EU måste stödja demokrati och frihet i Mellersta Östern

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Europeiska unionen måste med kraft stödja de demokratiska och liberala krafterna i arabvärlden och reagera mot förtryck och terror. Genom att utgå ifrån att dagens förtryckare är legitima regimer sviker man de demokratiska krafterna inom arabvärlden.

Inför Arabförbundets uppskjutna men kommande möte måste EU vara en tydlig kraft för demokrati mot dagens förtryck i arabvärlden. Det sa moderaternas förstanamn till Europaparlamentet riksdagsledamot Gunnar Hökmark på Måndagsmötet för demokrati i Mellersta Östern på Norrmalmstorg i dag.

Tystnaden inför diktaturregimerna är pinsam och till skada för freden i Mellersta Östern Det är påtagligt att EU har reagerat med större kraft mot att terroristledaren Yassin avrättades än mot det faktum att han i lugn och ro kunde planera för nya terrordåd inom ramen för den palestinska myndigheten. Vare sig Sverige eller det övriga EU har tidigare krävt att Yassin skulle stoppas, ställas inför rättegång och dömas för sina brott.

En fredlig utveckling i Mellersta Östern kräver en demokratisk utveckling. Det faktum att EU inte reagerat mot den laglöshet och tolerans av terrorister som präglat den palestinska myndigheten har underlättat för de extrema krafterna att vinna mark. Nu krävs en tydlig politisk inriktning som sätter de totalitära krafterna under press, sa Hökmark.

Kategorier: Artikel

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.