Diktatorer är inte som demokrater

Publicerat av Staben den

Den etiopiska regimen är en diktatur som motarbetar media och journalistisk verksamhet. Det gäller framförallt journalistisk verksamhet som är kritiskt granskande gentemot regimen. Reaktionerna kring domen mot de svenska journalisterna i Etiopien avslöjar ibland en naivitet som inte bidrar till deras frisläppande. Det är diktaturens logik som gäller i detta fall, inte det upplysta demokratiska styret.

De som frustrerat hävdar att det är journalisternas uppdrag som måste understrykas för att de ska friges verkar föreställa sig att det hela handlar om en vanlig demokratisk regim som av misstag råkat vara lite slarvig med sitt rättssystem

Oförmågan att se diktaturen och dess annorlunda väsen återkommer ständig i synen på regimer runt om i världen. Den arabiska våren föregicks av en rapportering som mer byggde på att arabvärldens diktaturer var en annan typ av regimer men ändå med den logik som präglar rättstater och demokratier. Och motsvarande gällde en gång inför de östeuropeiska diktaturerna.

I det fall som nu gäller behöver Sverige allt stöd vi kan få från de som är allierade till Etiopien. Och vi behöver de påtryckningar som krävs. Men tron på att det är uttalanden i svenska media och opinionsbildning i Sverige som får diktatorn att uppskatta fria media och journalister bortser från en enkel sak. Diktatorer är inte som demokrater. Skillnaden är stor. Även när det gäller opinionsbildningens räckvidd.

Bloggar: Caroline Sczyber, Thomas Böhlmark, Mikael Jonsson.

Kategorier: Blogg

2 kommentarer

Dan · 22 december 2011 kl. 23:09

Det skulle ha hjälpt om sverige inte lagt sin veto mot handelssangtioner mot länder som Iran och Syrien i syfte att hjälpa sin egen ekonomi (Ericsson) som har mer än fördubblat sin export till de länderna under den tid som regimerna börjat döda sitt eget folk. Det kallades visst Ericssons effekten i EU.

Man kan inte ropa demokrati bara när ens egna intressen är i fara. Den Etiopiska regimen kanske fick lärdom av sveriges agerande i de fallen.

Pajson · 27 december 2011 kl. 22:37

Jag undrar hur skulle det tolkas om två afrikanska journalister ansluter sig en gren av Al-Qaida och tillsammans med dom tar sig illegalt till, säg, USA. Hur många år skulle dom behöva tillbringa i Guantanamo innan dom får rätt till en rättegång?

Demokratin är i gungning i många länder som kallas för ”demokratiska”. Att sånt här sker i diktaturer är däremot helt förväntat.

Så lite perspektiv på det hela vore bra eftersom minst två tredjedelar av Världen är just nu ett skämt och en skamfläck i historien.

Jag vill inte vara med om det här. Kan någon stanna Jorden? Jag vill stiga av på nästa hållplats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.