Hökmark: Utbyggnaden av mobilt bredband måste fortsätta

Publicerat av Staben den

– Att frigöra 700 bandet för mobilt bredband och 5GHz bandet för Wi-Fi uppkopplingar är avgörande för utvecklingen av nya tjänster och ekonomisk tillväxt i Europa.

Det sa Gunnar Hökmark (m) vice ordförande i EPP-gruppen, värd för en konferens i Europaparlamentet om mobilt bredband.

– Framväxten av det nya Internetsamhället där såväl människor, system och apparater kommunicerar digital med varandra gör att efterfrågan på mobilt Internet kommer att fortsätta att öka explosionsartat.  Med en ökad användning av mobilt Internet växer nya innovationer, tjänster och tillväxt fram. Det är avgörande för Europas konkurrenskraft att vi lyckas möta denna ökade efterfrågan genom att avsätta mer spektrum, sa Hökmark.

 – Frekvenserna som transporterar Wi-Fi beräknas ta slut 2016 då 60 % av den totala Internettrafiken beräknas gå via Wi-Fi uppkopplingar. Arbetet att sätta av mer spektrum för Wi-Fi, bl.a. i 5 GHz bandet, måste därför börja nu, sa Hökmark.

– 700 MHz bandet lämpar sig bäst för mobila bredbandstjänster med lång räckvidd och är därför av strategisk betydelse för att koppla samman hela Europa, från stad till landsbygd. Genom att öppna upp 700 bandet för mobilt bredband skapar vi en tillväxtmotor som kan hjälpa Europa ut ur krisen, avslutade Hökmark.


1 kommentar

Jan-Olov Newborg · 19 mars 2013 kl. 18:08

I en nybyggd lägenhet på 8:e våningen på Horsbergsstrand i Stockholm finns fiber in i lägenheten,men ingen mobiltelefon fungerar,inte ens GSM, utom på 1 m2 vid balkongdörren!

Med nya standarden Wgig,där femtoceller/microceller ansluts till fiber och avlastar vanliga basstationer är framtiden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.