När tystnaden hade varit bättre, om Guillou

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Plötsligt efter en lång tids tystnad dyker Jan Guillou upp i Aftonbladet och kommenterar upproret i arabvärlden, ett uppror som riktar sig mot de förtryckare som Guillou och andra under årtionden har tigit inför , för att istället rikta attackerna mot Israel. Palestinskt förtryck av palestinier har aldrig upprört särskilt mycket, inte så det har hörts i alla fall, arabiskt förtryck av araber har heller aldrig lett till några krönikor.

Snarare har Guillou på olika sätt gett förtryckarna sitt stöd och sin förståelse. Det är inte frånvaron av demokrati i Mellersta Östern som förargat Guillou utan demokratin. När han nu skriver om hur befogat det är att ta itu med Gadaffi är det efter att under åratal ha sett Gadaffi som en ledare man inte behövde protestera emot. Det förtryck som nu kommit till uttryck är inte nytt och skälet till upproret mot Gadaffi är att förtrycket är långvarigt och brutalt.

Men det har aldrig plågat Guillou så mycket som att Israel har försvarat sin existens. Mot Hamas attacker och mot andra terrorgrupper, mot Irans hot och mot de krig som har inletts gång efter gång. Han har aldrig noterat att araber i Israel har en rösträtt och en yttrandefrihet som araber i övriga Mellersta Östern saknar. Har han då kommit till någon ny insikt? Nej, när han nu fördömer Gadaffi, med många frågetecken kring vad som ska hända sedan i Libyen utan Gadaffi, försöker han jämställa Israels försvarsinsatser mot Hamas och bomber från Gaza med Gadaffis uttryckliga vilja och försök att mörda civila just för att de är civila.

I krig drabbas tyvärr alltid civila. Det gäller i varje krig och risken finns att detta händer även i Libyen. Men medan Hamas har haft som syfte att döda civila har israeliska insatser inte haft det utan att slå mot väpnade Hamas mål. Syftet har inte varit att eliminera alla dem som bor i Gazaremsan, som Gadaffi hotade med alla dem som bor i Benghazi och satt sig upp emot honom. Den israeliska regeringen för en bosättningspolitik som jag reagerar mot och varje övergrepp mot internationell rätt som Israel gör är värt samma kritik som varje annat övergrepp.

Men om Guillou jämställer Gadaffis hot om att utrota civila med en demokrati och dess väpnade aktioner mot militära mål som hotar landet vet han vare sig vad skillnaden mellan en demokrati och diktatur är, än mindre förstår han vad det är som skiljer Gadaffi från andra.

Kan man inte skilja på en regim som medvetet förtrycker, mördar och skrämmer från en demokratisk regering som söker hindra angrepp mot det egna landet blir man lätt en lakej. Det hade varit bättre att förbli tyst.

Bloggar: Carl Bildt.

Kategorier: Blogg

11 kommentarer

Stefan Lundin · 29 mars 2011 kl. 5:14

Varför ens ta upp Guillou? För mig är han sedan länge körd, KGB-affären blev dödsstöten. Att han ändå har en plattform i svenska gammelmedier säger en hel del om vårt land.

Sedan. Gunnar, håller jag helt med dig i sak.

Melana Larina · 29 mars 2011 kl. 7:08

Gunnar, hur orkar du att spy galloner med skit på andra som inte hyllar dina judiska vänner?

profanum_vulgus · 29 mars 2011 kl. 7:32

Men rösträtten i Israel gäller ju enbart om man ska rösta på zionister. § 7 i den Israeliska vallagen förbjuder alla icke-zionister från att ställa upp i val eller inneha ämbeten.

Men jag sökte runt bland dina uttalanden och kunde inte hitta någon kritik mot Khaddafi från före islamisternas uppror i Libyen. Jag kunde inte heller hitta särskilt med kritik mot de USA-stödda och Israel-vänliga arabdiktaturerna som drabbats av protester nu, Jordanien, Egypten, Saudiarabien, Jemen, Qatar, Bahrain, UAE och Tunisien t.ex.
Är det inte konstigt att kritisera JG för att han INTE har kritiserat de USA-stödda diktaturerna när du inte har gjort det själv?

I övrigt är det ovanligt att högern vill gå in militärt för att stödja islamister (som är uttalade antisemiter) som gjort väpnat uppror mot en sekulär stat som var västvänlig tills väst började stödja islamisterna.
Libyen vänder allt över ända, ja om det nu inte var så att man var ute efter oljan.

Nanette Hasselström · 29 mars 2011 kl. 11:04

Jag uppskattar verkligen ditt svar på Guillous dumheter. Jag har över huvud taget svårt att förstå hatet mot Israel med åtföljande märkliga historielösa förhållningssätt och skeva relativitet. Jag har själv ingen koppling till Israel men den sneda balansen stör mitt sinne för proportioner. Tag upp en jordglob och titta på den lilla skärvan i östra medelhavet som utgör Israel med knappt 7,5 miljoner invånare. Hur troligt är det att det landet är roten till all världens ondska som Guillou et co verkar hävda? Det finns en rätt lång lista av länder att välja på om man vill diskutera förtryckarstater innan man kommer till Israel. Tack igen.

JoachimS · 29 mars 2011 kl. 12:33

Att säga att inte Israel riktar sina attacker mot civila är väl att blunda för rätt stora saker. Israels isolering av Gaza med en gigantisk barriär är att straffa en hel befolkning. Civilbefolkning.

Vidare har Israel flera gånger utfärdat kollektiv bestraffning genom att riva hus till familjer där någon i familjen attackerat Israel. På vilket sätt är familjerna skyldiga? Och på vilket sätt är inte det att rikta sig direkt mot civilbefolkningen.

Slutligen, att hävda att Israel är den enda demokratin är väl sant. Men det beror ju mycket på att USA, Israel, Saudi hellre sett stabila diktaturer som Mubaracks styre än ett folk man inte kan lita på.

Jag Guillo är en tomte som bränt sitt förtroende. Men genom att vara så blind som du är i din postning Gunnar är inte bra för ditt förtroende heller.

Cuben · 29 mars 2011 kl. 17:32

Knesset har ledamöter som Hanin Zoabi. Den som vi läsa mer om henne kan göra det på Wikipedia;

http://en.wikipedia.org/wiki/Haneen_Zoabi

Så här sa hon i Knesset;

”My name is Hanin Zuabi. I’m a liberal Palestinian woman and a Knesset member. I believe in the universal values of freedom, equality and justice.”

”I work for my values and my opinions,” she said. ”I have the prerogative and the obligation to fight for my beliefs and rights. My views are very different from those of Likud, Kadima and most Knesset members. That’s why I don’t represent Kadima, Labor or Likud, but those who elected me. In my case, I represent the consensus of Arab members of Knesset. I’m against occupation, blockade and oppression.”

Hanin Zaobi har det inte lätt i parlamentet, men hon finns där. Det är säkert bra för demokratin i Israel. Profanum Vulgus jag tror knappast att hon själv skulle kalla sig sionist.

Reinhold Peterson · 30 mars 2011 kl. 5:48

Hökmark – du är bra ur en synvinkel. Du avslöjar moderaternas riktiga ansikte. Mörk blå är du – i din värld kan aldrig Israel ha fel – hoppas andra inkl övriga allianspartier använder dig för att avslöja ”nya moderat-bluffen”

profanum_vulgus · 31 mars 2011 kl. 14:11

Cuben

Om hon inte var zionist så skulle hon inte få sitta kvar. Hon godkändes ju också som zionist av Israels HD efter att hon uteslutits ur knesset för anklagelser om att vara icke-zionist.
Den Israeliska vallagen (basic law of the knesset) ändras inte för att högerextremister i Sverige hela tiden ljuger om förhållandena i Israel.

Basco Da Flinco · 31 mars 2011 kl. 14:38

Nu är väl Gunnar ute och snurrar igen? Guillou har ju länge representerat de som INTE har en röst och som ni moderater tydligen därför verkar tro inte existerar…..

Åsa Strong · 02 april 2011 kl. 1:44

Tack för en insiktsfull kommentar. Jag önskar att utrikesministern hade samma insikter som du; han far ju och ”gullar” med Palestinska ledare istället för att stödja Israels försök att försvara sig!

Cata · 02 april 2011 kl. 3:58

Gunnar; Jag har bara ett enda ord angående din ”Guillou-reflektion”:
WORD!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.