Det är vi som ska stå bakom de överlevande, vi ska inte ställa dem bakom oss

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Det var till Israel de allra flesta överlevande flydde. Längs en lång rad rutter för att fly de nazi-ockuperade delarna av Europa, och de var många. De flydde med hjälp av modiga människor och de fick fly från människor som förrådde dem. Efter andra världskriget kom än fler, på flykt från koncentrationslägrens vidriga verklighet och förtvivlade minnen. Och sedan kom fortsatt fler på flykt från kommunismens antisemitiska regimer, i Sovjetunionen liksom i Östblockets stater styrda av den tidens Quislingar. En del av dem flydde till Sverige. Som så många gånger tidigare hade judar utpekats som förrädare, konspiratörer och medlemmar av hemliga nätverk.

För de allra flesta blev Israel en tillflykt från den antisemitism de upplevt, från det mördande de överlevt och från den osäkerhet de såg. Israels grannar förklarade krig och ville utplåna landet för att en gång för alla bli av med judarna. Antisemitismen i Mellanöstern hade funnits länge men blivit inspirerad av Hitlers hat. Stormuftin av Jerusalem tillhörde dem som var nazisternas allierade i hatet mot judar.

Ett krig 1967 efter en osannolik och aggressiv upprustning av arabvärldens stater med divisioner av stridsvagnar färdiga att rulla in i landet, som stod där för att förgöra landet.

Ett annat krig 1973 som kunde ha förgjort landet. Syriska stridsvagnar trängde ner mot Genesaret i ett land som inte hade hunnit mobilisera. En brigad mot divisioner räddade Israel. Sedan dess terror och åter terror. Antisemitism i öppen form, i förtäckt form och i form av undervisning i skolor. Från OS i München 1972 till våra dagars raketer från Hamas-styrda Gaza mot förskolor och skolor eller knivattentat i Jerusalem.

Likväl har Israel förblivit regionens enda demokrati, den enda staten där medborgarna har rätt att välja. Kvinnor och män med samma rätt. Sexuell läggning den enskildes fråga. Inte diktatur. Inte förtryck av kvinnor. Inte avrättning av homosexuella. I Israel får muslimska flickor både bada och dansa. Det är ett samhälle med sina brister men i kontrasten till länder där man avrättar, fängslar och mördar motståndare för religion, politisk opposition eller sexuell läggning är Israel slående och unikt.

Det är detta land som regeringen Löfven gjorde till sin fiende i Mellanöstern. I fråga efter fråga tog man ställning för dess fiender och mot Israel. Man utmålade Israel som rasistiskt med stöd av hatets krafter i Mellanöstern. Man ifrågasatte Israels rätt till Jerusalem. När Israel försvarar sig mot terror och militära attacker kritiserar man den som försvarar sig. Det är Israel som ständigt demoniseras. Diktaturerna smickras och ursäktas.

Den grova antisemitismen och hoten att förgöra Israel låtsas man inte om. Glada regeringsbesök i Iran och i Saudiarabien där Stefan Löfven visade sin uppskattning för regimens jämställdhetsansträngningar och förklarade att även vi har problem går till historien.

Erkännandet av Palestina som inte har kontroll över sina gränser och som tillåter och organiserar terror mot Israel. Skolbarn som undervisas i antisemitism. Korrupt förtryck och förtryck av kvinnor. Avrättningar på gatan av dem som regimen ogillar. Gaza som en ständig bas för attacker på demokratin Israel.

En kampanj för en plats i Säkerhetsrådet som innebar att Sverige strök Israels fiender och andra diktaturer medhårs, utformad så att UD – med en personal med en sprucken värdegrund som aldrig protesterat mot flörten och stödet till diktaturregimer – ännu inte kunnat offentliggöra kampanjens former.

Här i Sverige fick överlevarna en trygg tillvaro, men den ruckas av många krafter. I Malmö en socialdemokratisk ledning som i årtionden ursäktade antisemitismen och la skulden på judarna själva. I skolor runt om i Sverige där det i alltför många klassrum finns lärare som inte vågar undervisa om Förintelsen, eller säga att de är judar.

Här i Sverige också Vänsterpartiet som med sitt hat mot Israel har skapat en agenda för antisemiter som sökt sig dit. Den ständiga kampanjen mot demokratin Israel till förmån för regimer som är öppet antisemitiska är stötande. De tankar som finns att Israel, de överlevandes trygghet, inte skulle få finnas är allvarlig. Samröret med organisationer som öppet hyllar terror är allvarlig. Jonas Sjöstedts möte med Grupp 194, med kopplingar till den militanta terrororganisationen DFLP är ett exempel. Medlemmar i V som företräder denna grupp en annan. Frånvaron av skydd för judiska skolor och för synagogor. Talet om att förbjuda judiska skolor.

Det är i detta sammanhang som jag nu ser hur enfalden går hand i hand med hyckleriet. Tanken att en alliansregering skulle öppna upp för rasism eller främlingsfientlighet är inte bara oförskämd, den är konträr med den politik alliansen står för i just dessa frågor och den saknar varje rim och reson. Tanken att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna skulle vara den enda trovärdiga motkraften mot antisemitism är mot bakgrund av verkligheten stötande. Regeringen Löfven är unik i Europa i sin vilja att ifrågasätta och demonisera Israel som är de överlevandes trygghet. Vänsterpartiet har alltför många kopplingar, allt för många medlemmar och alltför många uttalanden, precis som Corbyn i Storbritannien, för att kunna ha någon trovärdighet.

Våra överlevande i Sverige är en nationell stolthet. För min del handlar politik om att ingen någonsin mer ska behöva uppleva det som de fick uppleva. Vi ska stå bakom dem i varje del och lära oss om den moral som krävs för att överleva efter att man överlevt. Men de som nu ställer de överlevande bakom sitt eget regeringsalternativ för att hävda sin syn att en alliansregering hotar grundläggande värden förtränger den politik som regeringen Löfven har stått för och den utveckling som har tillåtits fortgå i delar av vårt land. De utnyttjar människors erfarenheter istället för att göra dem till vår gemensamma klokskap.

Det är vi som ska stå bakom de överlevande, vi ska inte ställa dem bakom oss. Vi ska däremot stå framför dem som skydd för alla de hot som de och andra människor i vårt samhälle kan möta från hatets krafter.

 

 

Kategorier: Blogg

2 kommentarer

Salamon-Stoica Alexandru-Vasile · 05 oktober 2018 kl. 17:49

Konungariket Sverige är ett rasistiskt , antisemit och terrorland orsakat av statens människohandeln och blandningen av politiska flyktingar enligt Genève Konventionens bedömning året 1951 med lyxsökare , kriminella , agents och spionnätverkets enorma skaror av angivare i främmande makters tjänster. Staten har förlorat sitt viktigaste uppdraget att skydda landet och medborgarna mot inre och yttre fiender. Den antisionist och antisemit regeringen med sina koalitioner finansierar med skattebetalarnas straffskatter judeutrotningen såväl i sitt propaganda maskineriet , liksom bidrar ekonomisk till terrorregimer och deras terrororganisationernas operationer i Mellanöstern och Världen över…Gud välsigne Israel och judiska vännerna med alla sina vänner världen över vilka vill leva tillsammans i Fred och Säkerhet !

Eric Lundin · 06 oktober 2018 kl. 10:46

Gunnar Hökmark, jag kan inte nog uttrycka min beundran över ditt gudsinspirerade arbete och dittsätt att tänka och känna övergår de flestas, åtminstone de jag läst. Judarna är Guds Förbundsfolk även om de glömt det men Gud har inte glömt det och snart i dessa sista dagar av jordens nuvarande skepnad, kommer den Messias son de väntar på men missat att Messias är Jesus Kristus. Alla Judarnas fiender kommer snart att attackera Israel och denna gång är de Judarna övermäktiga. I denna stund drabbas området av en kraftig jordbävning som gör att Oljeberget delas i 2 delar och det bildas en dal i berget och dit flyr Judarna. Där står en man klädd i det forntida Israels klädsel varav de frågar, vem är Du? Han svarar, jag är den som förråddes i mina vänners hus och då kommer Judarna att veta att det är Messias och att det är Jesus Kristus som är Messias. De omvänder sig från sin uråldriga religion och blir medlemmar i Hans Kyrka. Fienderna kommer att tillintetgöras. Världen befinner sig i det tredje världskriget, det värsta kriget världen skådat. Innan detta krig skall det vara småkrig här och där vilka kommer att utvecklas till ett storskaligt krig där alla länder kommer att vara inblandade. Orsaken till krigen ligger i Israel som det alltid gjort. Judiska profeter skrev Bibeln och vad blev tacken för det? Jo, hat och förintelse. Men vår skapare har alltid stått bakom Judarna varför ingen kunnat rå på dem. De har en stark bundsförvant, USA. Men Sverige, det land som skall vara ett föredöme i världen är dess värsta fiende, en lömsk fiende som gömmer sig bakom en falsk godhet men det gäller kanske bara vänsterrörelsen som påminner starkt om Nazismen. Men nazisterna är åtminstone öppna med sitt hat. Att vänsterrörelsen skall ändra uppfattning är omöjligt men övriga vore önskvärt och du har en mission att fylla. Även politiskt för att stoppa vänstern i porten. All lycka till dig Gunnar Hökmark. ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.