EU går framåt med utvecklingen av 5G – Sverige riskerar att halka efter

Publicerat av Staben den

Pressmeddelande 2016-11-10

EU går framåt med utvecklingen av 5G – Sverige riskerar att halka efter

Beslutet är ett viktigt steg framåt för den Europeiska utbyggnaden av 5G och det sätter nu press på den svenska regeringen att ompröva förra veckans beslut att skjuta upp den svenska auktionen av 700 MHz bandet. Annars löper Sverige stor risk att halka efter. Det säger moderaternas Gunnar Hökmark, ansvarig förhandlare för EPP-gruppen.

I dag röstade Europaparlamentets industriutskott för att upplåta 700 MHz bandet åt trådlöst bredband senast 2020. Förslaget lanserades av Kommissionen i februari i år och är avgörande för utbyggnaden av 5G.

Gunnar Hökmark, moderat delegationsledare i Europaparlamentet, var en av de som förhandlat fram beslutet.

”Beslutet sätter press på den svenska regeringen att ompröva förra veckans beslut att skjuta upp den svenska auktionen av bandet. Det är avgörande för svensk konkurrenskraft att vi behåller en ledande position på den digitala inre marknaden”, säger Gunnar Hökmark som under förhandlingarna drev på för en ambitiös tidplan.

”Att Sverige valt att skjuta på auktionen innebär att lanseringen av 5G försenas. Det skadar svensk konkurrenskraft och våra möjligheter att attrahera nästa generations stora digitala jättar.”

”Nu måste regeringen visa att de tar frågan om digital utveckling på allvar. Jag förväntar mig att de jobbar hårt för en snabb harmonisering i hela EU. Men det kräver att vi kan få före och visa resultat på hemmaplan”.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.