Pressmeddelande: Gunnar Hökmark Europaparlamentets rapportör för bankkrisfrågan

Publicerat av Staben den

– Att få på plats ett system som på ett rättssäkert och transparent sätt säkerställer att det är aktie- och fordringsägare snarare än skattebetalarna som får betala och bära ansvaret vid bankkriser är viktigt för att lösa upp och motverka framtida bankkriser.

Det säger Gunnar Hökmark, ledamot av Europaparlamentet, som idag utsetts till parlamentets rapportör för bankkrisförslaget och som i den egenskapen kommer att leda parlamentets behandling av frågan.

– Också bankers tillvaro måste präglas av marknadsekonomiska spelregler där hotet om konkurs ytterst fungerar som en disciplinerande faktor. Om det upplevs som riskfritt att investera i banker skapas skadliga incitament i det finansiella systemet.

– En viktig utgångspunkt är också att förslaget rör sig om grundläggande lagstiftning om de verktyg som kan användas. Medlemsstater ska kunna gå längre och som erfarenheten från den svenska bankkrisen under 90-talet visar kan det vara lämpligt att staten tillfälligt tar över en bank för att sedan privatisera den mot dess fulla värde, avslutar Gunnar Hökmark.

Kommissionens förslag till europeiskt ramverk för hantering av banker i kris presenterades den 6 juni. Det kommer nu att bli föremål för behandling i Europaparlamentet och Ministerrådet.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.