Ett snabbt slut på Gadaffi kräver ett brett deltagande

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Gadaffis dagar vid makten är nu räknade. Frågan är bara vad som kommer att hända under den tid det kommer att ta. Hans hot om terrorism gör det än viktigare att nu få bort honom. Det är ett hot som ska tas på allvar så länge han sitter vid makten eftersom Libyen under hans tid har ägnat sig åt statledd terrorism.

Desto viktigare då att insatserna är av den arten att hans omgivning inser att omvärldens reaktion är absolut och utan några framtida öppningar. De som i dag är Gadaffitrogna bör påverkas att överge ett sjunkande skepp av brutalitet och förtryck.

Det är naturligt att så många som möjligt bidrar till detta. Det gäller också Sverige. Kravet på att värna civilas liv riktar sig lika mycket till oss som till alla andra och det är bra att vi är beredda att bidra.

Alla är inte beredda att bidra. Kina och Ryssland la ner sina röster men tar avstånd från insatserna. Det finns uppenbara skäl för detta. Inget av dessa länder har regimer som vill gå i täten för att värna demokrati eller mänskliga fri- och rättigheter. Snarare värnar de om regimers rätt att slå ner på sådana krav. Så ser världen ut i dag. Det finns de krafter som väljer friheten och de som väljer en annan väg. Det är en daglig konfrontation som pågår ständigt i olika delar av världen. Det är en av Europeiska unionens viktigaste uppgifter att vara en ledande parti den allians för frihet som detta kräver.

Bloggar: Kjellberg, Hasse, Soilander, Carl Bildt.

Kategorier: Blogg

6 kommentarer

Claes-Göran · 20 mars 2011 kl. 16:35

Varför har Arabförbundet plötsligt ändrat sig och stödjer inte längre aktionen.

Har väst gått ifällan igen ?

ruben ask · 20 mars 2011 kl. 17:55

CG: Arabförbundet stödjer ”no-fly” beslutet. Inte att tillåta fria händer att bomba bäst ett land vill. Helt utan en samlad styrande ledning där varje land tillför vad de vill till striden.

Fria händer att jaga Libyska arméförband på marken – vilket vi redan sett beviset på. Arabförbundet tycker inte om att man krigar mot marken.

För det blir så fel för dem när de i ett land använder militära medel och jagar rebeller som i Bahrein och in andra länder så stödjer man rebellerna och stödjer anfall mot makten.

Elias Dottemar · 20 mars 2011 kl. 17:56

”The US-led invasion goes as planned and the fighting will not go on for long”.
/William Farish, brittisk ambassadör till Washington, den 22 mars 2003

Ib · 20 mars 2011 kl. 20:09

Låt Kadafii Be om Vapen vila!!

Varför accepterar Ni att lakejer föreslår vapenvila?????????????

Emre · 20 mars 2011 kl. 23:46

Vad är målet med operationen ? Flygförbud för att hålla stridsfordon borta från civila byter knappast ledare. Speciellt inte när ingen marktrupp står beredd. Sen att den amerikanska Amiralen Mullen förklarar i TV att målet med operationen inte är att byta ledare. Vad är det man då har för målsättning, ingen verkar veta helt. Jo visst, förutom att Sarkozy ska göra reklam och försöka sälja sitt sketna franska stridsflyg som ingen vill veta av….

Emre

Jerry · 21 mars 2011 kl. 15:47

I Libyen är FN koalitionen ”angelägna” att undvika civilisternas död, i Afghanistan spelar det inte så stort roll det är ju krig…

Kommer FN koalitionen att döda ännu mer civilister än dessa 94 personer i Benghazi då anfallande flyg trodde att de var Gaddafitrupp, så riskerar de att förlora gunsten för framtida oljeleveranser. Då vet man nu varför EU/USA flyget är så ”försiktiga”…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.