Ett öppet Europa kan vinna sina grannar

Publicerat av Gunnar Hökmark den

En förmiddag i Zagreb kring de utmaningar och möjligheter som Kroatiens kommande medlemskap kan ge. Följer man vad som har skett i det kroatiska samhället och i omvandlingen av det som för drygt 10 år var ett land med djupa sår från inbördeskriget är medlemskapsförhandlingarna redan nu en framgång. Kroatien har visat hur snabbt ett land kan förändras om man har tydliga mål och ett motiv som förenar de goda krafterna i samhället.

Samtidigt som vi ser hur utvecklingen står och balanserar i östra Europa, bortom EU:s gränser, hur nationalismens motsättningar på nytt hotar att bita sig fast i Serbien, Albanien och Makedonien och hur Turkiet väger mellan den europeiska vägen och att istället söka dominera en region präglad av totalitära regimer var dagens diskussioner en påminnelse om hur viktig utvidgningsprocessen har varit och är.

Allt är inte klart i Kroatien, och kanske är det också så att en del medlemsstater vill förhala processen. Det skulle vara att sända fel signal, inte bara till resten av Balkan och till Turkiet utan också till alla dem som i länder som Tunisien, Egypten och Libyen vill se Europa som en samarbetspartner.

Nu tillbaka i Stockholm och i morgon blir det finansmarknadsfrågor. Också en del av europeisk politik.


1 kommentar

ola s · 04 mars 2011 kl. 8:00

Så här tycker en ”migga” som skriver på Merit Wagers blogg:

Spontan reaktion från en migga gällande regeringens migrationspolitiska uppgörelse med MP:

”Jag tycker numer bara att det här nästan är roligt. Syftet skulle alltså vara att ”stänga ute de främlingsfientliga” genom att säga att ”äh, den som inte har tillstånd får vara här ändå, fri skola och fri sjukvård och bilda företag också och jobba svart”.
Sverigedemokraterna är nu garanterade en plats i riksdagen 2014, oavsett hur många olämpliga twitter eller asfulla riksdagsledamöter som än pryder löpsedlarna. Sverigedemokraterna kan nu sitta i riksdagen och asflabba åt denna mandatperiods självmål numero uno.
Fattar dessa dumskallar till borgerliga politiker inte att budskapet uppfattas som följande: ”Glöm vår kostsamma asylprocedur och vårt arbetsspår, för den som vill kan stanna få ändå”. Alltså kan vi lika gärna lägga ner det hela.
Idioter. Dumme dumme Schweden.”

http://meritwager.wordpress.com/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.