Hoppas Europa inte väljer Frankrike- Krönika Borås Tidning

Publicerat av Staben den

När vi i Europaparlamentets ekonomiska utskott utfrågade kandidaterna till den nya EU-kommissionen blev plötsligt vägvalet för vår ekonomiska framtid väldigt klart.

 

Det handlar antingen om att med reformer, budgetkontroll och sänkta skatter utveckla ny konkurrenskraft och en ekonomisk tillväxt som ger jobb eller om att låta allt fortsätta som vanligt med växande offentliga utgifter och allt större underskott. Det för mig mest skrämmande i detta var att Europaparlamentets socialistgrupp, där de svenska socialdemokraterna ingår, bekämpade de kandidater som agerat för budgetkontroll och ekonomiska reformer medan de hyllade en politik som tillåter stora underskott och som döljer behovet av reformer.

 

Den tidigare franske finansministern Pierre Moscovici var nominerad till kommissionär med ansvar för euron, ekonomisk och finansiell stabilitet medan de tidigare statsministrarna Jyrki Katainen från Finland och Valdis Dombrovskis från Lettland är nominerade till vice ordföranden med övergripande ansvar för ekonomisk tillväxt och jobb respektive eurons stabilitet och social dialog.

 

Pierre Moscovici var finansminister i den franska regering som under president Hollande trots för stora underskott inledde med att öka dem ännu mer. Han argumenterade som finansminister emot stabilitetspaktens gemensamma krav och regler på budgetdisciplin och höjde skatter, sänkte pensionsåldern och sa nej till reformer. Han är en europeisk politiker som i handling och i ord har underminerat förtroendet för stabilitetspakten och för stabiliteten i den europeiska ekonomin,

 

Mycket riktigt fortsatte den franska ekonomin att utvecklas till en av Europas stora problemekonomier. Och när även Hollande insåg att Frankrike på grund av den rödgröna politiken tappat kontrollen över de offentliga finanserna fick den regering som Moscovici var finansminister gå. Frankrike har i dag en statsskuld som går över 100 procent medan den svenska, före regeringsskiftet, var på väg ner mot 35 procent. Sverige har en av Europas lägsta och sjunkande statsskuldbördor medan Frankrikes håller på att gå upp i toppen, en topp man inte ska vara i. Och arbetslösheten växer eftersom jobben blir färre.

 

Socialdemokraterna försvarade emellertid Moscovici med stor kraft eftersom han står för en politik som samlar franska, tyska och svenska socialdemokrater. De var desto mer aggressiva mot de föreslagna viceordförandena Katainen och Dombrovskis.

 

De hade nämligen både stått för och genomfört en politik som respekterar stabilitetspakten, som hållit kontroll på de offentliga finanserna och som vänt Lettland, som var i djup kris, till att uppfylla kraven för att bli med i Euron, växande jobb och den högsta tillväxten i Europa. Finland som i dag möter stora problem med den ryska ekonomins nergång möter i dag problem som man kan klara bättre eftersom man slog vakt om budgetstabiliteten. 

 

När vi i tisdags kväll röstade om de olika kandidaterna dömdes Dombrovskis ut av socialdemokraterna på grund av en unikt framgångsrik ekonomisk politik som hade varit bra för södra Europas krisekonomier samtidigt som de intensivt försvarade Moscovici. Jag anser att alla länder ska utse sina kommissionärer och att vi ska han en politisk mångfald. Men just därför är det intressant att notera att socialdemokraterna vill ha en politik med överspendering som lett till ekonomisk kris medan de attackerar den reformpolitik som lyckats. Jag kommer att göra allt vad jag kan för att Moscovici håller sig till reglerna och att vi får en reformpolitik som ger Europa nya jobb. Men det som är allvarligt är att den rödgröna regeringen i Sverige gick till val på den politik Moscovici genomförde. Och nu genomför de den, med höjda utgifter, regleringar mot företagande och vinst, höjda skatter och ökade bidrag. Vi får se till att Europa väljer en annan väg när Sverige går Frankrikes.

 

Gunnar Hökmark, delegationsledare moderaterna Europaparlamentet

 


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.