Där friheten är som störst är vänstern som mest kritisk

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Freedom HouseFreedom House´s karta över Mellersta Östern är belysande för den svenska vänsterns utrikespolitik. Ser man till frihetens tillstånd i Mellersta Östern är den svenska vänsterns politik omvänt proportionell till förekomsten av demokrati. Det vill säga ju mindre demokratiskt ett land är, ju mer dess regim förtrycker sina medborgare, desto mer förlåtande är vänstern. Och ju mer demokratiskt och fritt ett land är desto mer kritiskt är man.

Freedom House konstaterar i sin senaste rapport om demokratins tillstånd i världen att några av de värsta förtryckarregimerna i världen sitter i FN´s råd för mänskliga fri- och rättigheter samtidigt som man också konstaterar att demokratin under de senaste fyra åren har förlorat terräng, jämfört med den demokratiska världsrevolution som vi såg äga rum från 1980-talets mitt. Det var en utveckling som förändrade världen och som gav freden en ny möjlighet. Nu ser vi hur demokratin pressas tillbaka och därmed också att förutsättningarna för fred försämras.

En diktaturregim som Iran är aggressiv. Rysslands ledning är mer benägen att ta till våld så länge fria media inte kan granska den sammanblandning av personlig rikedom och makt som präglar dess ledande elit och Nordkorea kan bedriva en vansinnespolitik på folkets bekostnad utan att någon står till svars. Världens förtryckarregimer har goda vänner bland vänsterns tysta skaror som hellre demonstrerar mot demokratier.

Det är inget nytt men visar på hur viktigt det är att agera för en ny och fortsatt global frihetsrevolution. En regering som har företrädare som Lars Ohly kommer inte ta ledningen i det arbetet. De rödgrönas utrikespolitik hade istället som sin främsta profil att kräva att USA ska ta hem sina trupper och krav på en tuffare politik gentemot det land som lever under ett ständigt hot av sin regions diktaturer.

När miljontals människor förtrycks av sina regimer agiterar vänstern inte mot dessa regimer utan mot länder där alla kan rösta. Så skulle de rödgrönas bidrag till den globala ordningen se ut. Istället behöver vi en global allians för frihetens värden.


10 kommentarer

Anne · 18 juli 2010 kl. 9:23

Blotta tanken på att vänterpartiet kan komma in i regeringen gör att jag ryser.

Martin · 18 juli 2010 kl. 11:24

Vad säger herr Hökmark om betyget ’Israeli-Occupied Territories’ får då ? ’Not Free’ var totalsumman iallafall. Du har ju i o f s rätt i att palestinierna fick rösta fritt en gång men eftersom man valde ’fel’ så ogiltiförklarade vi i Väst, påeldade av Israel/USA, valet i god ’demokratisk ordning’ … Pinsamt är ordet.

Grant · 18 juli 2010 kl. 13:53

Med sitt inlägg är det helt klart att det var rätt att shunta herr Hökmark till EU där han blott kan göra minimal skada. Vilken trovärdighet tror herr Hökmark att han har när han stödjer sig på en amerikansk organisation som ingår i den arsenal av propaganda som USA riktar mot mentalt handikappade människor? Att Freedom House är ett propagandaverktyg visar väl att man taget upp Kuba i listan. Men FH kanske tror att Guantanamo fängelset är en lokal Kubansk produkt? Herr Hökmark borde väl veta att USA skulle stå bland de främsta på en opartisk lista över världens skurkstater. Räkna upp något land som har startat lika många aggressionskrig eller bara en bråkdel av de krig USA har utsatt världen för. För att inte nämna det ofantliga bombkrigen som USA har utsatt civilbefolkningen, oftast mörkhyade folkslag, för sedan 1945. Det är ett oavbrutet brott mot mänskligheten som pågått sedan 1945 allt under tiden som herr Hökmark har sovit. Tig, eller vakna upp!

James · 18 juli 2010 kl. 15:48

mmm, som gammal ex-vänsterpartist så har jag lite inblick i vänstermentaliteten.
En ryggmärgsreaktion är att ta sida för den som man själv upplever som ”under-dog” eller förfördelad, gärna någon som avviker så mycket som möjligt från en själv i personlighet och egenskaper för att visa sig vara fördomsfri och ”god”.
Det är inte för att vara dum som vänstern stöder palestina, i konflikten är det ju inte kristallklart vilka som är goda respektive onda utan det begås dumheter på båda sidor även om Israel inte har som uttalat mål att utplåna palestina och palestinerna. Så israelerna är för liak oss och har det materiellt bättre så det självklara är då att ta sida för palestinierna och bortförklara deras dumheter.

Sen sitter väl en del kvar av idén om kommunistutopin även om den aldrig gått att genomföra i verkligheten. Den dag vänstern inser att Nordkorea och Kuba inte har det minsta med den kommunistiska tanken att göra kanske de överger både de ländernas regimer samt kommunisttanken..
”Av var o en efter förmåga och åt var och en efter behov” är en underbar men helt orealistisk tanke, vi är människor och man får börja se på vad det är som faktiskt fungerar…
Ville folket i de länderna ha dessa ”kommunist”regimer så är det väl bara att tillåta fria val där så röstar de tillbaks sina regimer.. men det vågar ju ingen göra då det är uppenbart hur ett sånt val skulle gå.. Kommunistpartiet skulle få mindre än 110% av rösterna vilket de inte är vana vid…

Nej frihet får man ge människor på individnivå och inte som kollektiv. Sen att USA blir anklagade för att vara dumma vad de än gör är sådant man bara får acceptera, det går nog aldrig att få en ändring där!
Det intressanta som de inte reflekterar över är att de kan åka till USA och där demonstrera mot sittande president och regering.. prova att åka till Nordkorea, Iran eller Kuba och demonstrera mot den där sittande makten…..

Hoppas bara alliansen går vidare med sin linje och inte blir för ”socialiserade” bara för att få sitta ytterligare mandatperioder, även om jag kan förstå tanken bakom det lugna reformtempot blir jag lite frustrerad.

HA! · 18 juli 2010 kl. 17:50

Det är alltid vänstern som drivit demokrati och alltid högern som har kämpat emot den

eller har du glömt när ni röstade nej till allmänrösträtt och kvinnors rätt att rösta

Och i alla de muslimska länderna är ju det DU som styr den konservativa högern som tycker att kvinnan måste förtryckas och vi alla ska följa några sagor ur en bok

Eller har du glömt när ni röstade nej till kvinnors rätt att rösta

HA! · 18 juli 2010 kl. 17:52

Och i Ryssland så är det högern som styr, att du inte ens vet att de är de konservativa som styr i Ryssland visar ju hur lite ni moderater kan om något

Men roligt att du förnekar dina egna

Eftersom de är vänster enligt dig de som styr så kan ju du döda dem för nu om de är vänster så blir det ju ingen stor förlust

Gunnar Hökmark · 18 juli 2010 kl. 21:45

Oavsett vilken diktatur som styr bygger den på förakt för enskilda människors frihet. Och det intressanta, är som jag påpekade, att det inte är diktaturerna som vänstern agiterar emot utan demokratier. Det är inte Ryssland, Kuba eller Iran som väcker den svenska vänsterns vrede utan demokratier som Israel, EU och USA.

Vem är skurken – egentligen? « Tradition & Fason · 18 juli 2010 kl. 22:07

[…] för, och regimer som hans parti idag hyllar, öppet eller i tysthet. Mot den bakgrunden blir den rödgröna utrikespolitiken synnerligen problematisk. Med en filur som Ohly som del i ett eventuellt regeringsunderlag borde det för de rödgröna vara […]

20 juli 2010 – Mittens rike, nej till utländska studenter, bakvända handlingssätt och Hökmark slår ett slag mot diktaturer. « essbeck · 20 juli 2010 kl. 0:43

[…] Gunnar Hökmark skriver att demokratin pressas tillbaka i länder som Iran en dikturregin som är aggressiv säger han. Det hindrade inte Alliansen från att besluta om att skicka ambassadören att närvara vid installeringscermonin för Ahmadinejad efter det att människor demonstrerat på gatorna mot valfusk där diktaturen använde sig av prickskyttar från taken , massarresteringar och tortyr av demonstranterna för att slå ner och försvara diktaturen. Det är viktigt att agera för en global frihetsrevolution skriver Hökmark, det ser inte så bra ut att Sverige skickar sin ambassadör till att närvara när en diktator svärs in. Det får inte Sverige att framstå som ett land som står för en frihetsrevolution. Vackra ord men betyder det egentligen i handling för Alliansen och Moderaterna ? När Gunnar Hökmark säger att Rödgrönas främsta profil är att kräva att USA ska ta hem sina trupper så har han läst Rödgrönas överrenskommelse som fan läser bibeln. Det stämmer helt enkelt inte det som han säger. Det står i punktform exakt vad Rödgröna tänker att verka för. När det gäller USA tänker de verka för att stänga Guantanamo, verka för att USA ansluter sig till den internationella brottsmålsdomstolen och en aktiv dialog med USA för att bidra till fred, säkerhet och utveckling i världen. Krav att USA skall dra tillbaka deras trupper är de facto INTE Rödgrönas främsta profil. Jag noterar att USA planerar för reträtt i Afghanistan innan 2014 det betyder att Sverige också måste dra sig tillbaka från Afghanistan om inte Sverige planerar att stanna utan understöd. Ohly och Vänstern får som de vill men beslutet att vara eller inte vara i Afghanistan har aldrig varit i Sveriges egna händer utan i USAs händer. Posted by essbeck Filed in Uncategorized Leave a Comment » […]

Med en massa skurkstater runt omkring oss så finns det mycket att göra | Smilesuss · 22 augusti 2011 kl. 18:23

[…] från Freedom House. Andra som bloggar om skurkstater är  Motpol, Fredrik Segerfeldt, Iniskogen, Gunnar Hökmark, Share this:FacebookTwitterMerE-postDiggLike this:GillaBli först att gilla denna post. Det här […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *