Återupprätta förtroendet för politiken

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Dagens opinionssiffror är allvarliga och ett uttryck för väljarkårens missnöje. De som reflexmässigt avfärdar denna utveckling som en utveckling mot extremism, populism och fascism bland väljarkåren gör misstaget att förväxla det politiska spelets inåtvända regler med de krav verkligheten ställer. 

När Sverigedemokraterna nu i en opinionsmätning blir största parti, större än Socialdemokraterna och Moderaterna, är det inte ett uttryck för en växande respekt för vare sig Sverigedemokraterna och än mindre växande extremism, främlingsfientlighet eller nationalism bland väljarna utan ett underkännande av den handlingsförlamning och ovilja att hantera svåra frågor som präglat decemberöverenskommelsens och januariöverenskommelsens politiska logik. Istället för att attackera en växande grov brottslighet, betydande integrationsproblem, stor arbetslöshet bland nyanlända, hederskultur och parallellsamhällen har alltför många velat avfärda en politik som möter dessa problem som invandrarfientlig, främlingsfientlig, extrem, en öppning mot nazism och extremism. 

Det är som en politik för att värna rättsstaten av politiker och opinionsbildare som vill vara liberala har ansetts vara illiberalt. Därför har man relativiserat eller sökt förminska betydelsen av dödsskjutningar – det dödades något fler människor i andra typer av brott förr i tiden – återkommande bombdåd – trafiken skördar fler offer – och avfärdat kritik mot hederskultur och parallellsamhällen som intolerans och invandrarfientlighet. 

Det är regeringens oförmåga och handlingsförlamning som nu ger Sd stödet som största politiska parti. Det är ett misslyckande när det gäller att värna rättsstaten, bekämpa brottslighet och att slå vakt om förtroendet för demokratin. Det bygger på en besatthet av Sd som har gjort att alla andra politiska utmaningar och samhällsproblem underordnats det politiska spelets inåtvända positioneringar. Verkligheten har ställts åt sidan i tron att det är en gest av upplysthet och stöd för liberala värden. Så fel och så inskränkt. 

Sverigedemokraterna har ingen politik för att lösa de problem som Sverige står inför, alltifrån segregation, arbetslöshet, ekonomisk tillväxt, säkerhet och samarbete med andra demokratier inom EU och Nato. 

En regering som har misslyckats fundamentalt bör avgå. Sverige behöver en politik som värnar rättsstaten, Sveriges roll i världen och vår förmåga att utveckla välstånd och ny teknik. Det kan inte S, än mindre tillsammans med Mp som vill tillbaka i tiden, ej heller med partier som ser socialdemokratiskt styre som viktigare än att värna Sveriges möjligheter. Det är bara med en sådan politik som politikens förtroende kan återupprättas. 

Kategorier: Blogg

5 kommentarer

Eric Zeber · 16 november 2019 kl. 12:58

Tror moderaterna skulle tjäna betydligt mer på att försöka vara klarsynta än att vara blinda.
Framförallt moderater med rötter i den Reinfeldtska myllan.

Gösta Svensson · 16 november 2019 kl. 19:04

Du skriver:
”Sverigedemokraterna har ingen politik för att lösa de problem som Sverige står inför, alltifrån segregation, arbetslöshet, ekonomisk tillväxt, säkerhet och samarbete med andra demokratier inom EU och Nato.”

Detta är ett standardargument som ofta framförs. Det är felaktigt och det krävs inte mycket reflektion för att komma fram till två tunga invändningar mot det:

1. Hur har man gjort i de länder som kan jämföras med Sverige (tex de nordiska grannländerna) för att inte hamna där Sverige är idag då de gäller de migrationsrelaterade problemen? Naturligtvis går det att göra samma sak i Sverige och SDs idéer kan mycket väl vara lösningen. Det är inte raketforskning vi talar om här. Flera sakkunniga har genom åren pekat ut nyckelfaktorerna och detta har etablissemanget ignorerat i sin upphöjda godhetsberusning.

2. Många av.de migrationsrelaterade problemen vi ser idag, är en direkt följd av, men viktigast av allt, har också förstärkts av, den dåraktiga politik som förts hittills. På samma sätt kommer en förnuftig politik att verka som en självförstärkande ”god cirkel” som gör att de ”problem” du talar om, kommer att mattas av och därmed bli lättare att hantera (märk väl, nu talar jag om de konkreta migrationsrelaterade problemen, inget annat). Ett av de viktigaste exempel är push- vs pullsignaler till omvärlden. Här har Sverige nästan konsekvent gjort fel i minst två decennier.

Håkan Södergren · 16 november 2019 kl. 22:47

Hökmark är en Reinfeldts riddare .SD har lagt massor med förslag om ni röstat ner i riksdagen….Du svamlar som vanligt …skitsnack ej klarsynt utan du Hökmark är en
PK politiker du är en riktig fegis.

Leffe · 17 november 2019 kl. 8:15

Men gud grabbar han försöker inte racka ned på SD, han menar bara att dom inte har en väg ut ur detta då regeringens stillestånd nu står inför ett nytt Sverige med nya/moderna problem som SD aldrig ens ”gick till val på”

Roland · 18 november 2019 kl. 10:06

Så Hökmark menar att de som ställt till detta kaos, Reinfeldt med hjälp av MP, även ska kunna lösa detta? Ulf Kristersson stod bakom denna uppgörelse, Kristersson ville även tidigare ha helt fri invandring. Så, med ledare som inte klarar av konsekvensanalys blir det som det blir, inte heller S Löfven är kapabel att klara av konsekvensanalys.

De som klarar av konsekvensanalys och varnat för detta blir stämplade som fascister och rasister.

Hökmark har fått det samhälle han vill ha!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.