De som angriper de oskyldiga låter de skyldiga komma undan

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Självmordsdådet i Stockholms innerstad visar att vi lever i en gränslös värld där gränser heller inte hindrar hot av olika slag. Det som händer i Afghanistan eller någon annan stans kan få konsekvenser långt bort beroende på hur en enskild förvirrad person eller en organiserad grupp ser det. Det är inte längre gränser som definierar skillnader i politisk eller religiös tro och de räcker heller inte för att hindra hot.

Det hat som växer fram i Hizbollahs läger i södra Libanon eller Hamaskontrollerade Gaza är ett hat som riktar sig mot öppenheten och det öppna samhället var det än finns. Och hotet från det fundamentalistiska finns där fundamentalister eller de som lockas av deras hat eller förmenta gudstro finns, snarare än i definierbara regioner och länder. Där det får växa fritt blir det också till ett större hot i andra delar av världen.

Talibanernas fundamentalism i Afghanistan begränsas inte av Afghanistans gränser, lika lite som Hamas eller Hizbollah eller motsvarande grupper begränsas av geografiska gränser.

Vi måste lära oss att leva med detta hot, som vi har kunnat leva med andra hot, men vi måste också lära oss att möta och begränsa det. Det ställer krav på militär förmåga som i Afghanistan men också här men än mer förmågan att motarbeta de idéer som ger terrorn kraft. Vi måste kunna bekämpa terrorn utan att ge extremister legitimitet att företräda något annat än det extrema och det hatiska. Ett öppet samhälle är öppet gentemot alla men starkt gentemot sina fiender. Det är inte muslimsk tro eller muslimer som är hotet utan extremismen. Utmaningen är att vara hård och konsekvent mot det extrema utan att andra drabbas bara för att de tillhör en viss grupp i vårt samhälle. De som vill lägga skulden på de många låter de få gå fria, med ett allt starkare stöd.

Hoten, hur de än ser ut, ställer krav på vår förmåga att möta terror med allt vad gäller polisiär och militär förmåga utan att ge terroristerna en bas bland vanliga människor.

Hoten också att vi inte får ge efter för fundamentalismens krav. Då kommer nya hot. Där fundamentalister vinner går de alltid vidare.

Bloggar: Soilander, Kent Persson, Tokmoderaten samt Granqvist.

Kategorier: Blogg

10 kommentarer

Stefan Lundin · 12 december 2010 kl. 22:00

Det går inte att komma ifrån att religiös fanatism av vilket slag det må vara besudlar den religiösa riktningen. I dessa dagar är det Allahs lära som blir föremål för skepsis och det drabbar även fredliga, sekulära muslimer. Det finns i Sverige många vars ursprung och identitet vi inte vet något om eftersom de inte granskats på djupet av våra myndigheter. En släpphänthet som leder till att många ser Sverige som en fristad för just extrema religiösa yttringar.

Inger E(norah4you) · 12 december 2010 kl. 22:04

Det viktiga är att ingen skuldbelägger barn till fundamentalister oavsett vilken religion föräldrarna har. Fundamentalister finns i alla läger även om det bland bokstavstroende kristna förhoppningsvis inte finns de som riskerar oskyldigas liv.

Inget barn väljer vilka föräldrar det föds i, vilken religion, kultur eller vilket land det föds i. Det är viktigt att hålla det i huvudet under de dagar som kommer. För när det som hänt sjunkit in och gått från chock och fasa till insikt om att Sverige inte är en skyddad verkstad är det än viktigare det du säger:”Vi måste kunna bekämpa terrorn utan att ge extremister legitimitet….”

kalle pojken · 12 december 2010 kl. 22:09

det är de höger extrema grupperna som står för de flesta attackerna ! någonting för dig att tänka på kanske ! var det Demokratisk allians ni kallde er !!

The Puker · 12 december 2010 kl. 23:00

Det är lite kulturimperialism över att ange vad som är ”riktig” islam. The Pukers förfader förde (enligt koranen och enligt sina anhängares nedtecknade minnesskildringar) krig mot sina grannar, tvingade på dem sin religion, dödade män, förslavade och våldtog kvinnor samt pekade ut ögonen på folk. Allt detta enligt koranen och haditerna (som är nedtecknade ögonvittnetsmål från anhängare).

Men kul är det att gamle smygsossen Hökmark släpper in kommentarer på sin site, men The Puker misstänker starkt att denna kommentar inte slipper igenom.

Hör du också till dem som åker till Nord Korea och håller Palme sällskap ibland?

ulrika · 12 december 2010 kl. 23:08

Tycker du att det är Ok Gunnar att vi svenskar(vet att ni hävdar att det inte finns några) är i minoritet om uppskattningsvis 40 år.
Då kommer majoriteten av befolkningen bestå av muslimer och vi kan säga adjö till frihet och demokrati och önska Sharia välkommen!

Som politiker borde det vara din plikt att hålla dig uppdaterad även i dessa i dessa frågor.
För att hjälpa dig en bit på vägen föreslår jag att du tar och fördjupar dig i bloggar som Gudmundssons,Jan Karlbergs,Merit Wegers och sist men inte minst politisktinkorrekt.info

Jag har röstat på M sedan jag var arton år ,är nu dubbelt så gammal och gav sist vid senaste valet min röst till SD.
Och jag kommer aldrig mer att rösta på er.

The Puker · 12 december 2010 kl. 23:12

Helt rätt Ulrika. Moderaterna har blivit Nya Socialdemokraterna. Det är riktigt vidrigt att se! 🙁

Behrooz · 12 december 2010 kl. 23:40

nu är det dags att sluta prata om religionfrihet prata mot islamiska terrorismen. det är inte religion som det handlar om jag har skapat en grupp i facebook som heter Anti islamisk terror. jag vill uppmana alla människor som älskar livet på jirden ska bekämpa den islamiska idén

Trött · 13 december 2010 kl. 5:14

”Självmordsdådet i Stockholms innerstad visar att vi lever i en gränslös värld där gränser heller inte hindrar hot av olika slag.”

Öh JO, det gör dom. Det är BRISTEN på gränser som skapat problemet. När Islam växer till sig i ett land så kommer snart den islamska terrorn som ett brev på posten. Och varför har Islam växt till sig? Jo, för att vi importerar mängder av muslimer och låter de smälla upp moskeer som sprider deras hat. Vi slår knutar på oss själva för att de skall få göra vad som helst och rättfärdiga det med sin sjuka ”religion”..

Muslimsk tro är inte problemet?? Gunnar har visst aldrig läst Koranen och haditherna. Där står det bla att: Vi otrogna skall underordna oss Islam eller dö, att kvinnor är mycket sämre än män, alla judar måste utrotas, att terror är bra, hela världen skall erövras åt Islam, och man får ljuga och förneka hur mycket som helst om detta ifall det gynnar Islam osv. Vidare står det detaljerat att ”syndare” måste straffas samt hur, och det är med saker som avskurna anklar, halshuggning, stening, piskning, kapade händer osv..

Kan ni ALDRIG se sanningen i vitögat bara för att den är otrevlig? Mångkulturen, massinvandringen och framförallt Islam ÄR problemet. Utan dessa hade detta inte hänt! (och hade inte fortsatt hända, för detta kommer inte vara sista gången)

Kommissarie Larsson · 13 december 2010 kl. 6:10

”Talibanernas fundamentalism i Afghanistan begränsas inte av Afghanistans gränser, lika lite som Hamas eller Hizbollah eller motsvarande grupper begränsas av geografiska gränser.”

Du glömde visst nämna Israel, Gunnar.

Elias Granqvist (m) » Arkiv » Vi måste fortsätta som vanligt · 12 december 2010 kl. 21:30

[…] detta skall inte få sin vilja igenom. Gunnar Hökmark uttrycker det bra, när han skriver att de som angriper de oskyldiga låter de skyldiga komma undan. Det är extremisterna vi skall motarbeta, inte alla de människor som har kommit till Sverige som […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.