Det fransktyska toppmötet

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Det fransktyska toppmötet mellan Merkel och Sarkozy mynnade ut i ett krav på att länder som bryter mot budgetreglerna ska kunna straffas. Så är det redan i dag med den nya stabilitetspakten. Och för det behövs ingen fördragsförändring, kanske är beskedet att det kan räcka med en protokollsskrivning mellan euroländerna, som man bjuder in andra till, ett tecken på att frågan om fördragsförändring inte framstår som så klok längre. Bra i så fall.

Men värt att minnas är att det var i somras Frankrike som var emot införandet av automatiska sanktioner. Och Frankrike skulle kunna göra något åt sitt budgetunderskott redan idag.

Kanske ser vi nu en växande insikt om att det är konkreta åtgärder som behövs nu, inte fördragsförändringar som kommer i framtiden.

Kategorier: Blogg

4 kommentarer

Micke · 05 december 2011 kl. 19:33

Då får väl både Tyskland och Frankrike börja med att straffa sig själva, eftersom båda har större budgetunderskott än 3 % idag.

Jan Thurin · 05 december 2011 kl. 22:00

Vad jag förstått från dina inlägg den senaste veckan så tror du som Reinfeldt att krisen till största del är ekonomisk och kan lösas med konkreta ingrepp. Har inte Europas klokaste hjärnor försökt detta under de seanste två åren? För mig verkar det snarast som om krisen är politisk. Det verkar dock inte hjälpa längre att Merkel och Sarkozy talar med varandra. S&P hotar sänka alla AAA länder i Eurozonen. Jag tror det krävs verkliga fördragsändringar av definitivt politisk natur för att inte Euron skall krascha.

EU – Slarvländerna vill straffa Slarvländerna « Nemokrati · 05 december 2011 kl. 22:27

[…] Direkt – Per Nuder tillbaka i politiken, Flute-tankar – Merkozy kastar sten i glashus, Gunnar Hökmark – Det fransk-tyska toppmötet, DHE – Kan PIGS göra om den baltiska övningen?, DHE2, Harrys blogg – Förenade […]

iFinans.se » Merkozy kastar sten i glashus · 01 januari 2012 kl. 14:17

[…] kunna straffa länder som bryter mot EU:s budgetregler. Det låter ju bra, men det är faktiskt som Gunnar Hökmark påpekar redan så att det finns straffmöjligheter, så någon fördragsändring behövs inte. Problemet […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *