EU-skatter hjälper inte

Publicerat av Gunnar Hökmark den

De enda konkreta nyheterna som kommissionens ordförande Barroso hade i dagens State of The Union-tal var ett förslag om en ny EU-skatt som ska ge 55 miljarder euro, en fjärdedel av dagens budget, som ska användas för att finansiera ökade EU-utgifter.

Det är en skatt som vare sig hjälper Europas konkurrenskraft eller mot skuld risen. Den kommer inte, som det sägs, belasta banker eller finansmarknader, utan kunder och låntagare. Men det är ett uttryck för bristande ledarskap i en tid av djup kris.

På dagens plussida blev majoriteten för stabilitetspakten drygt 100 röster. Det innebär att vi. Nu får en starkare euro och regler för stabila offentliga finanser. Noterbart är att de europeiska socialdemokraterna röstade emot, svenskarna Ulvskog och Hed avstod och miljöpartisterna röstade emot. Med Ulvskogs och andras politik hade Europa nu fallit djupare i krisen. Det är tur att de var i minoritet.

Bloggar: Carl Bildt.


5 kommentarer

olle w · 28 september 2011 kl. 14:50

Det är märkligt att man kan vara så naiv att man tror att ”bankerna” betalar. Det du påpekar borde vara uppenbart redan för en 10 åring.

Skall man göra ett sådant ingrepp så är det bättre att tillfälligt förstatliga bankerna när de är på fallrepet och ta utdelningen rätt in i statdskassan.

Daniel · 28 september 2011 kl. 22:02

Hej Gunnar!

Jag hörde dig prata om den här frågan i Studio 1 idag. Skönt att känna igen hur en riktig gammel-moderat tänker. Med den här argumentationen så borde vi alltså inte ha några skatter alls, eller? Finns det några skatter som inte belastar människor i slutändan? Skatten på bensin drabbar transportbranschen som i sin tur belastar de som konsumerar transporter. Vill du ta bort den skatten också, Gunnar?

Mvh Daniel

Kent Karlsson · 28 september 2011 kl. 22:16

Du verkar inte gilla Tobin-skatten, den hjälper inte säger du!

Vad är ditt recept för att reglera en totalt oreglerat finansmarknad som gått helt över styr och orsakar tätare och tätare ekonomiska kriser som hela tiden skall betalas av ”den lilla” människan i form av arbetslöshet och ökad fattigdom!?
De som orsakar kriserna går i stort sett alltid helt skadelösa ur det hela, många gånger hittar de sätt att tjäna än mera pengar på krisen!

Jag tycker att ”marknaden” skall regleras stenhårt och beskattas lika hårt! Vi är ganska många nu världen över som är fruktansvärt trötta på att betala andras rikedomar med våran fattigdom!

Lite försmak av vad som framtiden bär i sitt sköte om inte något görs åt detta, och de allt större klyftor som det globala ekonomiska system vi haft nu i allt för många år liksom den högerpolitik/nyliberalism som nuvarande regering har som ideologi/politik, har ni fått se i Grekland, Spanien och nu senast i London!
Mer av den varan kommer ni att få se och uppleva, troligtvis även i Sverige när det går upp för människor vad nuvarande regerings egentliga agenda är!

Var kom pengarna från – nästan 20 miljarder euro mer i Tobinskatt! | Eubloggen · 28 september 2011 kl. 22:13

[…] om FTT: Europaportalen, EUobserver, DN, Gunnar Hökmark (M), Färm & Ludvigsson (S), SVD, […]

Not no, mr Barroso, but hell no! | Johan Hultberg · 29 september 2011 kl. 10:43

[…] av beskattningsrätt på EU nivå. Mer om detta skriver Gunnar Hökmark på DN Debatt samt på sin blogg. // […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.