Hållningslösa S-ledamöter- Artikel i Dagens Industri

Publicerat av Staben den

Det blir ganska mycket av ”Mormors lilla kråka” när de svenska ledamöterna i Europaparlamentets socialistgrupp svarar om sitt bristande ansvarstagande när det kommer till ramverket för den ekonomiska politiken; än slinker de hit och än slinker de dit. De säger sig ”självfallet stå bakom den reviderade stabilitetspakten”. Ja, men varför röstade de då inte konsekvent för den? Att rösta emot, avstå eller rösta nej vid upprepade tillfällen är inget bra sätt att visa sitt stöd för en lagstiftning, hur komplicerad den än må vara. Än röstade de emot, än röstade de för och än avstod och hamnade i diket.

Sedan slinker de vidare genom att försöka flytta fokus från sitt eget haveri när det kommer till respekten för budgetreglerna genom att anklaga alliansregeringen för bristande budgetdisciplin. Vid slutet av förra året var Sveriges statsskuld på väg ned mot 30 procent av BNP – den lägsta nivån sedan 1979 – och att den ökat något sedan dess beror framförallt på riksbankens förstärkning av valutareserven. Så mycket för bristande budgetdisciplin. Sverige är ett land som är unikt i att uppfylla stabilitetspaktens alla krav. Tack vare respekten för den budgetlagstiftning vi vill fler länder ska ha, men som europasocialisterna Hedh, Ulvskog och Ludvigsson röstat så olika om. Från gång till gång olika.

Fakta är snarare att socialdemokraterna under Stefan Löfvens ledning nu är i full färd med att dyrka upp den svenska budgetprocessen med Sverigedemokraternas aktiva stöd. Samtidigt förhåller de sig på EU-nivå likgiltiga till skärpta budgetregler för EU:s medlemsstater. Det är måhända ett konsekvent förhållningssätt men imponerar gör det inte.

Det vore bra om de tre svenska socialdemokraterna i Bryssel Marita Ulvskog, Anna Hedh och Olle Ludvigsson sinsemellan gjorde upp om vad de tycker om stabilitetspakten, budgetdisciplin, sedan kan de diskutera med socialdemokraterna i riksdagen som i sin tur vill dyrka upp den budgetlagstiftning som gjort att vi svenskar uppfyller stabilitetskraven till skillnad från de flesta andra länder. Det blir mycket åka för mormors lilla kråka.

Gunnar Hökmark

Ledamot av Europaparlamentet och vice ordförande för dess största partigrupp, EPP-gruppen


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.