fram händelserna torts att de blev bordade på internationell vatten. Hm…undrar vem som provocerade vem.

Thomas · 03 juni 2010 kl. 8:31

”Fredsbåtarnas syften var bara att skada Israel.”

Tänk nu på vad det är ship to gaza har gjort för du har nog svaret i ditt eget påstående. De har lastat 6 båtar fulla med förnödenheter och kört dessa, inte mot Israel utan mot Gaza. Om detta skadar Israel då är Israel uppenbart fel ute. Om humanitär hjälp till civila skadar Israel då är det dags för Israel att lägga om sin politik. Blockaden är rakt igenom olaglig och tillämpas som ett straff. Tänk efter själv. Hur lång tid skulle det ta, om man totalt blockerade Stockholm, innan all handel, arbetstillfällen, sjukvård och industri låg nere. 2 veckor? 4 veckor? Du kan i alla fall ta för givet att efter 4 års blockad skulle inte mycket fungera och de 1.3 – 2 miljoner som bor i stockholmsregionen skulle leva i total misär.

Jag efterlyser att borgare skall sluta se Palestina Israel som en vänster- resp. högerfråga. Det finns ingen anledning. Lika lite som det fanns under apartheidtiden i Sydafrika. Stå upp för internationell rätt och solidaritet. Krav att den olagliga blockaden hävs. Att ockupationen avslutas, bosättningarna utryms. Fullt rimliga krav som skulle ställas på alla andra världens länder.

Se följande klipp om Gazabombningarna – Gerald Kaufman brittisk MP.
http://www.youtube.com/watch?v=qMGuYjt6CP8
Jämför därefter med Carl Bildts uttalande att det inte behövs något uttalande utan allt skall gå genom kanalerna i EU. Vilket givetvis är detsamma som att Bildt sa – ”Jag ser inget större problem med bombningarna, Israel gör rätt.” För det finns inget krav på att endast gå via GUSP ( den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken) vilket Bildt också visat att han fullt ut förstår bland annat när Bildt mycket starkt och snabbt kritiserade Ryssland för Georgienkonflikten.

essbeck · 04 juni 2010 kl. 1:50

@hate Sweden

Mr Hökmark represent a party that is as far away from communism as you can come in Swedish politic.

We have freedom of speech here feel free to hate Sweden as much as you prefer. But you dont know that calling Sweden communist.

Obvious you put the blame on Sweden for what happend out on the sea. Thats a very strong prejudice you aim without having any facts on your hand.

@Hate Swede fuck Muslims

I guess you are the same person. I dont care who you like to F*** feel free to do that too, think about it. When you aim hatred of someone because they are muslim or Swede , you aim upon them because they belong to a group, and you claim to be a jew something that I cannot verify and I dont really care , you can belive in a rock deep inside the forest if that makes you feel filled with joy. We have religion of freedom here too but hatespeech against muslims or jews can be punished by law due to it being hatespeech. When you say you hate Swedes and muslims you are doing what Hitler once did. Can you understand that your rethoric isnt helpful ?

@Israel hate sweden

Who is your leader , do you speak for all Israelis ? You hate Sweden and you speak only for yourself. You dont know what happend on those boats , noone have the full picture and you will not hear the full story from any partisan in this.

@Hate Swede fuck Muslims

You say that Israel rape Sweden, if I was an Israeli I wouldnt like to think my own country as being a nation of rapists.

@Angry Israeli

How do you know they did what they had to do ? If they had done things pefectly correct noone would have died. International waters. You will never know the full story getting told from one side in this. According to you that is a mindreader, Hökmark dont care about Israeli soldiers life, also you picture people here as someone that cheer when a jew getting killed , thats remarkable insulting. You say Swedish media doesnt speak the truth. How can you know your government speak the truth to you ? You have no chance to double check the points handed to you and verify the truth in whats said. When you have a military operation were your command launch down people in a crowd of angry people your government are setting up the situation. Israel have full control and they send them down there. What do you expect would happend ?

——

Jag delar den uppfattningen att ansvaret vilar på de Politiker som beslutade om detta och de militärer som beodrade denna aktionen. Israeler har inget ansvar för detta eftersom de inte haft en möjlighet att bestämma över detta och ingen annan heller för den delen. Jag tycker inte heller att de soldater som fick order har då mycket ansvar förutsatt att de inte hade friheten att välja utan det är deras befäl som taktist satt dem i denna situationen som bär ansvaret.

Israel själva har orsakat skada till sig själv genom korkade beslut på högsta politiska nivå.

Jag noterar att Sverige avstår från att fördöma detta på internationell nivå.

Ylva · 06 juni 2010 kl. 9:40

Du skriver att aktivisterna ”utnyttjar bara en tragedi som de har medverkat till att driva fram för sina egna syften.” Menar du verkligen att du tror att aktivisterna ville bli skjutna?? Det är ett helt orimligt resonemang. Du får det att låta som att alla hjälparbetare på ship to gaza vill utplåna Israel. Det stämmer inte alls. Detta var en humanitär hjälpinsats med syfte att förbättra väldigt utsatta människors liv i Gaza. Syftet var på intet sätt att skada någon varken palestinier eller israel. Ett syfte var dock uppenbarligen att trotsa blockaden för att visa på dess orimlighet, en form av civil olydnad på internationell nivå. Denna typ av icke-vålds-aktioner har visat sig mycket effektiva när andra förtryckande regimer eller systematiskt diskriminerande system har bekämpats t.ex. mahathma gandhi:s kamp för ett fritt Indien eller Martin Luther King:s medborgarrättsrörelse i USA. Jag tror att detta är det bästa sättet att göra motstånd mot Israels ockupation och mot blockaden.
Att vissa personer på fartygen valde att försvara sig mot attacken ursäktar som du skriver inte Israels beteende. Det är i för sig inte i linje med en icke-vålds-aktion och i en perfekt värld skulle alla aktivister hållit sig till icke-våld. Dessa fåtal personers agerande gör dock inte att man kan säga att alla 600 personer ombord var våldsverkande terroristsympatisörer som vill utplåna Israel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.