Hökmark får stöd för krav gentemot rysk energipolitik och för fria elmarknader i Europa

Publicerat av Staben den

Gunnar Hökmark vann stöd i Europaparlamentets industriutskott för flera av sina krav på en tydligare agenda gentemot rysk energipolitik, för kärnkraftens strategiska betydelse och för öppna och fria elmarknader i Europa.

Initiativsrapporten ”Towards an European Energy Union” som röstades i utskottet kommer få stor betydelse för EU:s och Kommissionens fortsatta arbete på området för en europeisk energiunion.

Viktiga krav där Gunnar Hökmark vann parlamentets gehör:

För det första, att EU måste vidkänna hur rysk energipolitik undergräver ekonomisk utveckling, skadar demokratin och i förlängningen påverkar staters suveränitet negativt. Därför är det helt nödvändigt att Europas energipolitik formas så att den kan försvara våra och våra östra grannländers säkerhetspolitiska intressen.

För det andra, att kärnkraften är vital för Europas energisystem, för målet att minska CO2-utsläppen och för att säkra stabilitet på elmarknaden. Därtill minskar vår importberoende från öst. Därför är det viktigt att varje medlemsland som eventuellt väljer att fasa ut kärnkraften ersätter den med energikällor som kan erbjuda samma fördelar.

För det tredje, att samtliga förhandlingar om långsiktiga energikontrakt måste bygga på marknadspriser och konkurrens, något som idag inte alls är en självklarhet runtom i Europa.

Dessa steg är viktiga för att säkra en europeisk energiförsörjning och minskat oberoende till andra länder utanför unionen.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.