Hökmark: Vi måste öppna upp 700 MHz bandet för mobilt bredband i hela EU

Publicerat av Staben den

– Nu måste 700 MHz bandet öppnas upp för mobila bredbandstjänster i Sverige och hela Europeiska Unionen. Genom pan-europeiska licenser bygger vi en gemensam telekommarknad och säkrar ett globalt ledarskap där Europa kan bli hemvist för framtidens tjänster, innovationer och tillväxt. 

Det sa Gunnar Hökmark, vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp, EPP-gruppen, i dag när han talade om framtidens mobila internet vid the World Mobile Congress i Barcelona. 

– Den exceptionella ökningen av trådlöst internet kommer snart leda till kapacitetsbrist i våra mobilnät. Istället för att vänta och se måste vi redan nu besluta om ytterligare spektrumallokeringar för mobilt bredband. Genom att öppna upp 700 MHz bandet för mobilt bredband i hela EU bygger vi kapacitet som är helt avgörande för framtidens tillväxtgenererande digitala samhälle, säger Gunnar Hökmark.

– Europa behöver en ”big-bang” approach där tre till fyra licenser inom 700 MHz bandet fördelas via auktion. Därmed försvinner behovet av roaming och ekonomiska skalfördelar bidrar till att vi får en verklig europeisk telekommarknad, säger Gunnar Hökmark. 

– 700 bandet är redan idag tillgängligt för mobilt bredband i stora delar av världen. Vi har inte råd att göra ingenting utan vi måste agera nu. Annars riskerar morgondagens tjänster och tillväxt att komma ifrån Asien, USA och Latinamerika istället för Europa, säger Gunnar Hökmark.

– När traditionella distributionsplattformar övergår till digital distribution är det angeläget att vi inleder en diskussion om hur hela UHF bandet från 300 MHz och uppåt i framtiden ska användas, avslutar Gunnar Hökmark.


1 kommentar

Jan-Olov Newborg · 26 februari 2013 kl. 10:34

Man undrar vilka kapaciteter denna ändutrustning på 700 Mhz bandet på fibern kan ge?

När PTS annonserade om mobilt bredband på 800 Mhz, som skulle kunna ge samtliga hushåll i Sverige ”bredband” på landsbygden, så frågade jag dom var täckningskartor och kapacitetsdiagram fanns! PTS sa att detta hade dom inte,utan operatörerna har det.

Men operatörerna visade av konkurrensskäl inga kartor. Men skulle dom kartorna över 800 Mhz täckning och kapacitet visa lika fel som kartorna över 3G täckning (6 Mbit/s på kartan var 0.55 Mbit/s i verkligheten)

Digitala ”bredbandet” 450 Mhz har superbra täckning ,men ingen kapacitet. En basstation 2 km söder ut här,matas med en radiolänk på 2 Mbit/s (vanlig för 2G GSM) och då finns det heller inte mycket att dela på. Ett hushåll 150 m nedanför berget med basstationen hade ju redan 8 Mbit/s mha ADSL bredband, dvs 4 gånger mer än hela basstationens matning.

CDMA 450 är bra för skogsmaskiners produktionsrapporter, RTK stöttning för GNSS och husvagn/sommarstuge bredband.

Intressant att få veta vad ännu lägre frekvens 300 MHZ ska ge!

Men i princip kan man säga att Sverige sedan 1998 års It-kommissions förslag om att bygga fiber till alla hushåll, bara har tappat 14 år på trådlösa försök! Och mer verkar det bli!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.