Lägre skatter än andra länder

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Sveriges välfärd behöver lägre skatter än andra länders. Vår viktigaste konkurrens kommer komma från andra länder inom OECD – området. Det finns inget skäl till varför Sverige skall ha ett högre skattetryck än alla andra länder. Målet måste istället sättas till att vi skall vara mer konkurrenskraftiga om företagande och kunskap än andra länder. Sverige bör sätta målet att pressa ner skattetrycket ner mot OECD-ländernas genomsnitt. Det sa moderaternas ekonomisk- politiske talesman Gunnar Hökmark vid en debatt inför Stockholm Handelskammares Stora Skattedagen på måndagen.

I en värld där avstånden redan i dag spelar en allt mindre roll kommer de höga svenska skatterna leda till att Sverige förlorar forskning, huvudkontor och människor samtidigt som många jobb går förlorade till andra mer konkurrenskraftiga delar av världen. När vänsterblocket tar en ideologisk strid för att värna de höga svenska skatterna är det den svenska välfärden de offrar.

Inte minst för Stockholmsregionen kommer de höga svenska skatterna leda till förlust av forskning och företagens huvudkontor. De nya IT-företagen växte i Sverige fram genom att vi var först ut på banan genom avregleringar och en modern IT-kultur. Nu när de nya IT-företagen går igenom ekonomiska utmaningar kommer de långsiktiga företags- och konkurrensvillkoren avgöra om Sverige kan bibehålla sitt försprång. Den snabba utvecklingen av utländskt ägande av de svenska IT-företagen är alarmerande liksom den snabba utflyttningen av sparande.

Under de kommande 10 åren skall Sverige ha som ett överordnat mål att säkra välfärden och jobben genom att pressa ner den offentliga utgiftskvoten i riktning mot OECD-genomsnittet. Det kommer att skapa förutsättningar för en offensiv skattesänkarpolitik som sätter Sverige främst bland de länder vi konkurrerar med, sa Hökmark.

Kategorier: Allmänt

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.