Demokratin behöver stöd även i arabvärlden

Publicerat av Gunnar Hökmark den

DN skriver liksom andra tidningar om hur den nordarabiska revolten nu sprider sig till Egypten. Det är självfallet inte bara missnöjet som nu sprider sig utan också vetskapen om att de regimer som utåt synes vara de mest stabila i själva verket inte vilar på något den dag ingen tror på dem. Den seger mot diktaturen som demonstranterna vann i Tunisien gör nu frågan om maktskifte även i andra länder till en möjlighet. Och ju möjligare det framstår, desto svagare vilar de gamla regimerna.

När den tidigare IAEA chefen Mohamed ElBaradei nu ansluter sig till demonstranterna är det inte längre missnöjda studenter utan en trovärdig ledare för ett annat samhälle. Det innebär att den egyptiska regimen i dag sitter lösare än i går men inte att vi med självklarhet kommer att få se en revolt växa fram i Egypten, lika lite finns det någon självklarhet i att de som revolterar får den frihet de nu kämpar för.

Den demokratiska världen har nämligen alltför länge låtit demokratins gräns gå vid arabvärldens gränser. Kravet på demokrati och frihet har ansetts vara lika orealistiskt och farligt som Västeuropas socialdemokrater en gång ansåg att kravet på fria val i Östeuropa var. Det är symptomatiskt att det är regionens demokrati Israel som har kritiserats, inte dess diktaturer. Förtrycket har på något sätt ansetts vara en del av regionen som man får leva med.

Det har inte hjälpt demokratins sak i länder som Egypten eller Tunisien att dess diktaturer har tagits för normalitet. Det har däremot hjälpt de extrema krafter som vill utmåla omvärlden som en del av det förtryck araber möter och underminera demokratins trovärdighet. De som nu utmålar extremister definierar bort demokratin från dem som förtrycks. Och samtidigt har frånvaron av stöd till demokratins krafter vänt blickarna till andra oppositionella. Det är inte säkert att det blir ett bättre Egypten av detta. Men det är säkert att vi nu är inne i ett skede av förändring där vägen mot demokrati kan bli ett av resultaten. Den andra vägen är ett hot mot oss alla.

Bloggar: Görans alternativa blogg, Carl Bildt.

Kategorier: Blogg

5 kommentarer

WeAreChange · 29 januari 2011 kl. 11:09

Rekommenderar denna dokumentär:

http://www.youtube.com/watch?v=eAaQNACwaLw

Den förutspådde på många sätt det vi ser hända nu runt om i världen…

Ässet · 29 januari 2011 kl. 12:05

Nu vet jag inte hur Hökmark karakteriserar en demokrati men sanningen är ju att I Israel så grundar man rösträtten på etnicitet/religiös tillhörighet, äktenskap mellan judar och ickejudar är förbjudet. Israel ockuperar Västbanken och dess arme begår regelbundet krigsförbrytelser. Vore intressant om Hökmark kunde förklara hur han får ihop detta med att ”Israel är en demokrati”. I mina ögon är allmän och lika rösträtten själva grunden i en demokrati, men tydligen inte enligt Hökmark.

Egypt revolution · 29 januari 2011 kl. 15:49

Support the Egyptian Revolution join http://www.egyptianrevolution.com/

Ralph Haglund · 30 januari 2011 kl. 17:21

Tydligen råder ingen åsiktsfrihet här, liksom på Jinges blogg. Sorry. det Muslimska broderskapet har nu accepterat ElBaradei som sin ledare och många artiklar berättar om deras tidigare samröre.

http://www.nationalreview.com/corner/258397/what-could-be-worse-elbaradei-andrew-c-mccarthy

Varför censureras sådant bort på denna bloggen ? ? ? Är censoren livrädd för fakta som motsäger vad han just skrivit?

Martin Forsman · 31 januari 2011 kl. 20:30

@Ralph Höglund

Muslimska Brödraskapet har INTE valt ElBaradei till sin ledare men har däremot godkänt honom som deras kandidat till leda en kommande flerpartiregering. Det tycker jag snarare ska ses som ett positivt tecken att alla Egyptier, från de organiserade arbetarna på vänsterkanten till de ”moderna” liberalerna på högerkanten nu har kunnat lägga politikst käbbel åt sidan för att få bort en vidrig diktator från makten.

Jag antar att tillhör gruppen ”oroliga israelvänner” som hellre ser den brutale Mubarak vid makten då det gagnar era egna intressen en någon annan som kan sätta sig på tvären när det kommer till frågor som den fokrättsvidriga blockaden av Gaza e t c.

All heder åt Gunnar Hökmark för att han ställer upp för Egyptiernas självklara rätt till demokrati och fria rättigheter. Det börjar bli dags att släppa kolonialtänket nu. ”Vildarna” måste också få chansen att liksom oss få ta del av allt det goda som ett demokratiskt styrelseskick kan medföra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.