Fattigdom löser inte klimatfrågan

Publicerat av Gunnar Hökmark den

För förvånansvärt många vana opinionsbildare är det som att frågan om växthuseffekten och dess hot mot klimatet vuxit fram på senare år, något som förenas med en förvåning över att inte mer har åstadkommits. De verkar tro att problemet i klimatfrågan bara handlar om en maktkamp mellan de som inser klimathotet och de som är klimatskeptiker. Och förstår vi de bara hotet och slutar konsumera så löser det sig. Det är en farlig ytlighet. En politik som motverkar handel och den fattiga världens utveckling hotar inte bara människors liv utan också den globala förmågan att minska utsläppen.

Till skillnad från Sverige sitter de allra flesta länder i ett djupt beroende till fossila bränslen och saknar idag de ekonomiska förutsättningar som nya teknologier kräver.

Till skillnad från vad de nyvakna tror och av andra skäl än de inser har vi i Sverige nått längre än vad som sägs. Utsläppen har sedan 1990-talet minskat med 30% –  mer än i något annat land– och vi står nu inför en omfattande våg av elektrifiering som ger möjlighet till en ännu större och snabbare minskning. Det är ytterst vår ekonomiska tillväxt som gjort det möjligt att genomföra minskningarna, inte att vi har strypt den.

Den grundläggande globala utmaningen är att få fossila bränslen att stanna i jorden genom att de blir omoderna, ekonomiskt olämpliga och ersätts av moderna energikällor som används i moderna teknologier. Det kräver att Sverige och andra liknande länder går i täten för utvecklingen och att vi bidrar till fattiga länders snabba ekonomiska och tekniska utveckling

Att världen och Sverige inte har kommit längre än vi gjort beror inte på några fås klimatskepticism. Det är förklaringsmodell som döljer de faktiska utmaningar klimatfrågan handlar om och som öppnar för ytlighet när det gäller synen på hur vi kan lösa problemen. 

Skälet till att vi inte har mål om att minska utsläppen med 100% under den närmaste tioårsperioden beror vare sig på omedvetenhet eller på bristande vilja, utan på en verklighet som är mer komplicerad än att den kan förändras med aldrig så höga mål eller intensiva löften.

En del av verkligheten som vi måste möta är den brist på ekonomisk utveckling som gäller i stora delar av världen. Länder som tyngs av fattigdom har mindre förutsättningar att omvandla sina ekonomier från fossilt bränsleberoende till koldioxidneutrala energikällor. En annan del av denna verklighet är att de länder som till skillnad från Sverige sitter fast i ett djupt beroende till fossila bränslen, har svårare än Sverige att frigöra sig från dem     . 

Växthuseffekten har, tvärtemot vad de uppvaknade debattörerna säger, stått i förgrunden för den politiska debatten sedan vi moderater i slutet på 1980-talet föreslog det koldioxidtak som riksdagen beslutade om mot den socialdemokratiska regeringens vilja. Förvåningen över att mer inte har uppnåtts beror på en tro att allt som krävs är ännu mer ambitiösa mål, snarare än fokus på politiska beslut som lägger grunden för en snabb, innovativ och bredskalig teknologisk omvandling präglad av företagande och investeringar. 

Sveriges framgångar, jämfört med andra länder, med att minska utsläpp beror just på det koldioxidtak som sattes i slutet av 1980-talet. Kombinationen av bibehållen kärnkraft och vattenkraft gjorde det möjligt för bioenergi med låga fasta kostnader och högre rörliga att fasas in.

Med en avveckling av kärnkraften redan då, vilket var den offentliga politikens mål, hade den istället ersatts av en bredskalig introduktion av naturgas – vilket var det faktiska alternativet. Detta hade gjort det omöjligt att respektera koldioxidtaket och dessutom minska utsläppen med en tredjedel. Det är också avvecklingen av kärnkraft i Sverige och i Tyskland som nu driver fram en ökad användning av fossila bränslen.    

Den linje som lades i slutet av 1980-talet, intressant nog i strid med de grupperingar som i dag formar regeringspolitiken och avvecklar kärnkraft, har lett till att Sverige minskat utsläppen med mer än 30%. Det är paradoxalt nog den verkligheten som gör att många svenska debattörer är förvånade över att inte hela världen förändras snabbare, eftersom de utgår från att andra länder är som vi.

Den svenska nationella minskningen med 30% är i de globala perspektiven vi talar om väldigt liten. Men den ska också ses mot att den har en större betydelse än i bara det svenska perspektivet, eftersom Sverige är ett exportinriktat land med tung förankring i energiintensiv industri, som står för en stor del av omvärldens CO2-baserade konsumtion. Det viktiga med den svenska förändringen är emellertid att vi har visat att den går att göra, att det finns teknik som gör den möjlig samt att det går att skapa förändring med fortsatt ekonomisk tillväxt. 

Den inriktning som lagt grunden för denna utveckling borde nu fortsätta istället för att brytas. Avvecklingen av kärnkraft leder till ökade utsläpp, motsvarande den energimängd fossila bränslen som blir alternativet eller helt enkelt inte fasas ut. Den hindrar också den elektrifiering som är helt avgörande för att skapa de modeller och mönster som inte bara kan minska utsläpp i Sverige, utan i långt mycket större skala medverka till stora minskningar globalt. Minskade utsläpp kräver ett globalt tänk och stöd för långsiktigt omvandling. 

Detta är ett fenomen som vi ser i hela Europa. Den tyska avvecklingen av kärnkraft har lett till att Tyskland använder kolkraft mer än vad man annars hade gjort – liksom Sverige använder mer oljekraft genom vår avveckling – samtidigt som man sätter sig i ett växande beroende till rysk naturgas. Det är farligt, både utifrån ett klimatpolitiskt och säkerhetspolitiskt perspektiv     . 

Det är föreställningen om att höjda mål, istället för förbättrade förutsättningar för teknikutveckling, elektrifiering och företagande,  som är det stora hotet mot en framgångsrik klimatpolitik. Den ytliga tron på att det främst handlar om att sätta så höga mål som möjligt bortser från hur svårt det kan vara att nå upp till dem. 

En höjdhoppare hoppar inte två och en halv meter bara för att man sätter det målet, utan för att man tränar, utvecklar ny teknik och ständigt prövar. Men den teknik som hon eller han utvecklar kan påverka en hel världs hoppstil.  

Skälet till att utsläppen i Central- och Östeuropa inte minskat mer, och att dessa länder inte vill styras av mer ambitiösa mål är för att det är svårt för dem att nå dessa förenat med en stabil välfärd, hög sysselsättning och social stabilitet. En svensk debatt om CO2- utsläpp som bortser från att verkligheten i andra länder i Europa är annorlunda än vår, kommer aldrig bli framgångsrik eftersom den skjuter vid sidan om verkligheten. 

Detta gäller i än högre grad globalt. Det finns i den svenska klimatdebatten ibland en tro på att despoti, tillsammans med fattigdom, är ett sätt att möta klimatkrisen. Då tar man vare sig hänsyn till att despoti stryper all kritisk debatt och tystar alternativa lösningar till framgång eller till att fattigdom förvärrar klimatkrisen.

Fattigdom fördjupar inte bara behovet av fossila bränslen, som normalt är tillgängliga även utan ekonomisk tillväxt och teknisk utveckling, utan leder också till människors svält, social otrygghet och bristande uppslutning bakom målet att minska utsläppen.

De som menar att den seriösa vägen för att rädda klimatet är att upphöra med eller minska handeln med fattigare länder menar på fullt allvar att världen blir bättre om människor dör av fattigdom än om de får del av ekonomisk tillväxt. Den nya debatten om att man står för hållbarhet om man slutar köpa textilier är ett uttryck för detta. Den enda hållbarheten som kan förändra världen är en ekonomiskt hållbar utveckling. I en sådan utveckling är det ett bakslag om fattiga länders fabriker tvingas stänga och göra människor arbetslösa och fattiga. Länder som inte kan exportera, eftersom vi inte vill importera, kommer att fastna allt djupare i ett fossilt energiberoende, till skillnad från länder som har utvecklat sin ekonomi.

Det är vår import av textilier, industriprodukter eller råvaror som håller igång arbetsmarknader, mättar munnar och skapar utrymme för att finansiera teknikskiften. 

De som tror att en återanvänd kostym istället för en nyinköpt räddar världen glömmer bort den del av världen som är beroende av att producera och sälja den kostymen. De som vill glittra i begagnade klänningar i tron att det är miljömedvetet blundar för den miljö som i den fattiga världen bara kan åtgärdas genom tillväxt. Än värre är att de nonchalerar att den fattiga världens människor bara kan överleva de naturkatastrofer som vi nu ser uppträda i växande omfattning är ekonomisk tillväxt, som gör att man kan skydda sig mot översvämningar och stormar. Det kan man inte i fattigdom.

Detta anknyter till dem som menar att klimatomställningen kräver att vi alla drar ner på vårt välstånd, och att den rika världen som ett led i det måste dela med sig av sitt välstånd     . 

Problemet är bara att inte ens den rika världen ”har” välstånd, den ”gör” välstånd. Och den fattiga världen måste ”göra” välstånd. Vi har visserligen ett försprång genom våra byggnader, vår infrastruktur, vår elproduktion  samt genom våra kunskaper. Men som vi ser världen omkring räcker inte det för att skapa välstånd. Det kräver en fungerande ekonomi och tillväxt. Den mer utvecklade världen kan sprida kunskaper och teknologi till fattigare länder.

Svensk stålindustri kan sätta normen för stålindustri världen över, men det kräver att vi har råd med investeringar och att vårt samhälle i övrigt kan fungera med konkurrenskraft.  Vi kan i Sverige utveckla flyg och transportsystem utan utsläpp, men det kräver att vi finansierar, utvecklar och exporterar dem. Och för att vi ska kunna exportera dem måste vi importera från andra länder. 

En snabb elektrifiering, med fler kärnkraftverk och ökad elproduktion med andra källor visar att man kan ersätta fossila energiformer med en avancerad energiöverföring som det moderna samhället behöver. Det kräver att vi kan producera cement, stål, avverka skog och bryta mineraler, och att vi kan delge världen våra kunskaper så att fler kan minska utsläppen radikalt.

Det är bara genom att vi förstår komplexiteten i en modern värld och i avancerade ekonomier som vi kan övervinna klimatproblemen. Tron på att det räcker med högt satta mål, stolta löften och i värsta fall sänkt välstånd är inte bara fel utan farligt.    

En bättre värld kräver handel, ekonomisk tillväxt, företagande och teknisk utveckling. De som tror på att vi löser problemen genom att strypa ekonomi och tillväxt och göra oss alla lite fattigare kommer bli förvånade när de inser att fattigdom förvärrar alla mänsklighetens problem. Även i länder som från början är rika.  Det är inte klimatskepticism som är problemet, utan tillväxt-, teknologi-, handels- och företagandeskepsis. 
Kategorier: Blogg

29 kommentarer

Uniswap Free Gateway go free $400 · 02 december 2021 kl. 20:16

Official Platform Uniswap Free Gateway go free $400! Click Here: https://telegra.ph/Official-Platform-Uniswap-Free-Gateway-11-30 ❤️

Best Dating Site · 28 december 2021 kl. 15:21

❤️ You have unread messages from Jenna (2)! Click Here: http://inx.lv/pIaX?h=268a5622e72c82f662cb3e08c8149010- ❤️

a bathing ape · 07 januari 2022 kl. 23:13

Thank you a lot for giving everyone an exceptionally pleasant chance to read critical reviews from this website. It can be very sweet plus full of a good time for me personally and my office friends to visit your blog at least three times every week to find out the new guides you have got. And of course, we’re certainly impressed concerning the impressive advice you serve. Selected 3 areas in this post are definitely the most effective we have all ever had.

kyrie shoes · 07 januari 2022 kl. 23:13

Thank you a lot for giving everyone such a special possiblity to check tips from this blog. It is often very pleasurable and also full of a great time for me personally and my office acquaintances to visit your website minimum thrice in a week to find out the new items you have got. And definitely, I am just always pleased with all the eye-popping points you give. Selected 3 tips in this posting are rather the most suitable I’ve ever had.

alexander mcqueen outlet · 09 januari 2022 kl. 3:54

I have to express my respect for your generosity for those individuals that must have guidance on in this area. Your very own dedication to passing the solution all-around had become certainly invaluable and have surely encouraged professionals much like me to arrive at their ambitions. Your new informative help can mean a great deal a person like me and substantially more to my peers. Regards; from all of us.

bape outlet · 09 januari 2022 kl. 3:55

Thank you for all your valuable efforts on this website. Kim takes pleasure in working on investigations and it’s simple to grasp why. We all hear all relating to the lively medium you render effective steps by means of this website and as well as increase participation from others on the matter so our favorite daughter is actually studying a great deal. Have fun with the remaining portion of the new year. You’re the one performing a fabulous job.

hermes birkin · 10 januari 2022 kl. 10:30

I needed to put you that very small observation so as to give many thanks the moment again considering the remarkable things you have shared on this page. This is really remarkably open-handed with people like you to offer openly exactly what a lot of folks could possibly have offered for sale for an e book to help make some profit on their own, specifically considering that you might well have tried it if you ever desired. These basics additionally acted to be the great way to realize that many people have similar eagerness just like mine to understand very much more when considering this issue. I am sure there are lots of more fun instances up front for many who discover your blog.

kobe basketball shoes · 10 januari 2022 kl. 10:31

Thank you so much for providing individuals with an exceptionally superb possiblity to read in detail from this web site. It can be very pleasurable and also stuffed with a good time for me and my office fellow workers to visit your website not less than three times every week to read the new issues you have. Of course, we are actually contented concerning the eye-popping knowledge served by you. Certain 3 tips in this post are in truth the most impressive we have had.

stephen curry shoes · 10 januari 2022 kl. 10:31

Thanks so much for providing individuals with such a special opportunity to read from this web site. It’s always so brilliant and also stuffed with amusement for me personally and my office peers to visit your web site minimum three times every week to read through the new secrets you have. And indeed, I’m so always pleased for the unique pointers served by you. Certain two points in this post are in truth the most efficient I’ve had.

chrome hearts · 13 januari 2022 kl. 2:04

Thanks for all your effort on this website. Betty take interest in conducting research and it’s really simple to grasp why. A lot of people know all relating to the powerful ways you provide sensible guides on the website and in addition strongly encourage response from some others on that area of interest then our princess is always discovering a great deal. Take advantage of the rest of the new year. You are carrying out a superb job.

jordan shoes · 13 januari 2022 kl. 2:05

I would like to express my appreciation for your kindness supporting those people that require help on this particular situation. Your real commitment to passing the message all through was extraordinarily informative and has constantly allowed guys and women like me to realize their endeavors. This interesting guide means much to me and far more to my office workers. Thank you; from all of us.

moncler · 14 januari 2022 kl. 9:52

I and also my pals have already been viewing the good pointers on your web blog and instantly I got an awful feeling I had not expressed respect to the web site owner for those secrets. Those boys happened to be as a consequence warmed to study them and now have truly been loving them. Appreciate your simply being so accommodating and for opting for this form of outstanding areas most people are really wanting to be informed on. My sincere regret for not saying thanks to sooner.

Best Dating Site · 14 januari 2022 kl. 20:05

❤️ You have unread messages from Dana (2)! Click Here: http://inx.lv/jUZE?h=268a5622e72c82f662cb3e08c8149010- ❤️

moncler · 15 januari 2022 kl. 20:43

My wife and i ended up being absolutely thrilled that Ervin managed to finish off his reports from your ideas he gained out of your web site. It is now and again perplexing to simply continually be giving for free guides others have been making money from. And we also take into account we now have you to be grateful to because of that. The main illustrations you’ve made, the straightforward web site menu, the relationships you will make it possible to foster – it is everything remarkable, and it is letting our son and our family feel that the issue is entertaining, which is pretty mandatory. Thanks for all!

off white hoodie · 17 januari 2022 kl. 21:46

I simply wished to say thanks once more. I’m not certain what I might have sorted out without the type of information shown by you concerning this problem. It became a real terrifying setting for me, nevertheless witnessing a new expert avenue you solved the issue made me to jump with gladness. I am just happy for this assistance and as well , expect you realize what an amazing job your are getting into teaching people by way of your webpage. Probably you have never met any of us.

kevin durant shoes · 17 januari 2022 kl. 21:47

I must point out my admiration for your generosity supporting those individuals that really want assistance with the area. Your real commitment to getting the message all through appeared to be unbelievably functional and has always empowered folks much like me to realize their goals. Your new informative publication entails a great deal to me and substantially more to my colleagues. Warm regards; from everyone of us.

moncler · 17 januari 2022 kl. 21:47

I intended to put you this little bit of observation to thank you very much as before with the precious pointers you’ve contributed in this article. It is really tremendously generous of you in giving publicly exactly what most people would’ve supplied for an ebook to end up making some cash for themselves, most notably considering the fact that you could have tried it in the event you wanted. Those good ideas as well acted to provide a easy way to know that most people have the same dream just as my personal own to know the truth a great deal more around this condition. I’m certain there are a lot more pleasant sessions up front for many who read your blog.

SEO in Mumbai · 18 januari 2022 kl. 11:36

hi best content

yeezy · 19 januari 2022 kl. 4:11

I would like to voice my admiration for your kindness giving support to folks who really want help on this particular content. Your real commitment to passing the message all through was extremely informative and have in most cases permitted folks just like me to get to their dreams. This warm and friendly suggestions denotes much a person like me and far more to my office workers. Thanks a ton; from each one of us.

kevin durant shoes · 19 januari 2022 kl. 4:11

I wanted to send you the little word in order to say thanks a lot as before on the fantastic basics you have provided on this website. It was so open-handed with people like you to offer publicly just what a lot of people would’ve advertised as an e book in order to make some money on their own, especially since you could have done it if you ever decided. These tricks likewise served to become a easy way to be sure that the rest have the same desire really like my own to realize more in regard to this matter. I know there are millions of more pleasant periods ahead for those who check out your blog post.

bape · 20 januari 2022 kl. 11:14

Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily special chance to discover important secrets from this blog. It is usually very nice and jam-packed with a good time for me personally and my office acquaintances to visit the blog no less than three times in a week to learn the latest issues you will have. And lastly, I’m just at all times fulfilled considering the eye-popping creative ideas you serve. Selected 4 points in this article are completely the most suitable we’ve had.

birkin bag · 21 januari 2022 kl. 19:52

I enjoy you because of your own efforts on this web page. Ellie loves going through research and it is easy to understand why. A lot of people hear all of the dynamic manner you make vital things via this web site and even encourage participation from the others about this area of interest while our favorite daughter is truly starting to learn a lot of things. Take pleasure in the rest of the new year. You have been carrying out a stunning job.

supreme hoodie · 21 januari 2022 kl. 19:53

I happen to be commenting to make you know what a amazing encounter my girl encountered reading through your web page. She came to understand a wide variety of issues, which included what it is like to possess a marvelous helping nature to make certain people smoothly gain knowledge of a number of grueling subject areas. You actually surpassed visitors’ desires. I appreciate you for rendering those great, safe, educational and also fun tips about your topic to Kate.

curry shoes · 21 januari 2022 kl. 19:58

I have to express some thanks to you just for rescuing me from this circumstance. Right after looking throughout the internet and seeing tips which are not pleasant, I thought my entire life was gone. Existing without the presence of solutions to the issues you’ve sorted out by way of this blog post is a critical case, and the ones which might have in a wrong way affected my entire career if I had not noticed the blog. That skills and kindness in dealing with a lot of stuff was vital. I don’t know what I would have done if I had not encountered such a thing like this. I can at this point look ahead to my future. Thank you very much for the specialized and amazing help. I won’t be reluctant to refer the sites to any person who ought to have guide about this area.

2deserve · 12 januari 2022 kl. 22:53

2lethargic

free gay webcam chat rooms · 14 januari 2022 kl. 13:16

line group chat gay tampa https://bjsgaychatroom.info/

dating gay latin men · 14 januari 2022 kl. 15:52

reviews of gay dating web sites https://gaypridee.com/

gay chat phoenix · 14 januari 2022 kl. 20:15

gay men webcame and chat https://gaytgpost.com/

nc gay chat room · 14 januari 2022 kl. 23:00

gay black man chat https://gay-buddies.com/

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *