Om Sverige och Obama

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Några dagar efter president Obamas besök i Stockholm klingar nu de intensiva analyserna kring om detta var bra eller ej för Fredrik Reinfeldt, vems förtjänst det var att han besökte Sverige, att det inte alls var någons förtjänst, att det dessutom inte betydde något alls förenat med funderingar på om det betyder något för valet eller ej.

Förvånansvärt få analyser har gjorts som sträcker sig bortom den politiska journalistikens sportreportage kring vinnare och förlorare i nästa opinionsmätning.

Ett annat sätt att se besöket på är det faktum att det är ett uttryck för att vår del av Europa har blivit viktigare för USA samtidigt som relationerna med Ryssland har försämrats kraftigt. Regimen Putin har under en längre tid utpekat andra länder som ett hot mot sin egen stabilitet och förhindrar think tanks och internationella organisationer att verka som normalt i ett öppet samhälle. Hållningen i Syrienfrågan säger något både om ryska ambitioner i världen men också om regimens syn på mänskliga fri- och rättigheter. Bara det faktum att Putin under förtäckta former hotar med att angripa amerikanska fartyg som slår till mot Assadregimens installationer är ett uttryck för hur konfliktnivån nu har stigit.

I en värld där Storbritannien har kommit att bli svagare och i en allt mer fördjupad ”soul search” kring sin identitet i Europa och som transatlantisk partner till USA, där Tyskland som Europas ekonomiskt starkaste och politiskt mest betydelsefulla nation väljer att se bort från världen utanför EU och dessutom tampas med en energipolitik som riskerar göra landet mer beroende av rysk gas, där länder som Spanien och Italien är ockuperade av sin ekonomiska och politiska kris blir Östersjöområdet med stabila och framgångsrika ekonomier en viktig del av västvärlden.

Det gäller synen på frihandel och energipolitisk utveckling, det gäller synen på regelsystemet för internationell rätt och det gäller också förmågan att i Rysslands grannskap skapa en motståndskraft mot rysk inflytelsepolitik som vi nu ser drabbar en lång rad andra länder. Ser vi till hela Östersjöområdet, det vill säga Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Danmark, Sverige och Norge som också är en del av denna miljö har vi en av världens mest konkurrenskraftiga ekonomier.

Norden tillsammans med de baltiska länderna har en befolkning på drygt 30 miljoner människor varav nästan 25 miljoner av dessa lever i några av världens rikaste länder. De baltiska länderna har i sin tur haft och är på väg tillbaka till en snabb tillväxt, efter att ha hanterat den ekonomiska krisens utmaningar. Medan de baltiska länderna utsätts för ryska påtryckningar är deras integration in i den nordiska ekonomin deras viktigaste väg bort från dessa. Norden och de baltiska staterna är en av de ekonomiskt mest integrerade delarna av EU. Inget av våra länder är G20 länder men vår region skulle tillsammans vara en inflytelserik partner där.

När Kina växer i styrka och militär kapacitet, när Ryssland blir en allt mer aggressiv aktör mot sin omvärld och när Mellersta Östern innehåller en lång rad svåra konflikter är samtidigt världssamfundet i övrigt och Europa åter blir viktigt i den amerikanska säkerhetspolitikens perspektiv blir vår del av världen en viktig faktor till stöd för stabilitet, modernisering, marknadsekonomi och fri handel samt en vilja att slå vakt om mänskliga fri- och rättigheter. Kanske inte för att vi är så väldigt stora och viktiga som vi lätt vill se det som, utan för att vi nu lever i en värld där även USA måste söka många allierade för olika utmaningar.

Och hur illa svenska socialdemokrater och vänsterpolitiker än tycker det är har Sverige och Norden blivit ett märke för marknadsekonomi, frihetliga värderingar, stöd mot diktaturer och en konsekvent hållning mot Rysslands urholkning av demokratiska värden. Sverige är en stark röst för frihandel, marknadsekonomi och en inre marknad, för ett världssamfund som ska reagera mot övergrepp.

Det är ett större skäl för att vi ska bibehålla den regering vi har än spekulationer kring om besöket var viktigt eller ej, om det var en slump eller inte och om det var lyckat eller ej. Allt skrivande och spekulerande beror nämligen på att det var viktigt för Sverige och ett uttryck för att Sverige var värt ett besök som ett ledande land i vår del av världen.


3 kommentarer

Igor Skoglund · 08 september 2013 kl. 23:15

SVT och Norrköpings Tidningar som rövslickar dikatorn Obama blockerade sina sida i Facebook för mig för att jag skrev sanningen om Syrien. Dessutom fortsätter Norrköpings Tidningar lögnaktigt anklaga presidenten Bashar al-Assad för gasattack trots att det är bevisat att rebellerna använde gas. Men de blockerade alla mina kommentarer som bevisar att de ljuger. Norrköpings Tidningar kallar igen Ryssland för diktatur trots att det finns bara en diktatur i välden – USA.

Jag samlar alla lögner som svenska medier och politiker producerar, översättar till ryska och publicerar på ryska hemsidor med mina kommentarer som avslöjar lögner. Då ska ryssar aldrig tro på västerländska ”demokrater” som sponsrar opposition i Ryssland. När västerländska ”demokrater” säger ”demokrati” då mennar de ”rövslickande USA vänlig regim” och diktatur – ”landet som spottar på USA”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.