Pressmeddelande: Moderaterna röstar nej till digital skatt

Publicerat av Staben den

 Moderaterna röstar nej till förslaget om en skatt på digitala företag

”En digital skatt vid sidan om all annan beskattning inför en helt ny logik när det kommer till beskattning. Förslaget kommer underminera skattebasen i mindre medlemsländer, hindra utvecklingen av digitala företag i Europa och intensifiera handelskonflikten mellan EU och USA”, säger Gunnar Hökmark.

Europaparlamentet röstade idag för förslaget som innebär att stora digitala företag med verksamhet i EU ska betala en större andel av sin skatt i de länder där användarna finns. Förespråkarna hävdar att de digital företagen betalar för lite skatt i EU.

”Det här är en internationell fråga som måste hanteras inom ramen för OECD. EU kan inte ensidigt införa en skatt som allvarligt skulle skada europeisk konkurrenskraft, europeiska företags möjligheter att växa och våra relationer med USA”, fortsätter Gunnar Hökmark.

I Europarlamentet valde de rödgröna partiernas företrädare, med ett undantag, att rösta för förslaget och därmed mot den svenska regeringens linje.

”Det är anmärkningsvärt att de rödgröna partiernas företrädare, med ett undantag, väljer att svika den svenska linjen och därmed sälja ut rätten för Sverige att på egen hand styra över beskattning. Det vilar nu ett tungt ansvar på den svenska regeringen att fortsatt stå upp mot de medlemsländer som driver på för att ge EU beskattningsrätt”, avslutar Gunnar Hökmark.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.