Klockan tickar för dem alla

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Demonstrationerna i arabvärlden fortsätter, med många döda och skadade. Nu möter upprorsvågen regimer som har förberett sig och som sett utgången i Tunisien och Egypten och som dessutom är mindre beroende av omvärldens gillande.

De kommer inte tveka använda brutalt våld och kommer säkerligen kunna värja sig i det korta perspektivet. Men deras problem ligger alla i det som är demonstrationernas grund, nämligen slutenheten, oförmågan till tillväxt och korruption tillsammans med en omvärld som kommer människor allt närmare.

Det gör att grunden för ett uppror ligger kvar, oavsett hur brutalt man nu agerar. Och omvärlden ökar nu sitt intresse för vart och ett av dessa länder. Det gäller inte minst media som under lång tid har betraktat förtrycket i dessa länder som en given konstant. Klockan tickar även för Gadaffi.

Bloggar: Magnusson, Carl Bildt, Stjernquist, Eliza.


4 kommentarer

Fredrik Röjd · 19 februari 2011 kl. 15:02

Det kanske är läge att överväga ett europeiskt militärt ingripande i syfte att hindra ytterligare blodbad riktade mot civila och andra icke-kombatanter?! EU och dess medlemsländer har de resurser som krävs för detta – vad väntar vi på?

S. Sahlstedt · 19 februari 2011 kl. 16:36

EU har väl knappast några militära resurser? Hur gick det i Bosnien? Serbiska banditförband gjorde narr av europeiska trupper ända tills USA ingrep och ställde sakerna till rätta.

USA har en svår sits. Dels anklagas man för att ingripa där man inte borde göra det och låta bli att ingripa. Inte lätt att vara ”världspolis”, vilket USA aldrig velat vara men då någon ropar på polis så är det USA man vänder sig till.

Fredrik Röjd · 20 februari 2011 kl. 12:01

Situationen i Bosnien orsakades av den rådande politiska situationen – ej pga. bristande resurser. Det var ej lätt för FN-trupperna att göra något då de inte FICK göra något.

EU har goda militära resurser!

S. Sahlstedt · 20 februari 2011 kl. 18:59

Jag har läst noga igenom det holländska försvarsministeriets rapport om tragedin i Srebrenica. Trupperna var i teorin väl beväpnade men i praktiken var läget ett annat. Det att de inte fick göra något berodde på att Europa saknar det viktigaste i militär väg; nämligen beslutsamhet, mod och viljestyrka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.