Där människor växer blir välståndet större- Artikel Nerikes Allehanda

Publicerat av Staben den

Ett faktum som Socialdemokraterna förnekade i denna valrörelse och som Sverigedemokraterna inte ville se är att Sverige som varit det mest öppna samhället för nytillkommande människor, för förändringar och innovationer också varit den i särklass mest framgångsrika ekonomin. Det finns i europeiskt perspektiv ingen tvekan om detta. Sverige har blivit en av världens mest konkurrenskraftiga ekonomier med stigande välstånd.

Sveriges mottagande av människor från andra delar av världen har därför, oavsett vad man tycker om invandring, inte fört oss till ruinens brant och hotar heller inte vår välfärd.

Tvärtom är vår välfärd till stor del beroende av människor från andra länder. Det gäller vår sjukvård, äldreomsorg och bemanningen av vår infrastruktur. För att inte glömma forskning, städning och nyföretagande. Det gäller också i ett vidare perspektiv hela vår arbetsmarknad och den demografiska balansen. Vi har fått fler skattebetalare och fler som utför sysslor som ska utföras samtidigt som fler sysslar kan utföras med en större arbetsmarknad.

Sverige har under denna tid haft en mer stabil ekonomisk utveckling än något annat europeiskt land och vi har under denna tid haft en snabbare utveckling av välavlönade jobb än något annat land. Bara Tyskland med sina låglönejobb och lärlingsplatser slår Sverige i frågan om fler jobb sedan 2006.

Den svenska arbetslösheten är hög utifrån våra politiska ambitioner men lägre än i de flesta andra länder. Från olika håll har Socialdemokrater och Sverigedemokrater velat förmedla en annan bild, en bild av en välfärd som går sönder och som inte räcker till svenskarna. Och ser vi oss runt om i Europa ser vi samma mönster träda fram. Tyskland och Storbritannien visar att i öppna samhällen står invandring inte i motsats till ekonomisk tillväxt.

Det beror självfallet på att de som flyr eller flyttar till ett annat land gärna gör det till ett land som vill och kan ta emot dem. Länder som Kina, Ryssland eller Iran har inte så stora flyktingströmmar. Kina har det men från Nordkorea.

Själv lever jag hellre i ett land dit människor vill fly och vara, som präglas av humanism och öppenhet. Det innebär inte att vi kan lösa alla världens problem eller att vi kan ta emot alla men som ett betyg på ett samhälle ger flyktingströmmarna ett tankeväckande betyg.

Men än viktigare är att i öppna samhällen kan invandrare och flyktingar bidra till arbete och försörjning. När arbetsmarknaden växer växer också ekonomin. Med nya perspektiv föds nya tankar och idéer. Vår förmåga att vara öppna avgör hur mycket nytt som kan ske. Det är inte i de mest svenska av samhällen som vi ser den största tillväxten och utvecklingen utan där vi som medborgare vänjer oss vid nya perspektiv.

För dem som vill att saker ska vara som det är blir privata alternativ, mångfald, sänkta skatter och ökad konkurrens ett hot. För dem som tror att vägen till välfärd ligger i vår förmåga till nya tankar och förändring blir perspektivet ett annat.

Där människor växer växer också välstånd och välfärd. Sverige behöver vara ett land som präglas av förändring och utveckling, inte av stagnation och statiskt tänkande. Det står i motsatsställning till den rödgröna politik vi nu får se och till Sverigedemokraternas tro att det var bättre som det var och att det blir sämre som det är. Sverige har sedan mitten av 1990-talet varit den mest framgångsrika ekonomin i Europa genom öppenhet och förnyelse. Ska Sverigedemokraternas hot mot vår öppenhet mötas måste vi också möta de rödgrönas föreställning om att det är bidrag och fördelning som ger oss vår välfärd.

Gunnar Hökmark, delegationsledare moderaterna Europaparlamentet


1 kommentar

baleaf · 03 maj 2017 kl. 4:36

I’m a pig myself, playing in the nastiness of my own doing. God hear me, forgive me of my past crap and make me choose wisely from now on. We all have a part to play in this scenario, we are wrong. Threesomes sounds good? Prostitution is it legal? “Just a friend! ” do we say that? Secrets, ain’t we got some? Fix ourselves and the friend we secretly depend on as well.
baleaf https://dialogoabstrato.tumblr.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.