En video och två frustrerade stycken

Publicerat av Gunnar Hökmark den

En video som Europas skeptiker till allt skulle kunna se på. Vare sig Europa eller världen är perfekt men det skadar inte att skilja mellan stort och smått. 

Vad har Europeiska unionen någonsin gjort för oss. Tja, återförenat Europa, öppnat gränser, skapat fri handel runt om i världen, utvecklat en gemensam marknad för flyg och konkurrens som sänkt priser, säkrat att länder som Estland, Lettland och Litauen kunde utvecklas till stabila demokratier, en gemensam energimarknad som ger bättre säkerhet och lägre priser, lägre livsmedelspriser genom ökad konkurrens, en telekommarknad som avvecklat roamingkostnader och som gett Europa en ledande telekomoperatörer, en inre marknad som är världens största, finansiella marknader med gemensamma regler som ger stabilitet, ett samarbete som ger enskilda länder en säkerhet och trygghet och en samhällsutveckling baserad på demokrati och rättsstat, fri rörlighet, studenter och enskilda kan jobba var man vill, vi slipper – i normala tider – gränskontroller och vi har inga tullar, en klimatpolitik som format den globala klimatagendan och en handelspolitik som drivit fram avgörande framsteg för den fria handeln, en gemensam tjänstesektor som kan bli världens ledande digitala ekonomi, med regler för konkurrens och statsstöd som drivit fram avregleringar och liberaliseringar, fristående centralbanker och konkurrens på lika villkor över hela Europa, en snabb utveckling av de gamla planekonomierna inom ramen för marknadsekonomi och rättsstat, en grannskapspolitik som gör att länder i vår närhet vill utveckla öppna europeiska samhällen istället för att luta sig mot Ryssland eller mot gamla nationalistiska ideal, en möjlighet att genom gemensam politik stå emot rysk aggression och istället ge Ukraina en möjlighet att ge sina medborgare en utveckling mot demokrati och rättsstat, en fiskepolitik som bevarar både fiskar och fiske, en miljöpolitik som ger säkrare kemikalier och lägre utsläpp samt fred och säkerhet och en rätt att över hela EU betraktas som medborgare med lika rättigheter och hemhörighet, förutom ett forskningssamarbete som ger skjuts åt Europas möjligheter att ha ledande plattformar och forskning, en militär samverkan som gett motverkar pirater kring Afrikas horn, som ber stabilitet i Mali och som borde kunna göra mer, stabiliserat Balkan som var i krig i mitten på 1990-talet, sa jag lägre konsumentpriser och ett bredare varuutbud, en tillväxt som ligger över vad som annars hade varit fallet, en stabilitet åt Europas mest instabila ekonomier, en inre marknad som är världens största ekonomi och gemensamma regler istället för en djungel av olika regler för varje land. Ja, vad har EU gjort för Europas medborgare?

 

Och framförallt på vilket sätt skulle det bli bättre med nya gränser, nya motsättningar som vi nu ser växa fram, frånvaro av allt detta och en dominans för Ryssland och för ett osäkert USA? På vilket sätt skulle våra samhällen bli bättre om vi inte samarbetade om gemensamma frågor och hade gemensamma lagar? På vilket sätt skulle medborgares rätt bli större av att vi inte har rätten garanterad över hela Europa? På vilket sätt är det bättre att inte samarbeta över gränserna och lösa gemensamma problem? Och på vilket sätt gynnas Storbritannien av fallande pund, fallande aktier, vikande investeringar och lägre tillväxt och på vilket sätt återfår de kontrollen över sin framtid genom att inte kunna vara med och besluta om den gemensamma framtid som vi har i Europa oavsett vi vill eller inte och som kommer att avgöra utvecklingen även i landet, på vilket sätt har de i ett politiskt kaos som vi ser nu återvunnit kontrollen? Över vad? Och varför tror någon att ökad makt åt Putin ger större frihet åt Europas medborgare. Varför skulle beslut i EU vara i full överensstämmelse med mina eller dina uppfattningar och inte med alla andras bara för att det gäller Europa och inte Ystad, Haparanda, Stockholm eller Västra Götaland? Vad är det vi inte ska besluta om gemensamt förutom att politiker aldrig ska lägga näsan i blöt i människors vardag? Aldrig detaljstyra. Vad är det EU ska leverera som politiker genom politiska beslut inte har kunnat leverera? Klart att Europeiska Unionen kan ha en bättre politik. Det är det jag arbetar för men inget skulle vara bättre om vi inte hade EU för då skulle vare sig jag eller någon annan kunna arbeta för bättre gemensamma beslut eftersom vi inte skulle ha några gemensamma beslut för att hantera gemensamma problem, utmaningar och möjligheter utan då skulle vi sitta var för sig och låtsas besluta om det som kräver gemenskap för. Vad har EU någonsin gjort för Sverige eller Europa? Tja, vad sägs om en gemenskap, sammanhållning, öppna ekonomier, marknadsekonomi, frihet och fred? Klart det kan bli bättre men det är inte dåligt.

 

 

Kategorier: Blogg

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.