Artikel

Europas banker måste räddas från kollaps – replik i Aftonbladet

Kategorier: Artikel, Startsida

Svar på Ulla Anderssons (V) och Jonas Sjöstedts (V) debattartikel “Inga skattepengar till EU:s bankakut” publicerad 26 oktober 2011 i Aftonbladet.

Andersson och Sjöstedts vänstertolkningar av den ekonomiska krisens orsak visar varför vi är i kris. Låt mig vara övertydlig. Den som tjänar 15 000 kronor i månaden men gör av med 20 000 hamnar snart i problem. Ibland är banken eller släktingar snälla och lånar ut pengar. Till slut vill släkt och banker ha tillbaka pengarna. Det blir tufft för den som slösat men också besvärligt för långivaren. Släktingarna och de som banksparat för framtiden råkar också illa ut.

Att skylla Greklands problem på annat än dem som gjort av med pengarna och som lånat ut för mycket är oseriöst. Om skulderna och lånen är i kronor, drakmer eller euro är av marginell betydelse. Grekiska politiker – alla partier – som lovat väljarna mer förmåner än de kan betala är huvudansvariga. De som röstat för att få personliga förmåner och struntat i att betala skatt har också en skuld.

Alla andra försök att förklara krisens orsaker leder till fel lösningar.

Nu måste länder som Grekland rätta munnen efter matsäcken. Dit är det fortfarande långt. Europas banker måste räddas från kollaps. Det bör ägarna göra och om de inte kan bör de som kliver in ta över ägandet. Skattebetalarna får tillbaka pengarna när bankerna säljs. Så gjorde Sverige på 90-talet.

Sedan behövs tillväxtreformer så länderna kan beta av sina skulder och återgå till en levnadsnivå de förtjänar genom att producera mervärde med kunskaper, innovationer, företagande och hårt arbete. En fungerande inre marknad och fri handel med omvärlden är viktiga i en sådan strategi.

Man kan inte slösa sig ur den ekonomiska krisen som vänsterpartisterna tror.

Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker (M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *