När den globala ekonomin förändras är konkurrenskraften avgörande

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Europa och världenUppenbarligen gick socialdemokraterna till val på en politik de ansåg vara fel för Sverige. Det framgår när man följer den socialdemokratiska valanalysen. Ylva Johansson, Thomas Östros, Morgan Johansson och alla de andra förklarar nu att de inte trodde på politiken. Men varför kampanjade de för den?

Det är en fråga som har sin poäng mot bakgrund av debatten på G20 mötet i Sydkorea och bristen på resultat där. Den oro som präglar världsekonomin har till synes kommit att handla om valutafrågor. Men i grunden handlar det om olika ekonomiers konkurrenskraft. Sverige tillhör dem som har ett exportöverskott, liksom Tyskland och Kina. Samtidigt har länder som USA, Frankrike, Storbritannien och många andra länder exportunderskott, eller importöverskott om man vill uttrycka det så. Det visar både på bristande produktivitet och utgiftskontroll.

Det är lätt att skylla på valutaproblemen när grundproblemet ligger i de egna händerna. Det säger inte att valutafrågorna har betydelse men att den politik som förs i de olika länderna ännu större. Och den kan man göra något åt, om man vill. Socialdemokraterna gick till val på en politik som hade lett Sverige in i ökad konsumtion och ökade underskott. Det kunde man redan före valet se var fel. Det är intressant att notera att även s nu inser det.


3 kommentarer

Tobias · 12 november 2010 kl. 11:27

Men beror inte exportunderskott också på hur pass bra naturtillgångar man har? Om man är tvungen att importera alla råvaror både för den lokala marknaden och för exportprodukter så blir det väldigt lätt exportunderskott. För övrigt så skulle väl den globala ekonomin aldrig fungera om alla länder hade exportöverskott?

Johnny · 13 november 2010 kl. 17:39

S+MP+V valkampanj måste vara den sämsta som har bedrivits i Sverige någonsin. Det fullkomligt haglade av rena rama idiot förslag som könskvotering, könsneutrala toaletter, butler i T-banan, bröstpumpar, etc. Man kan inte tro att det är sant, men det var det.

Det finns egentligen inget behov av S i Sverige, vänster falangen kan rösta på V och MP och högerfalangen på M som är det nya sossepartiet som många knegare nu röstar på eftersom de tjänar en månadslön per år på det och får ungefär samma välfärd ändå.

Det trista är att Sverige aldrig verkar få låga skatter och effektiv stat som hushållar med pengarna, så att Sverige kan nå sin fulla potential. Det borde vara inskrivet i de mänskliga rättigheterna att ingen människa fick betala mer än 25% av sin inkomst i skatt, men det kan man bara drömma om förstås.

Socialdemokratin faller i bitar. « Kent Persson (m) blogg · 12 november 2010 kl. 19:32

[…] Bloggar: Fredrik och Broman och Annarkia och Tokmoderaten och Hökmark […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *