Hökmark om copyright: det blev ett dåligt resultat

Publicerat av Staben den

– Det blev ett dåligt resultat. EU behöver ett modernt upphovsrättsdirektiv som uppmuntrar digital innovation och kreativa former för att ta del av kultur. Det här förslaget stöper om ansvaret på internet och lägger en alldeles för stor börda på plattformarna, vilket i slutändan drabbar användarna i form av uppladdningsfilter och begränsat utbud.

Det säger Gunnar Hökmark (M) efter att förhandlingarna om EU:s nya upphovsrättsdirektiv slutfördes under tisdagskvällen.

Hökmark är särskilt kritisk mot den uppmärksammade artikel 13, som stipulerar att plattformar likt Youtube är ansvariga för att licensavtal finns för det material som användarna laddar upp. I stället förespråkar Hökmark en lösning som bygger på förhandlingar mellan parterna och principen om ”notice and takedown”.

– En fungerande upphovsrätt är en förutsättning för svensk och europeisk konkurrenskraft, men lösningen är inte att ställa krav på uppladdningsfilter. I stället för förhandsgranskning som slår mot alla användare borde större plattformar vara skyldiga att agera när licensbrott identifierats av en upphovsrättsinnehavare.

– Om Europa ska kunna konkurrera med USA och Asien om digital innovation kan vi inte backa in i framtiden genom att applicera gamla lösningar på en ny verklighet.

Samtidigt menar Hökmark att det finns andra delar av förslaget som är bra.

– En mycket bra sak är att forskningen kan få tillgång till upphovsrättsskyddat material på ett sätt som inte varit möjligt i alla medlemsstater tidigare.

Kategorier: Artikel

2 kommentarer

Cedric Voss · 26 mars 2019 kl. 10:44

Kommer du att rösta för direktivet?

Sveriges EU-parlamentariker om upphovsrättsdirektivet – lägesrapport | Christian Engström, Pirat · 19 februari 2019 kl. 7:20

[…] Han har också skickat ut ett pressmeddelande med titeln ”Hökmark om copyright: det blev ett dåligt beslut” […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.