Minoritetsregeringar måste vinna stöd, inte garanteras det,

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Sverige har haft många minoritetsregeringar. De har lyckats överleva genom att föra en politik som anpassat sig till de parlamentariska förutsättningarna. Det gjorde inte Löfven. Det var inget nytt med minoritetsregeringar. De har kunnat fungera väl. Det nya var att Löfven misslyckades. De rödgröna fick inget ökat väljarstöd men väl regeringsmakten.

 

Nu blir paradoxen att ingen tidigare minoritetsregering har haft den makt som Löfvenregeringen nu får, i första hand till 2018 men möjligtvis också till 2022.

 

Samtidigt har ingen tidigare minoritetsregering varit så beroende av Vänsterpartiet som denna. För att vara det största blocket måste Löfven nämligen tillmötesgå Vänsterpartiets krav men då får man i gengäld de fyra oppositionspartiernas stöd för den budgeten, oavsett innehåll. Det är milt talat en paradox.

 

I det fall allianspartierna inte har en gemensam budgetpolitik behöver regeringen Löfven inte vara överens med någon alls. Deras budgetförslag de kommande tre åren är redan på förhand godkända. I överenskommelsens automatik ligger att någon politisk eller ekonomisk parlamentarisk prövning inte ska ske.

 

Så stark har aldrig någon svensk regering varit. Majoritetsregeringar har haft en betydande opposition emot sig som röstat emot deras politik och som därmed inför kommande val minimerat det möjligas utrymme. Nu kommer allianspartierna, om de riskerar att vinna, att lägga ner sina röster till stöd för regeringen Löfvens förhandlade budget med Vänsterpartiet.

 

Istället för en parlamentarisk process där man strävar efter att vinna majoritet för sin politik får vi nu inom budgetpolitiken en dekretpolitik där regeringens förslag automatiskt har stöd bara för att det är regeringens förslag. Det är en försvagning av det parlamentariska och vinnare på detta är självfallet Löfven men även Vänsterpartiet, som kan driva mycket långtgående förslag eftersom de inte riskerar någon majoritet, och Sverigedemokraterna som får ett ökat utrymme.

 

Det är riksdagen och den parlamentariska processen som är förlorarna. Det är inte bra vare sig för parlamentarisk balans eller kontroll, för politisk debatt eller för det parlamentariska ansvarstagandet. Det kommer att bli avgörande att alliansen ställer kvalitativa krav på budgetpolitiken.

 

Kategorier: Blogg

100 kommentarer

Kenneth · 28 december 2014 kl. 10:33

Demokratin, det som fanns kvar försvann nästan helt.
Nu finns det bara ett parti att rösta på i riksdagen.
SD, egen majoritet.

Fast de gör väl som redan har försökts i t.ex. Grekland, förbjuder ”felaktiga” partier. Om de nu inte avskaffar valen helt och hållet. Givetvis med fina floskelord som motivering.

Jörgen E · 28 december 2014 kl. 10:33

Fascinerande att Moderaterna mfl utmålar SD som ett enfrågeparti och sedan går man och lägger sig med Sossarna för att kunna upprätthålla Sveriges unikt höga invandringsnivå. VEM var det nu som var ett enfrågeparti egentligen?!

Man ger upp makten som man hade kunnat få som majoritet vid samarbete med SD bara genom att anpassa invandringspolitiken till en normal (EU) nivå. Snacka om enfrågeparti!!

Mycket prat om kostnader för omval. Tips – till 2018 är att skriva Socialmoderaterna på all propaganda så kan ni dela kostnaderna med sossarna 50/50.

Gisela Nyquist · 28 december 2014 kl. 10:47

DEMOKRATUR!
Demokratur är ett begrepp där de moderna västerländska demokratierna kritiseras för bristande maktfördelning, där det efterfrågas lagar och mer skydd mot majoritetens förtryck.
Uttrycket har också på senare tid använts alltmer i sammanhang där minoritetens tyranni härskar. Begreppet tillskrivs ofta den franske sociologen Gerard Mermet, men har använts tidigare av andra personer; bland annat använde Vilhelm Moberg det i en artikel i Dagens Nyheter 1965.
.
Demokratur betecknar ett samhälle som till ytan är, det vill säga nominellt, en demokrati, men som i praktiken saknar en reell och vidare omfattande yttrandefrihet!
Som saknar en möjlighet för dissiderande politiska grupper att föra sin talan på lika villkor!
Som saknar ett fullt ut rättssäkert rättsväsende (där lagar och regler tillämpas och appliceras olika beroende på vilket politiskt läger eller annat godtyckligt kollektiv man tillhör).
Där man riskerar att bli av med sitt jobb för sina åsikters skull!
Där man som dissiderande grupp riskerar att bli utsatt för politiskt våld av politiska motståndare (och där staten ser mellan fingrarna med detta).
Ytterligare ett kännetecken för en demokratur är när lagarna som finns inte efterlevs av staten själv, uppmuntran till våld på politiska motståndare antingen verbalt eller på annat sätt ” !
Källa WIKIPEDIA.-

Martin · 28 december 2014 kl. 11:42

Skydda demokratin! Avskaffa valen! Folk kan rösta fel!

Tom Dahl · 28 december 2014 kl. 12:04

Frank Svensson skriver:
28 december 2014 kl 8:31

Ursäkta mig men det partiet du beskriver finns redan och är nu det enda oppositionspartiet i svensk politik. Välkommen du också

Rikard Höglund · 28 december 2014 kl. 12:10

Goddag. Jag måste fråga mig vad som är vitsen med att rösta borgerligt nu, eftersom det fram till valet 2022 enligt denna överenskommelse de facto också är en röst på SVMp. Jag skulle vilja föreslå hr Hökmark att han tar ett allvarligt snack med eventuella kontakter i Moderaterna, innan vi har ett fullt realiserat Socialmoderatiskt parti.

Man kan inte från borgerlighetens sida resonera i termer om vad som gynnar SD eller ej. Då gör man sig till gisslan dubbelt upp och tappar både autonomi och agens. vad värre är, är att man verkar ha accepterat i grunden marxistiska ideologiska positioner som varandes objektiva sanningar. De borgerliga partier framställer sig nu som värdegrundsdemokrater, inte åsiktsfrihetsdemokrater. Reinfeldt et consortes har själva sett till att endast Sverigedemokraterna framstår som ett parti som sätter Sverige och det svenska folket först.

Politiskt korrekta hälsningar,
Rikard Höglund

Magnus · 28 december 2014 kl. 12:43

SD lägger misstroendeförklaring. Ska nu Borgarna rösta fram vänsterregeringen S MP trots att de har majoritet att byta regering. Alliansen och SD har väl över 55%. Detta är ett svek mot alla borgerliga väljare, vi ville inte ha en Socialistisk regering.

Alliansen! ta ert ansvar nu, sätt er i regering för Sveriges skull. För fortsatt utveckling och välstånd.

Det finns väl inget som garanterar en valvinst 2018, ska ni permanenta vänsterpolitiken till 2022 så att det går åt skogen för vårt kära land som tack vare Alliansens expansiva politik har satt Sverige som världsledande i ekonomisk utveckling. Detta är isf en stor skandal och nästa förräderi mot befolkningen.

Claes Lundin · 28 december 2014 kl. 13:30

Hej Gunnar! Eftersom AKBeee inte är vald ännu, så kan ni moderater sätta upp en riktig moderat som motkandidat och på så sätt bryta uppgörelsen. Anledningen skulle vara att lämna det reinfeldtska arvet på sophögen där det hör hemma. Är det inte dags att ni återtager komandot på ert eget skepp? Att moderaterna skulle taga fram ny politik och med denna vinna valet 2018, tillåt mig hånle! Du vet lika bra som jag att det inte kommer att ske. Eftersom jag ligger bakom den politik som gav er dessa valvinster 2006 samt 2010, så förstår jag att ni lyckats sätta er i ännu en sits ni inte kommer komma ur. Om jag på nytt skulle råda er i det politiska, gör uppror mot toppen i moderaterna. 1. Släng ut dem, med huvudet före. 2. Se till att få till ett upprop i moderaterna, där dessa aktivt och öppet går med i SD istället. Se till att samla några starka profiler som visar vägen. Ni kan lösa denna striden på en månad eller två, alternativet är dessa 4 år samt ytterligare 4 år innan alla är övertygade om att detta är en återvändsgränd. Just nu begraver ni moderaterna och cementerar socialdemokratisk hegagomi(om det är rätt ord)

Eric · 28 december 2014 kl. 14:14

Jag röstade på M och alltså (delvis) på dig i Europaparlamentsvalet 2014. Bland det pinsammaste jag har gjort i hela mitt liv.

Millan · 28 december 2014 kl. 17:05

Vill aldrig höra en moderat andas om att S är toppstyrt. M på
Riksnivå ska gå emot sina egna väljare och partiprogram och
Låta de fullkomligt oansvariga MP bestämma migrationspolitik.
Hellre helt öppna dörrar än införa tillfällig uppehållstillstånd,
Försörjningskrav och att riva upp att illegala invandrare får skola, tand-
Och sjukvård. Skamligt.

M-väljare; 1985-2014
SD-väljare: 2018

Niklas Månsson · 28 december 2014 kl. 17:07

Jaha, vad ska man rösta på nu då? Har röstat på alliansen tidigare (först M, sedan KD efter Reinfeldts sommartal 2014), men efter att alliansen har blivit stödparti till S går det helt enkelt inte att rösta på dem. Vill helst inte stödja SD och deras kvinnosyn, så jag hoppas det bildas ett ”Gamla Moderaterna” före 2018.

Ulf Blom · 28 december 2014 kl. 19:22

Överger man oppositionspolitiken och frånsäger sig den självklara rätten att moderera en minoritetsregerings faktiska politik, då dras Sverige vänsterut och demokratin har genom denna December uppgörelse de facto förhandlats bort – rösten på Moderaterna hängderedan innan på en skör tråd genom Moderaternas debacle I försvarspolitiken – här försvann min röst – UT med Batra och in med en RIKTIG moderat!

Michael Sternestedt · 28 december 2014 kl. 19:39

Det är med stor sorg som jag nu ser ett Sverige som har lämnat den demokratiska vägen för att så småningom bli en socialistisk diktatur
Det Sverige egentligen behöver är incitament för att stärka exportinkomsterna och att locka nya företag att skapas och investera i Sverige.
för det är enda sättet att säkra jobben, tillväxten och i det långa loppet integrationen av nya svenska medborgare.
Nu kommer vi att få se ett Sverige som alltmer börjar likna vad länderna i östeuropa gör vad de kan för att bli av med för att säkra sin tillväxt och den fria demokratiska processen i dessa forna sovjetstater

Gunnar Jönsson · 28 december 2014 kl. 19:55

Håller med om vad som skrivits tidigare. Ett nytt parti inför valet 2018 som vänder sig till oss som nu har förlorat vår partiidentitet (För min del sedan 1979) och möjlighet att byta inom alliansen.
Om du Gunnar, tillsammans med Ulf Adelson och Mikael Odenberg, går i spetsen så får vi garanterat ett nytt riksdagsparti.
Gott nytt år i alla fall.

Åsa · 28 december 2014 kl. 20:46

Alla ni som ser SD som räddningen i dessa dagar, vad är de som detta parti gjort som ni försöker bära fram i era resonemang? Ni talar om högerns feghet och sossarnas falskspel, men hur är det med SD då?Har de inte svikit allt som de lovade innan valet för att sedan liera sig med alliansen och slutligen övergå till att i fortsättningen enbart vilja ägna sig åt en enda fråga – Invandringen – finns väl inget land i världen som bara kan ägna sig åt en enda fråga? Vårt land behöver utbildning, vård och omsorg, arbete, import och export och mycket, mycket mer. Nej kära ni, inför det framtida valen måste ni vakna upp och bevisa för er själva och alla andra att ni kan tänka själva och inte gå till val på grund av att ni tycker synd om er själva. Visa för alla och envar att ni är smarta och bildade människor….

Peter · 28 december 2014 kl. 21:22

Du är med stor sannolikhet det största praktarsel som någonsin inte bara suttit i den svenska riksdagen, utan det största arslet i svensk politik alla katerogier.

Harald Nordlund · 28 december 2014 kl. 21:24

Decemberöverenskommelsen är ett ytterligare tecken på att svensk politik inte längre handlar om en tävllan mellan ideologier utan handlar om vilka personer, som ska bekläda makten.
Att vara riksdagsledamot blir att vara en knapptryckare; trycka på den knapp en partiledning bestämt. Ännu värre är att ledamoten i budgtefråga kan förbjudas att trycka över huvud taget.
Många talar nu om ett hån mot demokratin.
Jag undrar hur en lagtext ska utformas.”Vi i Alliansen”. Hur översätts detta till lagtext? Perspektivet förefaller vara regeringens. Man förminskar riksdagens betydelse ytterligare och, kanske ännu värre, väljarnas.

anonym · 28 december 2014 kl. 21:39

Hälsa dina kollegor att de inte skall kalla sina väljare för internettroll.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6055918

Vill moderaterna dö ut?

Harald Nordlund · 28 december 2014 kl. 21:41

Jag gillar ditt inlägg Gunnar. Du skriver, bland annat, : ”I det fall allianspartierna inte har en gemensam budgetpolitik behöver regeringen Löfven inte vara överens med någon alls. Deras budgetförslag de kommande tre åren är redan på förhand godkända. I överenskommelsens automatik ligger att någon politisk eller ekonomisk parlamentarisk prövning inte ska ske.”
Det innebär ju att det finns ingen anledning för oppositionen att presentera något motförslag i budgetärendet eftersom man inte ska rösta på ett sådant

DRn · 28 december 2014 kl. 23:24

Fiasko!
Hur kan någon ens förvänta sig att (S) och (MP) följer överenskommelsen efter nästa val? Vilka garantier finns det för detta ”handslag”? Om Alliansledarna ansåg sig jättesmarta som ingick denna överenskommelse för att kunna ta över makten efter nästa val 2018, så glömde de bort att de tills dess tappat massor med röster genom sitt förräderi. Det finns idag inget som helst som säger att Alliansen har en större minoritetsbas än (V)+(S)+(MP) efter nästa val. Det är ju högst troligt att Alliansen tappar massor med röster till (SD) medans (V)+(S)+(MP) kanske är lika stora/små som de är idag?! Vad har man då vunnit med att lägga sig platt för en (V)-domderad politik 2015-2018? Taktiken bakom överenskommelsen är grundad på felaktiga analyser. Alliansen har förlorat. Sorgligt.

Ove Jansson · 29 december 2014 kl. 0:14

Jag håller med Kenneth. Sverige har haft demokrati under nästa hela 1900-talet men vad händer nu år 2014 ? Enkelt svar på frågan är att den har upphört i samband med uppgörelsen mellan alliansen och S,MP. Detta är helt unikt i Svensk politisk historia under 1900-talet. Detta måste vara ett lagbrott – nästintill en kriminell handling – att utestänga SD, som genom Svenska folkets riksdagsval lägga sina röster på detta parti med ett utfall att bli det tredje största partiet i Sverige. Detta är fullkomligt helt obegripligt. Tyckare i omvärlden, tänker på Tyskland, Frankrike, Belgien m.m. är av samma åsikt. Nu blir jag riktigt förbannad över detta land Sverige och det är ju inte förvånande eftersom det Svenska folket har varit nedtryckta i många årtionden av Sossar och ett maktfullkomligt LO och en massa byråkrater – pappersvändare – med alla dessa Generalstyrelser med s.k. direktörer som äger en total avsaknad och kunskap om Svensk företagsverksamhet. Detta anhang har skapat den s.k. jantelagen bland Sveriges befolkning och även ett bidragsberoende vilket delvis skapades av en av Sveriges mesta maktgalna sossar i detta land över tid, ja, det är bara att gissa vem var han. Nu har Sverige skrotat demokratin till förmån för ” en diktatur ” Med vänlig hälsning Ove.

Förbannad · 29 december 2014 kl. 3:46

Nu finns det bara en väg ut ur det hörn ni målat in er i. Vettiga moderater med säte i riksdagen tillsammans med riktiga moderater ute i landets kommuner återbildar Högerpartiet. Det är pinsamt vad smygkommunisterna Reinfeldt ocb Batra ställt till det. Ni kan inte stillatigande sitta kvar på era mandat som förvandlats från blåa till knallrött kommunistiska mandat. Nu är det helt plötsligt så att en röst på M det är är en röst på Sjöstedt med anhang. Låt Batra ocb Reinfeldt stå där med skammen då för tusan. Återbilda ett riktkgt Högerparti eller stäng igen kakhålen och komma aldrig mer tillbaka och truga efter några röster.

Stefan · 29 december 2014 kl. 10:06

Hej, Gunnar. Jag delar din uppfattning till fullo. Problemet är förstås ännu större för oss moderata väljare, som använt vår rösträtt för en annan politik enligt partiets valmanifest. Det är allvarligt att man inte ställer frågan till sina väljare. Om man inte ens kan lita på att moderaterna är demokratiska, ja, vem ska man då lita på? Gunnar, hör av dig om du behöver utöka ditt team för att lösa det här problemet.

Stefan · 29 december 2014 kl. 10:21

Hej, igen Gunnar. Glömde att skriva att nu har Alliansen gett SD mycket mer makt än vad som motsvaras av deras 13%. De kunde säkert aldrig tro att Alliansen skulle avstå sin egen budget på grund av detta, helt oförhandlat gentemot SD dessutom. Jag är ingen SD vän, men när började Alliansen anse att Vänsterpartiets alla företrädare och väljare med kommuniska idéer är mer rumsrena än SD. Båda är lika extrema. Om det inte blir ett nytt Högerparti eller en moderat ommöblering, så får man rösta blankt 2018. Säg att Alliansen tappar 5% till SD och 5% till blankt eller soffan, så ligger vi nog rätt nära om vad som komma skall. Obegripligt.

Kristian Petersson · 29 december 2014 kl. 12:41

Snälla Hökmark kom tillbaks till Sverige!!!

Dina kollegor i riksdagen behöver vägledning och förnuft.

Vi moderater saknar ”de” gamla moderatern. Vi känner inte ugen oss i Reinfeldts kompassändring av partiet ich nu fortsätter den k samma katastrofla mönster!

Ni är saknade, Anders Björk, Ulf Adelson och givetvis ni!

Arne hberg · 29 december 2014 kl. 13:12

Styr upp detta omedelbart. Annars går min röst till ett annat parti 2018. Ni ska alltså släppa igenom alla sosse/miljö budgetar dom närmsta åren oavsett vänsterns krav? Jag är chockad.

Och det känns inte så kul heller att bli kallad internettroll av dina kollegor. Sjukt….

Tobias Petersson · 29 december 2014 kl. 16:47

Det märktes tydligt under valrörelsen att Stefan Löfven hellre ville samarbeta åt höger än åt vänster. Varför nonchalerades detta av allianspartierna direkt efter valet? Hade ett eller ett par allianspartier ( beroende på vilket/vilka) tagit en seriös diskussion med Stefan och S i det läget så hade vi haft en högerorienterad majoritetsregering idag, utan massa dravel från V inblandat i kommande budgetar och beslut.

Arthur · 29 december 2014 kl. 16:54

Hej Gunnar!

Jag tar av mig hatten för mästerförhandlaren. Vi som kommit att
tvivla på statsministerns förmåga i det avseendet kan nu se hans
självbild som bekräftad. Sedan regeringen misslyckats med att bryta
upp alliansen så förväntade jag mig att den skulle se sig nödgad
att förhandla med alliansen som helhet. Det gör naturligtvis stor
skillnad. När 38% förhandlar med 4.5%, 5.5% respektive 6% så behövs
bara ringa eftergifter. När 38% möter 39% så förhandlar jämställda
parter och resultatet hamnar normalt någonstans i mitten. Det är vad
jag förväntade mig.

Nu häpnar jag över att resultatet istället blev en obegriplig och
helt onödig kapitulation där alliansen inte fick en enda eftergift,
inte ett iota. Istället för att ta fram en mittenorienterad politik
genom kompromisser så lade sig alliansen med alla fyra tassarna
i vädret framför statsministerns stövel. Efter att regeringen på goda
grunder kallats för trainee-regeringen bekräftar alliansen genom att
på detta sätt sälja ut sina väljares förtroende, och göra sig till
Löfvens kravlösa dörrmatta, socialdemokraternas unika
regeringsduglighet och framstår själva som svikare. Det enda utbytet
är ett vagt löfte att i en vag framtid i en situation som inte längre
kommer att kunna inträffa själva få en egen dörrmatta.

Att regeringen ett tag får regera med alliansens budget tar de nog
med jämnmod; förslagen är nästan identiska.

Särskilt allvarligt är det att sätta överrock på regeringsformen på
detta vis. Resonemang kring demokratiska principer förs numera bara
hos Sverigedemokraterna men att det olyckliga i detta inte gick upp
för Lööf som är jurist är svårt att förstå. Eftersom vi har svaga
institutioner för att upprätthålla regeringsformen så bär riksdagen
det ansvaret ensam. Det finns då ingen gräns för vad man kan göra
med en överenskommelse som denna.

Allt detta för att sandlådemässigt vägra förhandla med
Sverigedemokraterna utan att någon kan förklara varför annat än med
betydelselösa floskler eller rena lögner. Kommunisterna går bra men
demokrater skall stötas ut. Detta trots att man torde kunna få deras
stöd billigare än andras. I förhandlingar måste båda sidor ge med
sig och deras krav på att minska migrationen med 90% behöver inte
medges. Det skulle nog räcka att minska mottagandet så att vi
istället för att vara etta i EU per invånare blev tvåa, efter Danmark,
och flytta lite pengar från migrationsposten till deras omhuldade
fattigpensionärer.

Det är inte ett orimligt krav för någon som tror att vårt folk alls
har rätt att besluta i sådana frågor. Vi har inte att göra med några
rasister utan representanter för de som har att leva med mycket
konkreta sociala problem som vi som har större resurser kan köpa oss
bort från.

De enda som skulle bli upprörda är journalisterna.

Antingen integrerar man Sverigedemokraterna med en modererande
verkan som danska DF, österrikiska FPÖ, norska FP eller nederländska
PVV, påverkar dem och tar deras frågor på allvar; eller så
ostraciserar man dem som Flamsbelang och skadar samtidigt demokratin
allvarligt. I det valet vägde demokratin allt för lätt för alliansens
ledare.

I mars hade Sveriges statsminister kunnat heta Batra, eller Lööf om
vi vill ha en ärligare och mer kapabel person. De hade inte lust,
eller som jag misstänker: Batra vägrade. Det kommer säkert att ljugas
om denna fanflykt ordentligt de nästkommande åren för att få folk
att glömma att alliansen nu är ett stödparti åt miljöpartiet. Det är
inte orimligt att påstå att vi har en samlingsregering där de
borgliga avstod från att föra sin politik och avstod från ministrar.
Jag tror inte att många borgerliga väljare vill rösta på ett
socialdemokratiskt stödparti. Det brukar inte gå bra för de som
tidigare sålt ut sig och dessa fick i alla fall någonting i utbyte.

Sverigedemokraterna är inte speciellt borgerliga de heller men de är
inte knähundar åt miljöpartiet. Själv röstade jag på socialdemokraterna,
efter viss tvekan, så detta fiasko är lika roande som oroande.

Hjärtliga Hälsningar
Arthur

Olov Gunnarsson · 30 december 2014 kl. 9:43

M är inget högerparti längre, det är ett ultraliberalt parti, som FP * 10. Därför är SD det enda högerparti som vi har i riksdagen. Nu har M som sagt bildat en anti-SD-pakt med sin socialliberala vänner i tron att folk är kompletta idioter som inte inser att de satt demokratin ur spel och det kommer stå M med sina vänner dyrt valet 2018.

Göran C · 30 december 2014 kl. 11:45

Stort TACK till SocialAlliansen som nu gjort det så enkelt att rösta vid nästa val. Nu framstår V och SD som de enda demokratiska partierna. Med SD som det enda parti som är i opposition. För en förändring – rösta på SD !

Frasse · 30 december 2014 kl. 13:09

Tyskland 1933 Sverige 2014 .Vissa likheter där.

Anders Andersson · 30 december 2014 kl. 15:32

Decemberöverenskommelsen har lett till ett strömhopp av moderater till Sverigedemokraterna. Om moderaterna inte gör revolt nu på partistämman och byter ut nuvarande partistyrelse och ger Kinberg Batra nobben kommer moderaterna att reduceras till ensiffrigt i opinionen och småpartierna åka ur riksdagen vid valet 2018. Var det det vi ville uppnå? Eller?

Henrik · 30 december 2014 kl. 17:22

Tack för en bra blogg GH.

Tomas Tobe’ sade i gar i Aktuellt att Alliansen redan innan senaste valet hade föreslagit nuvarande Decemberöverenskommelse till Löfven men fick da nobben. Detta maste innebära att hela konstruktionen är Reinfeldts ide’. Hans total beröringsskräck inför SD far Alliansen att lägga sig platt samt godta miljarder i skattehöjningar och annan skadlig politik. Minst sagt oprofessionellt agerat av en man som helt verkar ha hjärntvättats av vänsterliberaler.

Ngn som känner Reinfeldt? Var gick det snett? Var det kärleken till en viss kvinna (som det har ryktats om) som fatt honom pa dessa galna tankar? Hans uttalande om att det finns oändligt med öppen mark i Sverige att ta emot fler flyktingar pa samt att nationsgränser har spelat ut sin roll symboliserar en person som helt tappat rim och reson.

För övrigt är det ju uppenbart att Reinfeldts ”öppna era hjärtan” härstammar fran hans långsiktiga plan att fa en hög tjänst inom FN. Han vill framsta som Moder Theresa och Mona Sahlin klappar ivrigt händerna. Ett egoistiskt agerande som har fatt katastrofala följder för ett helt land. Att en enskild person kan göra sa mycket skada för ett land.

Sverige befinner sig pa ett sluttande och ishalt plan och jag ser ingen ljusning.

Per · 30 december 2014 kl. 22:11

Hoppas moderaterna kan nominera en ledare som kan bryta decemberskandalen. Kanske M Abramsson
lämplig.

Ingrid klunder van Gijen · 31 december 2014 kl. 8:27

När Burma gick till val fick NLD 80% av rösterna i ett demokratiskt val. Då ändrade juntan reglerna och satt kvar. Nu styrs Burma i ett hjärnhårtgrepp. Mot folkets vilja. Men allt för landet, VA.

Ingrid klunder van Gijen · 31 december 2014 kl. 8:52

När Chile gick till val. Såg juntan till att sitta kvar vid makte. Dom kallade det nationell omorganisation = ändrade regler ?.

Ingrid klunder van Gijen · 31 december 2014 kl. 9:08

Juntan i Grekland, beslutade att inte ha några val alls. Det kan man tydligen göra i Sverige också. Inte en fråga till folket om vi vill ha det utlysta X-valet. Bara att ändra reglerna. Bara maktskiften får sitta ostörda är det ok. Inte ens en diskussion i medievärlden.

Ingrid klunder van Gijen · 31 december 2014 kl. 9:08

Juntan i Grekland, beslutade att inte ha några val alls. Det kan man tydligen göra i Sverige också. Inte en fråga till folket om vi vill ha det utlysta X-valet. Bara att ändra reglerna. Bara maktskiften får sitta ostörda är det ok. Inte ens en diskussion i medievärlden.

Helen Leo · 01 januari 2015 kl. 3:04

Jag är djupt chockad & besviken att Ni Moderater kan behandla era välja på detta vidriga sätt. Själv har jag röstat blått sedan 1979 och är en konservativ Moderat, eller Var ska jag nog säga. Reinfelds fanatiska personliga hat mot Åkesson kan inte styra ett helt land. Styra oss rätt in i avgrunden. Hur kan man sjunka så lågt i ett parti att man tillåter detta att ske? Nu fortsätter hans ”lärjungar” i samma andra med honom i bakgrunden dikterandes villkoren.Det börjar med överenskommelsen med MP, allt för att jävlas med SD och dess väljare, för att sedan tala om hur grönt Sverige är sett från en flygplan, för att slutligen tala om att Sverige tillhör inte svenskarna. SD är det enda alternativet. Ni som undrar, läs partiprogrammet och lyssna inte på styrd vänstermedia.

Benny Hansen · 01 januari 2015 kl. 3:52

Hej,
Jag är Moderat väljare sedan 2006.
Det ni politiker sager och tycker är irrelevant från en väljares perspektiv. Det ni inte förstår är att det är hur JAG som väljare uppfattar ERT budskap som styr hur jag röstar och tycker.
Personligen anser jag att M och Alliansen svek mig som väljare när ni ingick D.Ö

Att Batra sedan försöker rättfärdiga det med finaöverslätande förklarande ord ändrar ingenting. Jag känner mig svike för jag vill INTE ha något samarbete med SVMP.

Jag ser 10ggr hellre ett samarbete med SD, glom aldrig att även M har rötterna I Nazism (och S I Rasism)

Alliansen + SD = egen majoritet och därmed kan ”Svets mot folkgrupp” gå o kamma sig.

Veckans tips: Kolla med gräsrötterna innan ni litar på experterna, de har till skillnad från oss BETALT för att tycka.

Respektfullt
Beny Hansen

Carl-Eric Bohlin · 02 januari 2015 kl. 16:20

Löfven har, med hjälp av sin kompetente löjtnant Damberg, genom att skrämma sina motståndare eliminerat en väsentlig del av den svenska demokratin för nästan åtta år. Han har utnyttjat sina motståndares rädsla. För detta kapas alliansledarna längs fotknölarna, medan Löfven närmast beundras för sin tuffhet mm.

Om allt detta hade hänt i ett land i vårt närområde hur hade vi reagerat då? Ryssland är ju formellt en demokrati men i realiteten är ju Putin envåldshärskare genom sitt manipulerande. Ungern verkar vara på väg utför när det gäller respekten för demokratin och kritiseras våldsamt, men inte ens Orban har väl lyckats uppnå vad Löfven lyckades med genom några dagars förhandling.

Jag kan tänka mig att Löfven inte får det lätt när det går upp för det internationella samfundet vad han har lyckats ställa till med. Och då är det han som kommer att ifrågasättas, och inte alliansledarna som kommer att svepas bort under de närmaste åren om DÖ inte bryts upp.

gruv.arb · 02 januari 2015 kl. 22:09

En socialistisk diktatur! Är ni löjliga eller vad?
Vad hade Löven för val när alla borgerliga partier gemensamt sade att dom inte vela samarbeta till något pris. Inte ens statsrådsposter var nog för dom. Vad mer kan man erbjuda? Nu gnäller ni för att om i Ni skall regera måste Ni sitta armkrok med SD. Då måste Ni omvärdera eran invandringspolitik och krypa till korset. Så vad väljer Ni, krypa till korset eller försöka med vanlig hederlig kompromispolitik komma överens över partigränserna.

Hans Hiertner · 05 januari 2015 kl. 5:46

Hej,
Jag har levt i Ryssland till och från dom sensate 20 åren, och jag har svårt att se att ens Ryssland med sitt tvivelaktiga demokratiska system har lyckats med bad de etablerade partierna i Sverige har gjort.
Att först idiotförklara alla som har röstat på SD i uttalande efter uttalande utan att reflektera över vad det har för konsekvenser för sina egna väljare som kanske funderade på att också rösta på SD pågrund av invandringsproblematiken, är vansinnigt.
Att sen, för att undvika att SD (som är demokratiskt invalda precis som alla andra partier i riksdagen) får någon makt överhuvudtaget så har man lovat att ge en Vänsterparti-stödd Socialdemokratisk regering stöd?
Det var inte länge sedan Lars Werner och kompani var i säng med den totalitära regim som styrde Ryssland innan Perestroykan och som systematiskt fängslade och mördade oliktänkande.

Hur kan en enda politisk fråga som invandringen kapsejsa en av världens starkeste demokratier?
Hur kan det i ett sammhälle gå så långt att en fråga blir så tabubellagd att det inte går att diskutera en medelväg mellan stopp till invandring och öppna gränser?

Jag tror det första steget mot den här oturliga utvecklingen togs redan när Bengt Westerberg reste sig ur TV-soffan 1991 under valvakan.

I vilken del av verkligheten kan man visa sådan respektöshet oavsett vad en person tycker och tänker?
Varför reste sig inte Ghandi och Nelson Mandela upp och gick iväg när dom mötte sina motståndare och förtryckare?
För det bästa vapnet mot att riktig extremism utvecklas är att lyssna och visa respekt för andras åsikter, oavsett hur extrema dom må vara.

Att föra en diskusion på en nivå som inte får en hel grupp av människor att känna sig förnedrade.
Om man har bott i en Svensk betongdjungel som jag har gjort så förstår man att det finns ett problem, och det är att vi i Sverige har lyckats med konststycket att få tusentals unga 2a generationens invandrare att aldrig har varit hemma hos en svensk familj. Att dom kanske aldrig kommer att kunna få ett riktigt jobb. Det bygger en otrolig frustration.
Att sen respektlöst ta emot mer behövande, när dom här killarna och tjejerna inte har ens en gnutta hopp, hur tänker man då?

86Erna · 29 augusti 2017 kl. 15:04

I see you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you
can earn extra bucks every month because you’ve got hi quality content.
If you want to know how to make extra bucks, search for: best adsense alternative Wrastain’s tools

Vad ska vi egentligen med en riksdag till? | Fröjdhpunktse · 28 december 2014 kl. 10:52

[…] att de kan andas ut nu, men det är en draksådd de planterat. Alliansen har, som bland annat Gunnar Hökmark och PJ Anders Lindner uppmärksammat, på förhand gett grönt ljus för Jonas Sjöstedt att driva […]

Parlamentarismen undergrävs | Erik Herbertson · 28 december 2014 kl. 19:57

[…] Moderate europaparlamentarikern Gunnar Hökmark är också kritisk: […]

DÖK | Jan Millds blogg · 28 december 2014 kl. 21:26

[…] Gunnar Hökmark (M) levererade en träffsäker kommentar: […]

Decemberöverenskommelsen är en Berlinmur. | Blog of Ronnestam · 29 december 2014 kl. 10:09

[…] också gärna Carl Bildts, Gunnar Hökmarks, Niclas Lundblads, Dick Erixsons, Per Gudmundsons, Tove Lifvendahls, Anders W Jonssons, Lotta […]

Låt Oss Tala Om Decemberöverenskommelsen | Dexion Opinion · 02 april 2016 kl. 21:44

[…] Gunnar Hökmark […]

”Det är borgerligt högförräderi” - Dagensps · 18 augusti 2016 kl. 17:29

[…] ”Vinnare på detta är självfallet Löfven, men även Vänsterpartiet, som kan driva mycket långtgående förslag”, skriver M-profilen och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark i ett blogginlägg. […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *