Hökmarks prioriteringar för 5G

Publicerat av Staben den

5G kommer att förändra våra ekonomier i grunden. Nästa generations mobila nät kommer att kasta om förutsättningarna för ekonomisk tillväxt och innovation. Digitala jättar som Japan, Sydkorea och USA ligger i framkant, och för att kunna konkurrera idag och i framtiden behöver Europa konkurrenskraftiga reformer för att möjliggöra en snabb utveckling och utbyggnad av 5G inom de närmsta åren.

Europaparlamentet arbetar nu med en helt ny telekomlagstiftning som ska öka investeringar i infrastruktur och spektrum. Ett led i detta arbete är en Action plan för 5G, med syfte att Europa ska lansera den femte generationens mobila nät i stora städer och längs med viktiga transportleder till 2020.

I sina ändringsförslag till rapporten fokuserade Gunnar Hökmark på ökad koordinering av spektrumtilldelning, konkurrens, investeringar och strukturer för att bygga transeuropeiska nätverk som kan leverera ultrasnabb uppkoppling utan roamingkostnader, som är ett resultat av en fragmenterad europeisk marknad.

Nedan ett axplock av Hökmarks prioriteringar i 5G Action plan.

  • Sydkorea, USA och Japan har redan format en policygrupp för att identifiera viktiga band för 5G. Det ställer än högre krav på europeisk koordinering och harmonisering. För att inte tappa i global konkurrenskraft, utan tvärt om attrahera nästa generations Amazon och Google, behöver Europa skapa en marknad för spektrum.
  • Målet för hur snabb uppkoppling Europa ska ha inom 10 år måste höjas avsevärt. 100 Mbit/sekund kommer inte att kunna leverera de tjänster som 5G erbjuder, så som självstyrande bilar, avancerad medicinsk teknologi och uppkopplade hem. Europa bör därför ha som mål att leverera 1 Gbit/sekund till alla medborgare inom en snar framtid.
  • Dagens spektrumpolitik och mål behöver utformas efter framtida behov, så som vi ser marknaden utvecklas under nästkommande 10-15 år. Vi behöver föreställa oss ett Europa i ledningen 2030, och därefter identifiera vilka åtgärder som hade tagit oss dit.
  • Investeringar är avgörande, och för att dessa ska bli verklighet krävs förutsägbara villkor och goda incitament. Det handlar dels om licenstiden, som bör vara minst 25 år, men också om möjligheterna för delade nät, delade investeringar och en marknad som möjliggör för licensägare att hyra ut, byta och sälja spektrum under marknadsmässiga förhållanden.

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.