Blogg

Ekots förlorade heder

Kategorier: Blogg

Den stora nyheten i dag handlar trots allt inte om Ulf Kristersson besked att han kandiderar – det var väntat och är välkommet – utan om Sveriges Radios rapportering om honom. I en tweet från Sveriges Radios Eko-redaktion utvecklades en rent vulgär propagandabeskrivning av honom, som om den vore skriven av ett troll på nätet eller någon mer obskyr kampanjgrupp som socialdemokrater inte riktigt vill ta ansvar för.  Det är en förlorad heder i flerfaldig bemärkelse det handlar om.

Dels avslöjar tweeten en politisk syn och en värdegrund som närmar sig den mer extrema vänsterns sätt att beskriva motståndare. Det faktum att Sveriges Radios Eko-redaktion tangerar den aktivistiska vänsterns syn på hur meningsmotståndare ska behandlas är allvarligt.

Lika allvarligt är att det anses naturligt att på det viset attackera politiker som om de vore Ekots politiska meningsmotståndare, som om SR är en aktivistisk organisation som har meningsmotståndare som ska attackeras på personlig och osaklig grund för ändamålets skull.

Men det är också en förlorad heder vad gäller professionalitet, integritet och ledarskap.

Själv var jag tveksam till att det kunde vara sant och att det verkligen var Ekot som var ansvarigt för tweeten. Men den så kallade rättelsen avslöjade att det obegripligt nog var sant. Men rättelsen gjorde inte saken mycket bättre. Den präglades av att man tyckte bilden av Ulf Kristersson var ofullständig, som om ren dyngkastning ändå kan vara en del i en bild som Sveriges Radios Eko-redaktion vill sätta, som om vissa politiker är deras meningsmotståndare och ska behandlas därefter.

Det borde vara självklart att Sveriges Radios ledning redovisar vad som har hänt, vad som är grunden för att en redaktion i Public Service kan tycka det är naturligt och professionellt att behandla oppositionens politikiska företrädare som om redaktionen ingår i regeringens dolda propagandaenheter. Sveriges Radio har mycket att göra vad gäller att återvinna respekt för integritet och professionalism och det räcker inte med fjantiga ursäkter som understryker problemet i redaktionen och uppenbarligen i ledningen.

 

 

11 Responses to Ekots förlorade heder

 1. swciftc says:

  Det vore klädsamt om du redogjorde för tweetens innehåll. Mvh

 2. swciftc says:

  Tack!

 3. Hasse says:

  Nej, det är ju lite som om ngn skulle börja dra upp Mona Sahlins toblerone flera år senare, men så lågt skulle ju ingen sjunka.

 4. Jan Fossi says:

  Big deal. Jag hörde men uppfattade inte allt detta som Hökmark hörde.

 5. Chantre says:

  Enligt bloggaren Thomas Gür är hennes artikel ett plagiat från en gammal artikel från Dagens Arena.

  http://www.dagensarena.se/redaktionen/best-of-ulf-kristersson/

  Inte ens en källhänvisning till den här ursprungskällan i artikeln från SR. Säger väl allt.

 6. Hils fra Finland says:

  Har kollat tweeten på annat håll.

  Gör något om du är missnöjd, Gunnar. Anmäl till lämpliga instanser. Moderaterna har faktiskt blivit ett kverulantiskt parti sedan Gösta Boman. Inga högerideal längre.

 7. Anders Finnström says:

  Men, Gunnar, är det något i tweeten som inte är sant?

  Det oerhört sorgliga är inte tweeten i sig, utan det faktum att ni politiker lever i en helt annan verklighet än vi andra.

  Ni ser bedrägerier och svågerpolitik som något högst normalt, och den gör fel som berättar om era tvivelaktiga beteenden…

  Skäms!

 8. Harald Frykholm says:

  Anders, du missar poängen. Några av punkterna i tweeden må vara sanna, några påhittade, det är skitsamma. SR ska vara oberoende och opartiska vilket de tydligt visar att de inte är. Du kan kolla deras presentation av Löfven mfl. Hade den där tweeden kommit från LO må det vara hänt men nu är det skattebetalarna som betalar för ren vänsteraktivism.
  Det enda positiva är att det äntligen kommer bli krav på att lägga ned public service och låta dem hitta finansiering och jobb på annat håll.

 9. Tom Marcus says:

  Tyvärr visar Ekot bara sitt rätta ansikte. Vänsteraktivister som sprider sin propaganda. Sorgligt men sant, vilket detta är ett bevis på.

 10. Jenny Larsson says:

  Poängen är väl ändå EKOTS påstådda roll som oberoende, att dom som i det här fallet uttrycker sig ungefär lika opartiskt som – och med samma retorik som – Avpixlat eller någon på Flashback gör. Men iofs talar det mot sig själv att en statsägd kommunikationskanal ska vara oberoende. Lägg ner Public Service, den är indoktrinerande, ängslig, omodern och dubbelmorakisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *