Blogg

En regering som välkomnar utflyttade jobb underminerar välstånd

Kategorier: Blogg

Ett av de stora hoten mot brittisk ekonomi är vad som händer med London City när landet lämnar EU. Det finns vare sig i London eller i det brittiska regeringskansliet något tvivel om att detta är ett hot. Tror inte ens Boris Johnson skojar om detta. För Storbritannien är det en mycket stor fördel att ha ett globalt finanscentrum i sin ekonomi. Det motsvarar mellan 10 och 15 % av brittisk BNP.

För Sverige är det en stor fördel mot många andra länder att vi för vår del har ett relativt stort finanscentrum i vårt land. Det innebär möjligheter att finansiera investeringar, nyföretagande och storföretagande. Det innebär i sig en betydande tjänstesektor som är väsentligt mycket större än just bara den finansiella. Det är fundamentalt insiktslöst av en finansminister att välkomna att Sveriges globalt stora bank skulle flytta ut.

Det är en förlust av jobb, skatteintäkter och kritisk massa för det finansiella centrum en modern ekonomi som Sverige behöver. Det skulle innebära en försvagning av våra finansiella resurser på ett sätt som motverkar både investeringar och företagande i Sverige. Det rimliga vore att på olika sätt pröva möjliga steg för att göra Stockholm till ett större finanscentrum. Det skulle vara bra för Sverige och för investeringarna i den svenska ekonomin. Det skulle underlätta för stora företags huvudkontor att fortsätta utvecklas i Sverige och det skulle attrahera andra.

I ett europeiskt perspektiv är Stockholm kring Östersjön ett finansiellt centrum. Det är bra för Sverige och den svenska ekonomin i sin helhet. Och det är bra för hela Östersjöregionen, inklusive Sverige att vi har ett relativt dynamiskt finanscentrum som ger oss en stark finans- och kapitalmarknad. Men Magdalena Andersson ser gärna att de stora bankerna flyttar. Att jobben flyttar, skatteintäkterna flyttar, att den kritiska massan minskar, att investeringarna blir svårare att finansiera, att det blir svårare att starta nytt.

Det ska ses tillsammans med att regeringen nu gör vad den kan för att förbjuda vinster inom den tjänstesektor som sysslar med välfärd. Även där ser de gärna att de stora tjänsteföretagen lägger ner eller flyttar ut. Skattepolitiken utformas också på ett motsvarande sätt, för att försvåra för jobb i Sverige.

Vi har en finansminister som vill tömma ladorna och se Teslan strömlös. I grunden är det en oacceptabel hållning och en ansvarslös politik. Den förklarar mycket av regeringens olika förslag men den ursäktar inget.

4 Responses to En regering som välkomnar utflyttade jobb underminerar välstånd

  1. Admiring the time and effort you put into your blog and in depth information you present. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.|

  2. woah this blog is excellent i really like studying your posts.
    Stay up the good work! You know, many individuals are looking around for
    this info, you could help them greatly.

  3. We totally encourage protected and responsible flying.

  4. Use other app or construct tool to make your troops and only strategy
    to rule in conflict royale is how you use them.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *