Den amerikanska utmaningen är också den europeiska

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Den tveklöst viktigaste politiska händelsen denna höst är det amerikanska kongressvalet i dag. Utgången av det kommer att avgöra beslutsförmågan i den amerikanska ekonomin och därmed också vilken väg den amerikanska ekonomin kommer att ta. Oron, frustationen och ursinnet i den amerikanska väljarkåren är betydande.

Medan det i europeiska media framstår som att bekymret är att de amerikanska väljarna inte förstår Barak Obama är bekymret i USA att de amerikanska väljarna inte upplever att deras politiker förstår ekonomins allvar. Både ekonomin och budgetunderskottet står på topp för de bekymmer som de amerikanska väljarna har, och de upplever med stor rätt inte att detta återspeglar sig i den politik som förs.

Den amerikanska ekonomin är tveklöst världens största. Den är också tveklöst världens mest innovativa. Men det är ett avgörande stort problem för den globala ekonomin om inte USA kan bidra till världsekonomins utveckling på grund av att den amerikanska ekonomin tyngs av ett mycket stort budgetunderskott och därför en snabbt växande statsskuld, vars astronomiska belopp bara motsvaras av de överskott som Kina bygger upp. Den amerikanska upplåningen möter inte bara betydande risker i sig själv utan också genom att den och den bristande konkurrenskraften pressar ner dollarn.

Det leder också till att den kinesiska yuan pressas ner, vilket leder till att andra länders valutor växer i värde med minskad konkurrenskraft för dem som följd, det leder i sin tur till att trycken i dessa länder på att sänka valutakurser ökar vilket i sin tur riskerar att leda till mer tryckta pengar och framväxten av handelshinder, antingen i form av valutorna eller renodlad protektionism.

Det som händer i det amerikanska kongressvalet kan öka osäkerheten om den amerikanska ekonomin. Det kan förvärra förutsättningarna för en sund ekonomisk politik och det kan på olika sätt skapa osäkerhet och svårigheter för den europeiska. Ett USA som förlorar i ekonomisk styrka drabbar oss ekonomiskt men också långsiktigt politiskt. En värld där demokratier tillhör de svagare ekonomierna riskerar att försvaga demokratiernas roll i världen.

Bloggar: Munkhammar.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.