Att sysselsättningen har ökat är ett gott betyg

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Frågan om hur den svenska ekonomin har klarat den ekonomiska krisen kommer står självfallet i förgrunden för valdebatten. Det som nog framstår som allra mest klart är att socialdemokraternas tidigare påståenden om att alliansen har spelat bort statsfinanserna framstår som lätt tramsigt i skenet av att Sverige i kretsen av europeiska länder anses ha de mest stabila statsfinanserna. Medan andra europeiska länder, som har följt den socialdemokratiska krispolitiken, skakas av politiska konflikter och budgetkriser har Sverige nu möjlighet att möta den ekonomiska uppgång som präglar världen i övrigt med stabila offentliga finanser och låga räntor.

Sysselsättningsfrågan är en annan. I Spanien har arbetslösheten stigit till närmare 20 procent trots okontrollerade underskott. De spanska socialisterna har med den politisk som svenska socialdemokrater rekommenderade våren 2009 så att säga spelat bort både statsfinanserna och sysselsättningen. Frågan är då hur Sverige har klarat sysselsättningen i en av de djupare ekonomiska kriserna.

Intressant är då att notera är att diskussionen när journalister försöker vara faktakontrollanter handlar om hur mycket sysselsättningen har ökat, inte om den har minskat. Svenska Dagbladet kommer fram till att den nog har ökat med 35 000, kanske snarare än 23 000 men gör poängen att det inte är med 100 000. Det är inte säkert att 100 000 är fel heller, det beror på vad och när man jämför. Men oavsett detta har det sin poäng att inte ens de som påstår att regeringen har fel i sina siffror kommer fram till annat än att sysselsättningen har ökat. I ett land som är extremt internationellt beroende är det ett bra betyg oavsett olika uppfattningar om statistikens utformning.


2 kommentarer

Anna Nilsson · 09 juni 2010 kl. 12:29

Men varför räkna med absoluta antalet sysselsatta, snarare än andelen av befolkningen som är sysselsatt? Sveriges befolkning ökar ju.

Under den tid som Maud Olofsson talade om så ökade antalet svenskar med c:a 300 000. Med ett bibehållet sysselsättningstal på 74% så borde alltså antalet sysselsatta då ha ökat med 222 000. Alla ökningar av antalet sysselsatta som är lägre än detta tal betyder att *andelen* sysselsatta har minskat.

Nils Dacke · 09 juni 2010 kl. 23:03

Vad jag inte kan begripa är att Ni moderater 1975, helt gick över till Olof Palmes idé, att Sverige skall bli ett mångkulturellt land. Olof Palme var ju socialdemokrat dessutom.
Ser Ni inte vad det ställde till med, sedan dess, nu har vi drygt 500 000 muslimer innanför våra gränser.
Katastrofen, som statsminister Tage Erlander varnade så skarpt i TV innan han lämnade över sin regeringspost till Olof Palme 1969. ”Att för tusan” — ”släpp för guds skull inte in något folk från Libanon eller Mellanöstern”, ty de har en helt annan religion, som absolut inte passar in med våran kristna, Nordiska kultur, som vi haft i tusen år.
Sverige har ett hogent folk, och vi kan vara stolta över att vi har, den mista kriminaliteten per capita i hela Europa.
Medan Olof Palme tyckte tvärt om. Än en gång ställer jag frågan.
Varför tyckte Ni moderater att Olof Palmes idé var så bra??? Man blir ju mörkrädd varja morgon då man hör på nyheterna, som har hänt i förorterna. Med bränder, mord våldtäkter, ja nu även i grupp? och den evinnerliga stenkastningen, mot våra poliser och brandmän. Eller hur???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.