Hoppa till innehåll

Kinas 70 år av förtryck är inget att fira men anledning att hedra de förtryckta

Kina är världen största diktatur. Snart också världens största ekonomi. Regimen som i dag firar sina 70 år vid makten är fortsatt en brutal och totalitär diktatur, numera med en ekonomisk kraft som hotar andra länder och demokratier världen över. Sjuttio år av förtryck och ett massdödande som tillhör mänsklighetens stora tragedier. Det är inget att fira.

Under Mao Zedongs långvariga styre räknar internationella historiker med att mellan 40 till 70 miljoner mördades eller avled av de umbäranden, den tortyr, förföljelse och svält som diktaturen drev fram. Det stora språnget och Kulturrevolutionen kom att hyllas av västvärldens vänster men var en långvarig process av mänsklig förnedring, förakt för människoliv och brutalt mördande. 

Vänstervågen 1968 dominerades av hyllningar till Mao och hans ”lilla röda”, en liten skrift som innehöll lätt filosofiska självklarheter. Socialister av alla slag beskrev de stora framgångarna på landsbygden, industrialiseringen, sjukvården och skolorna. De var som reläsändare till kommunistpartiets propagandaavdelning. Men i Kina dog människor i miljontal samtidigt som livet var en plåga och en rädsla för dem som överlevde. Så såg det samhälle ut som Vänsterpartiet hyllade och som en stor del av eliten inom media och kultur ansåg vara radikalt och progressivt.  

Sedan Kina bröt upp från planekonomin för att tillåta statskapitalism inom ramen för kommunistpartiets diktatur har välståndet växt. För den enskilde kinesen är livet i dag bättre men förtrycket bakom makten är detsamma. Det tillhör vänsterns dubbla moraliska tillkortakommanden att den regim de hyllade var en som kallblodigt lät människor mördas samtidigt som det ekonomiska system de fortfarande värnar om ledde till fattigdom. Det var först när de kommunistiska ledarna i Kina bröt upp från planekonomi och kollektivt ägande som tillväxt och vardag blev bättre. Det svenska Vänsterpartiet står fortfarande för att upphäva det privata ägandet. Så som Mao drev igenom. 

Man kan fråga sig varför fler inte ställer frågor om hur Vänsterpartiet fortfarande försvarar ett ekonomiskt system som ger fattigdom och förtryck. Skälet är det samma som att alltför många hyllade förtrycket när det var som mest totalitärt. Stora delar av svensk samhällsdebatt har inte förmåga att förhålla sig till socialismens brutalitet och erfarenheter utan tillåter att de ständigt upprepas. 

I dag firar regimen sina 70 år vid makten. Runt om i världen bör man istället minnas dem som svalt, torterades, fängslades, avrättades och led. Det kinesiska folket har i 70 år plågats av ett hänsynslöst förtryck. Det förtrycket vänds nu med Kinas växande ekonomi mot världen i övrigt. Efter 70 år är det i dag på tiden att svensk och europeisk debatt om Kina handlar om det totalitära förtrycket och det hot mot våra demokratier och vår suveränitet Kina har utvecklats till. Den 1 oktober 2019 bör användas till att minnas de miljarder som lidit och plågats under den kommunistiska diktaturen och att påminna dem som hyllade förtryckarna att de bär en del av ansvaret. Så kan vi hedra de förtryckta.