Hoppa till innehåll

Putin och Trump kan inte utgöra en konstruktiv kraft – artikel SVT Opinion

OPINION · ”Om Annika Söder uttrycker regeringens åsikt riskerar Sverige att utgöra en destruktiv kraft för svensk och europeisk säkerhet”, skriver Hökmark (M).

Den 20 januari tillträder Donald Trump som USA:s president. Det kommer att bli en prövande tid för de krafter som värnar den liberala demokratin.

Men på torsdagsmorgonen uttalade sig Sveriges kabinettssekreterare Annika Söder, högsta ämbetsman näst efter utrikesminister Margot Wallström, oroväckande om det kommande amerikanska ledarskapet.

Är det regeringens linje?

Det började med att Söder slog fast att “Trump uttalat sig om att han vill ha goda relationer med Rysslands president Vladimir Putin” och huruvida man kan “göra något bra av det”.

I sig är det naturligtvis viktigt att söka hållbara diplomatiska relationer, och det gäller även USA under Donald Trumps ledarskap.

Men att tro att något gott kan springa ur samarbete mellan Donald Trump och den ryska regimens ledare Vladimir Putin är inget annat än aningslöst.

I dag är relationen mellan USA och Ryssland ansträngd.

Det är kartlagt att Ryssland aktivt sökte påverka amerikanska presidentvalet genom bland annat cyberattacker.

Och i går rapporterade nyhetsbyrån Reuters att USA utvisar 35 ryska diplomatersom ett svar på att amerikanska diplomater trakasserats av bland annat polisen i Ryssland.

Ryssland har i sin tur hotat att utvisa 35 amerikanska diplomater.

Men nu har alltså Vladimir Putin sagt att han hoppas kunna inleda samtal om samarbete med Donald Trump och Trump har sagt (samtidigt som han sopar det ryska intrånget i den amerikanska valkampanjen under mattan) att han önskar stärka relationen till den ryska regimen.

Det bör göra oss som värnar frihet och demokrati mycket oroliga.

Vladimir Putin terroriserar sin egen befolkning. Stora inskränkningar görs mot grundläggande rättigheter så som yttrandefrihet, äganderätt och rättsäkerhet.

Vi ska inte glömma bort, trots att det inte längre genererar ett högt nyhetsvärde, att homosexuella i Ryssland i dag riskerar fängelse.

Samtidigt investerar Ryssland i tung propaganda mot Europa och destabiliseringsförsök görs mot länder som Estland, Lettland, Serbien men även Sverige, Tyskland och Frankrike.

I detta kan varken USA eller Sverige finna en samarbetspartner.

Söder fortsätter med att säga att hon finner hopp givet att USA:s FN ambassadör kommer att vara kvinna: “hon kanske blir den enda kvinnan bland de här 15 FN ambassadörerna och vi får väl hoppas att vi kan påverka henne”.

Att tro att en kvinna under Trump vore en god kraft allena för att hon är kvinna bygger inte bara på en gammaldags könsordning utan är en farlig inställning.

Det vore som att den nationalistiska och extrema Marine Le Pen från franska Nationella Fronten vore en god kraft för Europa bara för att hon är kvinna.

Vladimir Putin och Donald Trump kan tillsammans aldrig utgöra en konstruktiv kraft så länge de inte tillsammans med andra sätter internationell rätt och lag i förgrunden för världssamfundets samarbete.

Att två politiska ledare som sätter makt före rätt säger sig vara goda vänner bör ge anledning till eftertanke och inte aningslöshet.

Om inte Utrikesdepartementets ledning ser detta är risken att svensk aningslöshet motverkar europeiska intressen om lag och rätt.

Nu är frågan om Annika Söder uttrycker den svenska regeringens åsikt. Om så är fallet riskerar Sverige att utgöra en destruktiv kraft för svensk och europeisk säkerhet.