Europa rustat för 5G: 700-bandet öppnat

Publicerat av Staben den

Europaparlamentet godkände i dag med siffrorna 614-44 den överenskommelse som Gunnar Hökmark var med och förhandlade fram om 700-bandet, som innebär att EU ska öppna upp bandet för mobila mobila bredband 2020, med strikta krav på de länder som behöver senarelägga till senast 2022.

— Det här lägger grunden för en snabb utbyggnad av 5G i Europa, säger Gunnar Hökmark.

— Men det sätter också press på den svenska regeringen att agera. När de stoppade den svenska auktionen i oktober förra året frånsade de sig det europeiska ledarskapet. Det kommer att få allvarliga konsekvenser för svensk konkurrenskraft, fortsätter Hökmark.

700 MHz frekvensbandet har förmågan att kombinera höga hastigheter med bra räckvidd och kommer därför att vara viktigt för att leverera krävande digitala tjänster även utanför städerna.

Gunnar Hökmark kommer nu att fortsätta arbeta med spektrumfrågor och den europeiska telekommarknaden, när parlamentet nu börjar förhandla en helt ny lagstiftning på området.

— Mitt fokus är att få till en europeisk telekommarknad präglad av konkurrens och investeringar. För det krävs ett regelverk som ger god förutsägbarhet för investerare och regellättnader för de som tar risken att investera i betydande infrastruktur. Men det är lika viktigt att få till en konkurrenskraftig lagstiftning på spektrumområdet. Här gäller det att främja europeisk koordinering och harmonisering, säger Hökmark.

Spektrum är för många medlemsstater en känslig fråga och alla vill inte se mer av europeisk harmonisering.

— Om Europa ska ta ledningen i 5G och om nästa generations Google eller Amazon ska kunna växa fram i Europa, då måste vi vara ambitiösa och gemensamt ta oss an spektrumallokering. Självstyrande fordon, e-hälsa och många andra 5G-tjänster är inte mycket värda om de slutar fungera när du korsar en gräns. Därför är europeisk koordinering avgörande, avslutar Gunnar Hökmark.

Se nedan för Gunnar Hökmarks budskap till Europaparlamentet under debatten som föregick voteringen.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.