Öresundsbron invigdes år 2000. Den kom till genom ett beslut i Sveriges riksdag 1994 som ledde till att dåvarande centerledaren Olof Johansson avgick ur den borgerliga regeringen. Bron har kommit att bli en självklar och nödvändig del av inte bara Öresundsregionen utan för hela Sydsverige.

 

Från Karlskrona, Kristianstad eller Halmstad kan man nu resa snabbt ut i Europa via tåg. Kastrup har kommit att bli en flygplats som länkar stora delar av södra Sverige till världen. För Lund och Malmö har den inneburit en del i en modern infrastruktur som är avgörande för städernas långsiktiga utveckling.

 

Miljöpartiet och Vänsterpartiet var intensiva motståndare till att bron skulle byggas. Tanken på att länka Sverige med Danmark genom en fast förbindelse var en styggelse och skulle leda till en tillväxt man var emot. Östersjön skulle, trots att alla vetenskapliga fakta sa emot, skulle förstöras sa man. Att komma närmare övriga Europa var fel.

 

Miljöpartiets motstånd var baserat på deras miljöpolitiska synsätt som innebär att tillväxt hotar miljön och att varje ingrepp i naturen skadar den och förstör miljön. Tillväxten skulle leda till en monumental miljöförstörelse sa man. Östersjön skulle för evigt drabbas av sämre vattenflöde sa man. Och bron som sådan skulle göra ett ingrepp i naturen som skadade den i sig själv.

 

Fjorton år efter invigningen är Öresundsbron ett monument över att dålig miljöpolitik hade fel. Det finns olika miljöpolitiska uppfattningar. De som bygger på tron att regleringar och detaljstyrning av ekonomin och människors liv ger en bättre miljö än fria samhällens med forskning, utveckling och vetenskap.

 

Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet hade en uppfattning som byggde på tron att förändringar och utveckling är ett hot i sig och att tillväxt är roten till allt ont. I verkligheten vet vi att tillväxt är en förutsättning för skärpta miljökrav, att stagnation och fattigdom alltid sker på naturens och miljöns bekostnad. Tillväxt och utveckling ger ny teknik, bättre råd med investeringar och högre miljökrav samt nya produktionsformer.

 

Öresundsregionen har inte blivit den av tillväxt kontaminerade region som Mp och Naturskyddsföreningen påstod. Det säger något om behovet av en kritisk granskning av det de sa då och än mer av det de säger nu.

 

Det faktum att Sverige har minskat CO2 utsläppen mer än vad något annat land har gjort genom att vi inte har gjort som de krävde, nämligen avvecklat kärnkraften, har lett till att vi kunnat undvika en utbyggnad av fossilbaserad energi eftersom vindkraften inte hade räckt till för det bortfall av energiproduktion som avvecklingen hade lett till.

 

Det faktum att Tyskland nu bygger mer kolkraft eftersom man som Mp vill avvecklar kärnkraften är ett uttryck för avståndet mellan vad man vill och vad man kan. Allmänt tyckande och lösa uppfattningar lägger inte grund för en bättre miljö utan för en sönderkörd ekonomi. Som inte ger utrymme för en bättre miljö. Man kan fråga sig varför Naturskyddsföreningens och Miljöpartiets miljöpolitik inte utsätts för en kritisk granskning. Ett skäl är att många journalister inte kan. Ett annat att så många är Miljöpartiet närstående att man inte ser behovet av en kritisk granskning. Och för andra räcker det med att man säger att man är för en bra miljö och kallar sig miljöparti.

 

För alla dem och för Miljöpartiet är Öresundsbron ett monument över behovet av att all miljöpolitik bör granskas kritiskt och att det inte är frånvaron av utveckling och tillväxt som ger en bättre miljö. Det räcker inte att ställa högst krav. Det kräver också att man kan leva upp till verklighetens krav om man ska förmå att förvandla visioner till verklighet. Var och en som tar tåget över Sundet vet detta.

 

Kategorier: Blogg

3 kommentarer

vans half cab metallica · 12 juli 2014 kl. 9:01

Hi there would you mind letting me know which webhost you’re working with?

I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I
must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a
good internet hosting provider at a reasonable price?

Many thanks, I appreciate it!

My web page – vans half cab metallica

Cleaning Service · 12 juli 2014 kl. 12:58

Greetings from Carolina! I’m bored to tears at worrk
so I decided to browse your website on my iphone
during lunch break. I really like the information you present here and
can’t wait to take a look when I gett home.
I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile ..
I’m not even using WIFI,just 3G .. Anyhow, amazing blog!

air jordan 4 · 14 juli 2014 kl. 2:01

I’m really impressed with your writing talents and
also with the layout on your blog. Is this a paid topic or did
you customize it yourself? Either way stay up the nice high quality writing,
it is uncommon to look a great weblog like this one these days..

Feel free to visit my homepage … air jordan 4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.