På väg från demokratin

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Enligt ett beslut av en ukrainsk domstol har Ukrainas tidigare premiärminister, och ledare för oppositionen, nu överförts till ett arbetsläder i Charkov-regionen. Det innebär att regimen har dömt en politisk motståndare till ett sjuårigt straff i det som är resterna av Gulag.

Det visar på ett en del av Ukrainas historia har fått nytt liv på ett sätt som hindrar dess framtid. I praktiken tar Ukraina genom den uppenbart politiska domen mot en oppositionsledare steget från en vacklande demokrati till diktatur, förhoppningsvis även den vacklande mellan de krafter som präglar landets politiska utveckling.

Kategorier: Blogg

3 kommentarer

Palle · 30 december 2011 kl. 15:48

Ukraina är ett märkligt land. Tymosjenko stödde aktivt Jushenko och som tack lönar han henne med tystnad. Det är skamligt av ex presidenten.

Loffe · 30 december 2011 kl. 16:28

Västsympatier och sympatier med borgerlig politik är inget som ger immunitet mot lagen i en rättsstat. Brottslingar kan också ha politiska sympatier, men det gör dem inte till politiska fångar. Att Hökmark och gänget agerar domare och på förhand frikänt Tymosjenko är helt grundat på det man anklagar det ukrainska rättsväsendet för, dvs politiska skäl.

Palle · 30 december 2011 kl. 20:12

Loffe. Du pratar om lagen och vad har Timoshenko gjort sig skyldig till då? Ja hon har ratifiserat ett avtal i egenskap av att vara premiärminister och då borde väl även Jushenko sitta i fängelse som var hennes överordnande vid samma tidpunkt.
Visst gillar EU Timoshenko mer än Janokovish men värt att nämna är att även russland reagerat med förvåning över anklagelsepunkterna som Timoshenko blivit fälld för.
Ukraina är ingen rättsstat och om du inte tror mig bör du åka dit så får du själv se.
Visst kan man ifrågasätta Timoshenko som politiker men inte på de grunderna som nu gjorts.
Hade hon inte ratifiserat gasavtalet hade tusentals kanske tiotusentals om inte hundratusentals människor frusit ihjäl i Ukraina.
Det var Russarna som satt priset på gasen som hon faktiskt inte hade något annat val än att ratifisera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.