Det är underskotten som är problemet

Publicerat av Gunnar Hökmark den

DimmorI dag möten kring utformningen av den nya europeiska utrikestjänsten, föjt av diskussioner med den nya kommissionären Füle kring Östra partnerskapet och framförallt läget i Ukraina och förhandlingarna med Kroatien. En reflektion som jag förde fram med viss skärpa var att vi inte får acceptera att Slovenien utnyttjar en gammal gränskonflikt med Kroatien till att blockera landets medlemsförhandlingar.

Dagen har däremot dominerats av förhandlingarna kring hur den nya stabilitetspakten ska utformas och debatten om den europeiska politiken och ramverket för stabila offentliga finanser. Där skiljer sig socialistgruppen med de svenska socialdemokraterna ut sig.

Allt medan regeringar just nu kämpar, en del mot sin vilja och en del valda för jobbet, för att minska underskotten och den akuta lånekrisen underminerar socialdemokraterna trovärdigheten i dessa ansträngningar och vår gemensamma förmåga att uppnå resultat. Det finns ingen väg ut ur krisen utan tillväxt och tillväxtreformer men det finns ingen tillväxt utan att i återupprättar förtroendet för de offentliga finanserna.

I dagens debatt förvarade de europeiska socialdemokraterna den politik som har lett länder in i den djupaste kris vi sett under mycket lång tid. Marita Ulvskog invände mot besparingspaket och föreslog ökade investeringar i infrastruktur som ett medel för att komma ut ur krisen. Hennes partikamrat Liem Hong Ngoc från Frankrike som företrädde socialistgruppen i sin helhet tog avstånd från besparingar nu och avfärdade stabilitetspakten och dess krav. Det är en krispolitik i ordets rätta bemärkelse. En politik rakt in i krisen.

Med tanke på att socialdemokraterna normalt är den mer ansvarsfyllda delen av den rödgröna koalitionen säger det något om den politik som följer av en rödgrön koalition i Sverige. Om det är Ulvskog som gäller kommer vi föra utgiftspolitik för att föra oss ur krisen. Med större underskott, större statsskuld och större kostnader för räntor som följd. Så kväver man tillväxt. Europas socialdemokrater har blivit till ett hot mot välfärd och tillväxt.


1 kommentar

Seger för friheten i Europaparlamentet « Frihet är inte gratis. · 20 maj 2010 kl. 13:24

[…] om en rapport om offentliga finanser där moderaternas delegationsledare i Europaparlamentet Gunnar Hökmark som företrädare för EPP-gruppen fick igenom en tydlig politik för stabila offentliga […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.