Pressmeddelande: framtidens .eu

Publicerat av Staben den

– .eu ska vara en kvalitétsstämpel som kan bidra till en fördjupad digital inre marknad och mer gränsöverskridande handel. Den ska vara pålitlig med ett trovärdigt innehåll.

Det säger Gunnar Hökmark som för sin partigrupps räkning förhandlar det nya lagförslaget som reglerar .eu-domänens funktion och framtid.

– Förslaget innebär en välkommen uppdatering av gällande regelverk som i dag är alltför baktungt och tungrott för att .eu-domänen ska kunna konkurrera på en alltmer dynamisk marknad, fortsätter Hökmark.

– Två saker är särskilt viktiga att säkra under förhandlingarna, som också kommer att vara mitt huvudsakliga fokus. Det handlar dels om att öppna upp domänen för fler användare och företag. Även de utanför EU, som verkar här och bedriver verksamhet här, bör enkelt få tillgång till domänen, säger Hökmark.

– Än viktigare är att säkerställa att .eu-domänen håller hög kvalité och inte utnyttjas i fel syften. Här är det alldeles avgörande att vi lyckas åstadkomma höga säkerhetskrav, att de som administrerar domänen snabbt kan respondera på incidenter, samarbeta med nationella myndigheter och aktörer inom cybersäkerhet för att identifiera övertramp och i yttersta fall brottslig verksamhet, fortsätter Hökmark.

– Domänen ska vara pålitlig och med ett trovärdigt innehåll. Detta samtidigt som regelverket bör vara simpelt och flexibelt för att kunna konkurrera på en växande marknad. Simpelt men säkert, säkert men simpelt, det är min utgångspunkt, avslutar Hökmark.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.