Demokratins förutsättningar i en ny värld

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Goldman Sachs presenterar i en rapport, som Dagens Industri refererar, sin bild av världsekonomins snabba förändring. År 2050 är Kina världens största ekonomi med USA som nummer två och Indien som nummer tre, följt av Brasilien nummer fyra och Ryssland nummer sex. Redan i år blev Kina världens näst största demokrati. Och världens mäktigaste diktatur. Det är en ny värld som vi redan är inne i mer eller mindre och den skiljer sig från den värld vi såg för 40 år sedan. Då dominerades den världsekonomin av världens demokratier. Förändringen får också politiska konsekvenser, som vi kan avläsa mot skeenden redan i dag.

Av de sex största ekonomierna 2050, stora ekonomier redan i dag, valde fem att lägga ner sina röster i frågan om att hindra Gadaffi att anställa massaker på sina motståndare. Det blir en ny värld när inte länger den traditionella västvärlden dominerar den globala ekonomin. Det får också politiska konsekvenser, som vi såg i frågan om Libyen men också i alla andra frågor som rör det internationella samfundets intresse för demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.

Kina och Ryssland kommer inte agera för demokrati. Indien har med resterna av sitt kastsystem inget brinnande engagemang för att bidra till att stärka mänskliga fri- och rättigheter.

Det finns två viktiga strategier inför denna utveckling. Den första är att utveckla den europeiska ekonomin så den faktiskt tar plats som världens största, med det inflytande det ger över den globala ordningen. Den andra är att stödja demokratiska krafter världen över och utveckla ett samarbete och en närhet mellan världens demokratier som i en ny skepnad kan ta det ansvar som en gång västvärldens länder gjorde under det kalla kriget. Det handlar i båda fallen om högsta graden av realpolitik men baserad på frihetens värden.

Kategorier: Blogg

2 kommentarer

Stefan Lundin · 29 mars 2011 kl. 5:34

Det är klart att Kina med sin statskapitalism kommer att påverka alla länder man investerar i. Men frågan är hur länge Kina i nuvarande form består. Jag tror nämligen att även Kina kommer att påverkas av internetrevolutionen, att ungdomen inte nöjer sig med att inte ha något att säga till om.

Europa då? Ja, hade vi gjort som länderna i Öst, avreglerat och infört platta skatter hade vi kanske haft en chans. Som det nu är så betvivlar jag starkt att Europa kan resa sig och blir en betydelsefull spelare på världens spelplan. Vi har dock en mycket viktig tillgång: den högre utbildningen vars kvalité än så länge saknas motsvarighet till i tillväxtländerna.

BomBom · 31 mars 2011 kl. 14:40

Att lyssna på insyltade lobbyister alltför mycket är inte vist. G&S är dessutom sannolikt en fara för världsekonomin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.