Pressmeddelande

Pressmeddelande: Nej till kvoter för streamingtjänster

Kategorier: Pressmeddelande

– Det är i grunden bra att föråldrade regelverk uppdateras, men vi kan helt enkelt inte acceptera den här typen av detaljstyrning. Medielandskapet är i ständig förändring och då kan inte vårt svar vara att dra i bromsen. Vi behöver välkomna innovation och nya tjänster, inte reglera dem likt den gamla televisionen, säger Gunnar Hökmark (M).

I dag röstade europaparlamentet för ett nytt audiovisuellt direktiv som bland annat föreskriver att streamingtjänster och videoplattformar likt Netflix ska erbjuda minst 30 procent europeiskt innehåll och att de samtidigt ska bidra till europeisk produktion i förhållande till deras intäkter. Moderaterna röstade nej till förlaget, som är en överenskommelse mellan europaparlamentet och medlemsstaterna, däribland Sveriges regering.

– Vi har ända sedan förslaget presenterades varit emot att kvotera innehållet i streamingtjänster. Det bör vara helt och hållet upp till dessa tjänster själva att avgöra vad som ska finnas i deras utbud. Jag är samtidigt förvånad och besviken på den svenska regeringen som inledningsvis omfamnade den här regleringen och därmed tillät det att gå så här långt, avslutar Gunnar Hökmark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *