Brev till Ringholm om fastighetsskattedebatt

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Finansminister Bosse Ringholm 2001-08-30
Finansdepartementet

Broder,

För en tid sedan utmanade jag dig till en debatt om fastighetsskattens vara eller inte vara. Min utgångspunkt var att fastighetsskatten är en förmögenhetsskatt som godtyckligt drabbar människor utan förmögenhet, att den får orättfärdiga konsekvenser, att ingen vet vilka kostnader för det egna boendet den kommer att leda till kommande år, att den saknar samband med den enskildes förmåga att betala och att den leder till vissa inkomsttagare får betala mycket mer i skatt bara för att de bor i en viss del av landet och inte i en annan.

Min utmaning till debatt berodde också på frånvaron av besked om hur du och regeringen tänker sig fastighetsskattens framtid. För min del är det självklara att den bör avskaffas och att vi därför bör påbörja de steg som måste tas för detta. Uppenbarligen verkar det som om socialdemokraterna vill att denna skattekälla i framtiden skall kunna betala in mer till statskassan under kommande år.

Inte minst eftersom fastighetsskatten drabbar bland annat människor boende i Stockholmsområdet hårdare än i andra delar av landet, och du företräder socialdemokraterna i Stockholm, vore det naturligt om vi så snart som möjligt har en debatt här. Det naturliga är om våra respektive partiorganisationer tar kontakt och gemensamt överenskommer om lämplig tid och plats eftersom jag utgår från att du är beredd att här debattera denna fråga.

Med vänlig hälsning,

Gunnar Hökmark


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.